Namirnice koje ne smete jesti u paru

Neke namirnice su kao stvorene jedna za drugu, ali određene kulinarske kombinacije mogu prouzrokovati zdravstvene neprilike. Kad je najbolje jesti voće, a šta nikako ne ide uz jaja i mleko?
Neke namirnice su kao stvorene jedna za drugu, ali određene kulinarske kombinacije mogu prouzrokovati zdravstvene neprilike. Kad je najbolje jesti voće, a šta nikako ne ide uz jaja i mleko?

1. Kafa i jaja
Ova loša kombinacija posebno je popularna u SAD-u u vreme doručka. Ali polifenoli iz kafe smanjuju apsorpciju gvožđa iz jaja i nivo kalcijuma u kostima.

2. Mleko i bilo što drugo
Mleko je kompletan obrok i njegovo varenje je vrlo složeno. Srećom, kašika meda i čaša mleka su dopuštena kombinacija – zajedno čak deluju protiv mikroba.

3. Meso i krompir
Ova klasična kombinacija je vrlo nesretan spoj. Proteini se vare u želucu, a skrob u tankom crevu, pa bi ta kombinacija mogla usporiti metabolizam.

4. Voće i bilo šta drugo
Voće je izvrstan izvor vitamina i antioksidanata, ali sadrži i kiseline koje uzrokuju fermentaciju u želucu i mogu usporiti varenje druge hrane.

5. Zeleno povrće bez skroba i mlečnih proizvoda
Spanać s mlekom? Razmislite. Sastojci zelenog lisnatog povrća koje ne sadrži skrob mogu blokirati apsorpciju kalcijuma iz mleka. Umesto s mlekom kombinujte ih s belim mesom i ribom.
  • Branka

    23.03.2010 13:30
    skretanje sa teme
    Postovanje svima,
    Skrenucu sa teme ali ne sasvim. Tice se zdravlja. Juce smo moj suprug i ja proveli 3 sata trazeci insulin (Humulin M3), obilazeci apoteke i pozivajuci nekoliko po mannjim mestima. Na teritoriji cele opstine Novi Sad ga nema vec neko vreme a u bolnici nisu hteli da daju nikakvu zamenu bez pismenog odobrenja lekara. Lekar je danas tamo, juce nije bilo nikoga. Sve mi to razumemo ali imamo predlog: Neka zdravstvene ustanove informisu javnost kad je nestasica odredjenih lekova bez kojih ljudi ne mogu da funkcionisu, kako bi mogli da se snadju NA VREME. Mi cekamo isporuku iz Beograda, mozda danas... Moze li 021 da zapocne sa takvim nekim informisanjima? Hvala, kao i uvek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).