Izbegnite prejedanje za praznike

Čokolada je dobra za vaše srce, ali samo ona tamna i ne više od jedne kockice na dan. Ako pojedete čitavog čokoladnog zeca ili par čokoladnih jaja, srcu ćete pre odmoći nego pomoći. Pogledajte još neke uskršnje zamke.
Čokolada je dobra za vaše srce, ali samo ona tamna i ne više od jedne kockice na dan. Ako pojedete čitavog čokoladnog zeca ili par čokoladnih jaja, srcu ćete pre odmoći nego pomoći. Pogledajte još neke uskršnje zamke.

1. Čokolada je dobra za zdravlje jer sadrži korisne flavonoide. Tačno, ali u vrlo malim količinama, ne više od kockice na dan, a i reč je pre svega o onoj s velikom količinom kakaa. Veće količine zapravo štete krvnim sudovima.

2. Jaja su superhrana. Tačno, ali ni s njima ne smete preterivati. Jedno je sasvim dovoljno.

3. Riba je izvor omega 3 kiselina. Tačno, ali bolje bi bilo jesti je redovno nego prežderati se bakalara ili fiš paprikaša par puta godišnje.

4. Šunka. Teletina, govedina i jagnjetina bogatije su gvožđem, a svinjska šunka je i premasna i često presoljena. Šunku, dakle, jedite u malim količinama.

5. Jagnjetina je izvrstan izvor proteina i važnih B vitamina kao i niacina, koji štiti od Alzheimerove bolesti. Tačno, ali istovremeno je i poprilično masna - i ovde je presudna umerenost.

Uz sve navedeno jedite dosta povrća i salata. Malo šampanjca podstaći će probavu, a dobro bi bilo popiti i čašu crnog vina. Ostala alkoholna pića radije nemojte piti uz obrok jer će samo usporiti probavu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.