Zašto se gojimo najviše na stomaku?

Sve što pojedete "zalepi" vam se za stomak?
Sve što pojedete "zalepi" vam se za stomak?

Pročitajte zašto se to dešava i kako to da sprečite.

Brašno

"Pivski stomak" najčešće nije samo posledica piva nego žitarica. Takve osobe obično jedu puno proizvoda od brašna s visokim glikemijskim indeksom. Današnje žitarice, čak i integralne, su u stvari hibridi koji mogu imati i po 10 puta više glutena nego žitarice pre 50 godina.

Stres

Stres utiče na hormone. Kortizol proizvodi ista žlezda koja stvara i adrenalin. Kortizol je posledica hroničnog stresa, može da se nakupi, stvori hormonalnu neravnotežu i nakupljanje sala na stomaku.

Kod žena koje imaju neravnotežu estrogena, previše ili premalo, isto može doći do nakupljanja sala na stomaku. Kod muškaraca, neravnoteža testosterona je pogubna po njihovu dobru liniju. Stres može uticati na ove hormone.

Uteha u hrani

Ako stresne situacije ublažujete tešeći se hranom koja je puna rafinisanog šećera i jednostavnih ugljenih hidrata i loših masti, očekujte poveći stomak. Pokušajte da pronađete neki drugi način za ublažavanje stresa.

Nesanica

Kvalitetan san je važan korak do ravnog stomaka. Osam sati je poželjno, posebno ako je san neisprekidan. Ako spavate nemirno ili teško zaspite, kafu pijte samo ujutro. Opustite se pre odlaska u krevet. Pobrinite se da spavaća soba noću bude u potpunom mraku i da nije pretoplo.

  • Milos

    09.09.2012 15:19
    ... iz iskustva ...
    ... samo izbacite pivo,hleb i obrok pred spavanje ... i rezultati ce biti vidljivi veoma brzo . Lagana fizicka aktivnost je preporucljiva.
  • MarkoNS

    03.09.2012 11:10
    @Mrva
    ... i sa "probušenom" kašikom!!!
  • mrva

    01.09.2012 19:31
    Bez vezbanja nista!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.