Sedam sitnih odluka koje bitno utiču na zdravlje

Tuš ili kada? Zelene ili crne masline? E-mail ili šetnja po hodniku? Čini vam se trivijalnim, ali male odluke mogu imati velik uticaj na vaše zdravlje.
Tuš ili kada? Zelene ili crne masline? E-mail ili šetnja po hodniku? Čini vam se trivijalnim, ali male odluke mogu imati velik uticaj na vaše zdravlje.

Tuš ili kada?
Tuširanje je zdraviji način da operemo telo od namakanja u kadi. Ali, kupke su odličan način opuštanja. Šta je bolje? Nakon kupke se istuširajte i obavili ste sve kako treba.

Ukupni kilogrami ili obim struka?
Obim struka je važniji pokazatelj rizika od razvoja srčanih bolesti nego indeks telesne mase. Naime, masnoća oko struka je najopasnija za srce i arterije.
Istraživanja pokazuju da za žene zdravstveni rizik počinje s obimom struka većim od 81 cm dok onaj veći od 88 cm predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik.

Obična ili električna četkica za zube?
U smanjivanju plaka i gingivitisa električna se u poslednje četiri decenije pokazala efikasnijom.

Voće ili voćni sok?
Voće. Voćni sokovi prečesto sadrže nezdrave dodatke poput šećera, a iz soka su uklonjena i zdrava vlakna.

Sveže ili sušeno voće?
Većina svežeg voća sadrži više od 80% vode, stoga daje osećaj sitosti i manje kalorija nego sušeno voće. Ipak i ovo voće je zdravo, ako nije zašećereno i ako ga jedete u manjim količinama.

Slanina ili kobasice?
Kriška slanine ima manje kalorija nego jednaka količina kobasice. Osim toga sastav kobasica je često upitan.

E-mail ili hodanje do susedne sobe?
Ne znate odgovor? Osim zdravstvenih koristi kratka šetnja omogućiće i bolji razvoj društvenih veza i psihološke koristi.
  • hodanje do susedne sobe?

    19.04.2010 09:54
    Хм, па сад... зависи ко је у суседној соби...
  • i jos....

    17.04.2010 10:09
    Jos po di koji elemenat za zdrviji zivot.Odabrati stresan ili manje stresan zivot, naravno manje stresan zivot smanjice napetost,mozdane udare,infrakte... Kako postici manje stresnog zivota,kod nas, nikako, samo se preseliti u neku drugu ekonomsko napredniju zemlju.Seoba je takodje stresna ali manje nego do kraja ziveti u naj-drzavi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.