Prednosti i mane obrezivanja

Proverite koje su sve to prednosti i mane obrezivanja muškog polnog organa...

Proverite koje su sve to prednosti i mane obrezivanja muškog polnog organa...

Obrezivanje kao deo kulture

Obrezivanje penisa je postupak, pri kome se odstranjuje suvišna kožica pri vrhu penisa. Zahvat obično proizlazi iz različitih religioznih i tradicionalnih uverenja i tako se u većini slučajeva obavi još u vrlo ranom detinjstvu ili pak jedva nekoliko dana nakon rođenja deteta. Retko se dogodi da se zahvat radi i kod odraslog muškarca. Glavni razlog za obrezivanje penisa u različitim kulturama je da prirodne genitalije shvataju kao vrlo neestetske i prljave, zbog čega neke afričke kulture obrezivanje diktiraju i ženama. Drugi razlog za obrezivanje proizlazi iz zdravstvenih poteškoća. Neki naime imaju teškoće s povlačenjem kožice penisa unazad, jer im to uzrokuje velike bolove. S odstranjivanjem kožice rešavaju se bolova.

Obrezivanje smanjuje senzibilitet

Kao i brojni Afrikanci, i mnoge su žene uverene kako su neobrezani penisi nečisti i neprivlačni, zbog čega se radije odlučuju za seks s obrezanim muškarcem. Pri tome je malo koja svesna da posledice obrezivanja mogu pogoditi i nju samu. Obrezivanje naime umanjuje seksualni senzibilitet kod oba seksualna partnera, što posledično može uticati i na seksualno uživanje. Kožica muškog polnog uda je naime erogeno tkivo, koje između ostalog poboljšava seksualno osećanje penisa za vreme seksa, a osim toga deluje i kao štit od spoljašnjih činilaca. U glaviću penisa isprepliću se različiti nervni završeci. Stalna izloženost glavića kod obrezanih muškaraca s vremenom uzrokuje da penis postane manje osetljiv na dodire. Istraživanja koja su urađena kod odraslih muškaraca koji su bili obrezani pošto su već bili seksualno aktivni, pokazala su da se kod mnogih od njih seksualno osećanje prilikom seksa dramatično pogoršalo u poređenju sa seksom kada je njihov penis bio neobrezan.

Posledice se vide kasnije

A postoji i opasnost od obrezivanja. Afričke kulture dečake obrezuju bez anestezije i sterilnih hirurških pomagala, što u mnogim slučajevima dovodi do infekcija i takođe do smrti. Dosta obrezivanja se na žalost završi i s previše odstranjene kožice. Da li je obrezano previše tkiva, teško je otkriti već kod mladog dečka, jer se rezultati obično osete tek kada on odraste. Brojni muškarci se u odraslom razdoblju života nakon toga suočavaju s bolnim erekcijama, koje su posledica upravo previše obrezanog tkiva, piše Intimate Medicine.

Pozitivni efekti

Obrezivanje ima i pozitivne efekte. Mnogi stručnjaci tvrde da se s obrezivanjem penisa smanjuje mogućnost za nastanak raka na penisu. A umanjuje se i mogućnost za pojavu infekcija urinarnog trakta. Glavić obrezanog penisa je kod obrezanog muškarca - kako je već spomenuto - manje osetljiv, pa prilikom stimulacije dodiri inače moraju biti snažniji, a istraživanja su pokazala da su obrezani muškarci seksualno upravo zato više "divlji" od neobrezanih, što se pokazuje i kod masturbacije, oralnog seksa kao i kod analnog seksa.

Obrezivanje u našoj kulturi srećom nije nametnuto, nego je odluka svakog pojedinca. A stručnjaci savetuju da ukoliko nema zdravstvenih razloga za obrezivanje, to ne radite. Međutim razume se da je odluka samo vaša.

  • oliver

    17.12.2022 03:14
    Moje iskustvo
    Imam 52 god. sa fimozom sam bio skoro 5 godine, do zadnjeg atoma da nemogu da pisham ili bolje receno kap po kap, onda sam osetio nesto tvrdo, uhvatila me panika odma sam zakazao operaciju, za 15 dana mi je dodeljen termin, pocela je operacija kao rutinska mada sam previse cekao, doktor mi je odmah rekao u da mu se tkivo ne svidja i da mora da saljemo na biopsiju, za 2 dana sam dobio rezultate da je u pitanju kancer koze, od silne infekcije i mnogo cekanja doslo je do kancera, dr mi je rekao da se ne bojim da je taj deo koze otstranjen i da iako sam zakasnio da sam ipak na vreme, bilo je kontrola za 24 sata, pa po 2 dana pa za 3 dana, i sada mi je rekao za meaec dana pa da pratimo, zato ne cekajte pri prvih simptoma fimoze odmah idite kod urologa zato sto se da iskomplicirati...
  • zola

    14.06.2022 02:27
    Erekcije za vreme oporavka
    Zanima me da li postoji sansa pucanja konaca u erekciji za vreme oporavka od operacije fimoze (prvih nedelju dana) ili slicnih stvari.
  • Maric

    03.06.2022 23:01
    Fimoza, operacija i utisci
    Uradio sam obrezivanje juce ,ali me pri svakom pokretu i dodiru boli. Kozica je zbijena zbog konca i dodatno otezava. Da li je normalno da boli kad se pomeram? I boli me samo jedno mesto ispod glavica na sredini kozice. Imam osecaj kao da me iznutra boli, da li je to od konca ili tako treba? Kao da mi je nesto ispod koze. Cudan osecaj. Da li je neko od vas imao to i posle koliko koncici ispadaju. Hvala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.