Za veštačku oplodnju bitna opuštenost

Staromodni savet da je za trudnoću potrebno opuštanje mogao bi možda nekim ženama pomoći da ostanu u drugom stanju, objavili su američki lekari.
Staromodni savet da je za trudnoću potrebno opuštanje mogao bi možda nekim ženama pomoći da ostanu u drugom stanju, objavili su američki lekari.

Istraživanje je predstavljeno na skupu američkog društva za reproduktivnu medicinu. Zaključak je da ima nešto u tome.

Ravnajući se po zdravom razumu, godinama su ženama koje imaju problema s plodnošću prijatelji i rodbina savetovali da se opuste. Predlog je, ipak, znao izazvati suprotan efekat. Takođe, deo stručne javnosti, pojedini ginekolozi nisu smatrali da saveti uopšte mogu postići željeni rezultat.

Uspešnije do bebe

Promene u stavu stručnjaka stigle su od direktorke klinike za plodnost u Bostonu i profesorke na harvardskom medicinskom fakultetu Alice Domar. Ona je sprovela istraživanje u kojem je otkrila da žene koje učestvuju u programu ublažavanja stresa za vreme postupka veštačke oplodnje imaju 160 posto više izgleda da zatrudne od onih koje su se sa stresom nosile same.

"Stručnjaci za reproduktivnu medicinu dugo su proučavali koliki negativni učinak može stres imati na nemogućnost začeća", rekla je Domar. "Studija koju smo sproveli pokazala je da programi za ublažavanje stresa mogu poboljšati stopu začeća i uspjeh IVF postupka (In Vitro Fertilisation) te, naravno, žene rešiti emotivnog pritiska i tereta u tim nastojanjima".

Domar i njene kolege nasumično su odredile 97 žena i paralelno s postupkom potpomognute oplodnje podvrgnule ih programu za ublažavanje stresa. Uspešnost začeća u toj grupi bila je dva i po puta veća nego u drugima. Bio je to dovoljan razlog da se saveti baka ponovno nađu u središtu pažnje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.