Zašto je dobro biti obrezan

Obrezani muškarci su pod nešto manjim rizikom da obole od raka prostate, ukazuje američka studija obavljena u Istraživačkom centru za rak Fred Hačinson u Sijetlu.
Obrezani muškarci su pod nešto manjim rizikom da obole od raka prostate, ukazuje američka studija obavljena u Istraživačkom centru za rak Fred Hačinson u Sijetlu.

Dosad su utvrđene još neke zdravstvene prednosti obrezivanja. Tako ga Svetska zdravstvena organizacija preporučuje kao način da se smanji zaraza HIV virusom.

Prošle godine utvrđeno je da su partnerke obrezanih muškaraca pod manjim rizikom od zaraze humanim papiloma virusom, koji može da dovede do raka grlića materice i još nekih vrsta kancera.

Prošle nedelje je jedno istraživanje u Africi pokazalo da su obrezani muškarci manje skloni specifičnoj vrsti herpesa nego neobrezani.

Mada je većina Amerikanaca obrezana, u posljednjoj deceniji ta procedura postaje sve manje popularna i mnoge grupacije joj se protive. U septembru je Kraljevsko holandsko medicinsko udruženje ovu intervenciju nazvalo "bolnim i štetnim ritualom".

Tim iz Sijetla, kojim je rukovodio Džonatan Rajter, obavio je istraživanje na više od 1.600 muškaraca, koji su odgovarali na pitanja o svom seksualnom životu, zdravstvenoj istoriji, kao i o tome da li su obrezani ili ne. Polovina ispitanika je patila od raka prostate.

Utvrđeno je da su obrezani izloženi za 15 odsto manjem riziku od raka prostate, čak i pošto su uzeti u obzir faktori kao što su starost i rasa ispitanika.

Jedno od mogućih objašnjenja manjeg rizika od raka prostate kod obrezanih, je što na kožici polnog organa prilikom seksa dolazi do malih povreda, kroz koje bakterije i vurusi mogu da uđu u krvotok, a poznato je da neki virusi mogu da izazovu rak kada se inkorporiraju u ljudski DNK.

Drugo objašnjenje bi moglo biti da mikroorganizmi, koji su dospeli u telo muškarca preko povreda na kožici polnog organa, mogu da izazovu hronično zapaljenje iz kojeg može da se razvije rak.

  • matea12

    05.08.2012 22:49
    pitanje:
    jeli obrezani muskarci mogu napraviti djecu?
  • Sanja

    15.03.2012 15:16
    Meni su mnogo lepsi. I cistiji i mirisljaviji. Normalno da je higijena individualna stvar, ali u okviru svacijeg licnog pojma sta je cisto, detaljno, redovno pranje, ako je obrezan bice cistiji i mirisljaviji, a za zene svakako zdraviji. I da, mogu duze. Vec vise godina radim obimno istrazivanje ;)
  • mozer

    15.03.2012 13:42
    Kakvo sakacenje???
    Jao,musko ''sakacenje'' ne moze da se poredi sa zenskim. Ja sam dobrovoljno otisao i obrezao se. Zahvat traje svega 15-ak minuta. Takodje nije istina da mozes duze,jer sve zavisi od toga koliko si napaljen...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.