Šta sve izaziva bol u leđima?

Uzroci bolova u leđima mogu da budu i situacije koje ne moraju uvek da imaju veze sa dugotrajnim sedenjem bilo na poslu ili kod kuće.
Uzroci bolova u leđima mogu da budu i situacije koje ne moraju uvek da imaju veze sa dugotrajnim sedenjem bilo na poslu ili kod kuće.

Većina onih koji na poslu koriste kompjuter i dugo sede, a takvih je danas mnogo, često se žale na bolove ne samo u vratu i leđima, već i u prstima.

Međutim, uzroci tih bolova mogu da budu i neke druge situacije koje uopšte ne moraju da imaju veze sa radnim mestom, na primer, položaj u kojem spavate, vožnja automobila, podizanje deteta, pa čak i novčanik.

NOVČANIK

Novčanik u džepu pantalona, najčešće kod muškaraca, može da izazove bol u leđima i sevajući bol niz nogu. Novčanik u zadnjem džepu direktno pritiska bedreni nerv i svakodnevno ga iritira. Ako je novčanik, pritom, i debeo, kičma se iz dana u dan krivi, a to dovodi do mišićne napetosti. Zato pre nego što sednete, obavezno izvadite novčanik iz džepa.

MOBILNI TELEFON

Lekari sve češće otkrivaju artritis u bazi palca kod pacijenata mlađih od 30 godina koji svakodnevno pišu, pretražuju ili igraju igrice na svom mobilnom telefonu. Ako počnete da osećate bol u palčevima, odmah prestanite da kucate, a ukoliko bol ne prestaje, iskoristite telefon da pozovete lekara jer za ove probleme postoje efikasni tretmani.

VOŽNjA

Većina vozača u autu sedi u nepravilnom položaju. Ako je sedište predaleko, naginjaće se ka volanu istežući i povijajući vrat kako bi mogli čvrsto da drže volan. A takav položaj izaziva bol u vratu. Sedište namestite tako da glava i donji deo leđa budu poduprti pa ćete lakše da držite i okrećete volan. Ruke treba da vam budu blago savijene i opuštene.

IZLEŽAVANjE PRED TELEVIZOROM

Čak i odmaranje može da bude uzrok bolova. Ako često ležite na kauču glave okrenute prema televizoru, znači da zauzimate položaj idealan za pojavu bolova u vratu, posebno ako u tom položaju i zaspite. Najbolje je da sedite uspravno na kauču a ekran televizora ne treba da bude ni previsoko ni prenisko u odnosu na liniju vašeg pogleda.

AKTIVNE VIDEOIGRICE

Videoigrice koje simuliraju pokrete iz različitih sportova mogu da dovedu i do pravih sportskih povreda. Suviše predato igranje takvih igrica može da izazove razne vrste povreda, od uganuća, preko istegnutih ligamenata, do lomova kostiju. Pre nego što počnete, treba dobro da se istegnete i obezbedite sebi dovoljno prostora za igru kako ne biste udarili ili zapeli za nešto. Igricama ne bi trebalo da se bavite duže nego što biste se bavili pravim sportom.

NAVIKE SPAVANjA

Ako se svakog jutra budite u bolovima, razmislite u kom položaju spavate. Oni koji spavaju na stomaku mogu da istegnu vrat, a oni drugi koji satima spavaju na boku, s rukom ispod glave, mogu da opterete i istegnu rame, a i ruka će im utrnuti. Najsigurniji položaj za spavanje je na leđima ili na boku, ali s rukom ispod nivoa ramena. Ako spavate na boku, možete da stavite jastuk između kolena kako biste poduprli donji deo leđa.

LAPTOP

Ako svuda nosite svoj laptop, verovatno ćete više da naprežete neki deo tela. Ako ga nosite u ruci, opteretićete podlakticu, što vodi ka tzv. teniskom laktu. Torba koju nosite preko jednog ramena može da izaziva bolove u leđima i ramenu. Ako ne možete bez laptopa, nosite ga u torbi po mogućstvu sa točkićima ili potražite najlakši model.

NEPRAVILNO PODIZANjE TERETA

Jedan od najčešćih uzroka bolova u leđima je nepravilno podizanje predmeta. Uobičajena greška je što se saginjemo prema napred da bismo dohvatili predmet s poda, a zatim se naglo ispravljamo jer u tom pokretu leđni mišići na sebe preuzimaju sav teret. Dodatni problem je uvijanje pri uspravljanju. Najpravilniji način da dohvatite predmet s poda jeste da čučnete držeći leđa uspravno, zatim dohvatite teret, a onda se podižete snagom mišića.

RADNO MESTO

Ako satima sedite za loše postavljenim radnim stolom, verovatno ćete da se pogrbite i istežete vrat i leđa. Previsoko ili prenisko postavljen ekran kompjutera predstavlja veliki napor za vrat. Monitor treba da podesite tako da vam je gornja ivica ekrana u nivou očiju. Sto namestite tako da možete da sedite uspravno sa stopalima na podu, a donji deo leđa, ako je potrebno, poduprite jastukom.

TASTATURA

Ako na poslu dosta kucate na tastaturi, preti vam sindrom karpalnog tunela. Zbog povećanog pritiska na nerv medijanus u ručnom zglobu mogu da se jave bolovi, ukočenost i trnjenje u šaci i/ili zglobu. Takvo stanje još više napreduje ako morate da savijate ručni zglob kako biste dohvatili tastaturu. Lek za ovaj problem može da bude ergonomska tastatura ili da tastaturu namestite tako da su vam šake i zglobovi u ravni s podlakticama dok kucate.

VAŠE DETE

Jednostavan pokret, radnja kao što je podizanje bebe iz krevetića više puta dnevno, može da dovede do upale ovojnica tetiva nekih mišića podlaktice i šake. Ona nastaje zbog stalnog ponavljanja pokreta za koje su karakteristični bolovi i oticanje ručnih zglobova i palčeva.

Dete možete da podižete i bez naprezanja tako što ćete spustiti stranu krevetića, a ruke staviti ispod bebinih leđa i guze. Zatim, možete da podignete dete koristeći snažnije mišiće ruku. I podizanje deteta na ramena, takođe, može biti izvor bola u vratu i ramenima. Uvek je bolje da sednete pa da se dete oprezno popne na vaša ramena, umesto da ga podižete s tla, pišu Novosti.

STRES

Mnoge osobe pod stresom osećaju napetost leđnih mišića koja može da pređe u hroničan bol. U tom slučaju, stručnjaci preporučuju redovno upražnjavanje neke metode opuštanja poput meditacije ili joge.

Hitnu medicinsku pomoć svakako treba da potražite ako osetite bolove u grudima, oštru, snažnu glavobolju i ukočen vrat, bol u kombinaciji sa slabošću i obamrlošću. Jer, svaki hroničan bol treba da se drži pod lekarskom kontrolom, naročito ako je povezan s vašim poslom, aktivnostima i životnim navikama.

  • 12.10.2015 19:24
    bol izmedu plecki i desna strana do pazuva ispod
  • No Name

    06.03.2013 08:05
    "Laptop da nosite u torbi po mogućstvu sa točkićima." Kakva glupost..
    Kada imate bolove najboje je ipak da se obratite vašem lekaru.
  • asgdf

    05.03.2013 15:45
    gasd
    Bol u ledjima (plecke) ume da nam govori da nesto nije u redu sa organima napred (pluca).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.