Šta treba, a šta ne treba jesti pre spavanja

Nema ništa iritantnije od nesanice, posebno kada se zna koliko je san važan za zdravlje. Određene namirnice loše utiču na kvalitet spavanja, ali ima i onih koje postiču dobar san.
Nema ništa iritantnije od nesanice, posebno kada se zna koliko je san važan za zdravlje. Određene namirnice loše utiču na kvalitet spavanja, ali ima i onih koje postiču dobar san.

Liste najgore i najbolje hrane za vaš san:

1. Najgore: Piletina

Varenje bi trebalo da se uspori za 50 odsto kada spavate, ali ako jedete dosta proteina, varenje će biti još sporije. Umesto da se usmeri na spavanje, telo će biti zauzeto varenjem.

2. Najgore: Vino

Bilo koji alkohol je "užasan" za san, jer čini da se budite noću, pogoršava kvalitet sna, a utiče i na hrkanje.

3. Najbolje: Mleko

Pored lepih uspomena koje budi na detinjstvo, mleko sadrži i amino kiselinu triptofan, koja utiče na dobro raspoloženje i olakšava san.

4. Najgore: Tamna čokolada

Čokolada je ne samo kalorična, već sadrži i kofein, posebno tamna čokolada. 45 grama mlečne čokolade sadrži oko 12 miligrama kofeina, a tamne 20 mg, što je isto kao pola šoljice espresa.

5. Najbolje: Žitarice

Ugljeni hidrati su dobri za san, ali nije dobra ideja pojesti kutiju kolačića. Treba izabrati složene ugljene hidrate, npr. kornfleks, koji se ionako dobro slaže sa mlekom.

6. Najbolje: Banane

Banane su dobre za san jer sadrže magnezijum i kalijum koji prirodno opuštaju mišiće, a koji su potrebni i za kardiovaskularno zdravlje i kognitivne funkcije.

7. Najbolje: Čaj od valerijane

U nekim studijama se pokazalo da koren biljke valerijane ubrzava početak sna i poboljšava kvalitet sna.

  • Dragan

    04.07.2018 21:02
    svašta
    Da, najbolje čaj da večeram i to je to
  • Miki

    11.10.2012 08:25
    Mak rules!
    Danju nasuvo sa makom, pre spavanje čaj od maka
  • strucnjak

    10.10.2012 19:57
    ugljeni hidrati uvece...
    nemojte molim vas ovakve savete objavljivati, najgora stvar koju mozete da radite svom organizmu je da ga punite ugljenim hidratima uvece.
    potpno se remeti rad hipofize, lucenje hormona, insulin skoci poremeti hormon rasta itd..

    Proteini koji se sporo vare (kasein) iz bezmasnog sira su idelni. Telo ce se baviti varenjem, ali nece biti "zauzeto" vec ce lagano da vari i obezbedi oporavak vasem telu i izgradnju misica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).