Potrošnja lekova za smirenje prividno opala

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Srbiji je tokom prošle godine drastično smanjena potrošnja lekova za smirenje u odnosu na 2011. godinu, dok lekari tvrde da potrošnja nije opala, već da sada lekove nelegalno kupuju pacijenti o svom trošku.
Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Srbiji je tokom prošle godine drastično smanjena potrošnja lekova za smirenje u odnosu na 2011. godinu, dok lekari tvrde da potrošnja nije opala, već da sada lekove nelegalno kupuju pacijenti o svom trošku.

Portparolka RFZO Sanja Mirosavljević rekla je Tanjugu da je tokom 2012. godine izdato o trošku fonda 6.932.840 pakovanja anksiolitika u koje spadaju bromazepam, dijazepam, lorazepam, ksalol, sedabenz, zaksol, dok je godinu dana ranije na recept izdato 9.437.778 kutija ovih lekova.

Ona je objasnila da je smanjenju potrošnje lekova za smirenje doprinela primena propisa, koji je stupio na snagu krajem 2011. godine po kome izabrani lekar anksiolitike može da izdaje najduže tri meseca, posle čega mora uputiti pacijenta kod psihijatra.

Lekarka Nevena Dimitrijević kaže da potrošnja lekova za smirenje nije opala, već da ih pacijenti kupuju o svom trošku.

"Ovi lekovi su dobri za opuštanje mišića i kardiolozi ih preporučuju pacijentima koji imaju povišen krvni pritisak da ih koriste uz terapiju. Međutim, ovim pacijentima ne pada na pamet da nakon tri meseca odlaze kod psihijatra i oni od izabranih lekara dobijaju privatni recept i sa njim kupuju lek", naglasila je ona.

Dimitrijević je objasnila da za privatni recept lekari nemaju poseban obrazac, već da se on može izdati na običnom parčetu papira i da je farmaceutima u apotekama važno da na njemu ima pečat i potpis lekara.

  • Steva

    13.05.2013 08:05
    Potrošnja lekova za smirenje smanjena,a broj krimi-radnji,kojase završavaju nerazumnim ubistvima raste.Ili i meni treba lek.
  • Scotch Bonnet

    12.05.2013 12:37
    Sverc lekova
    "dok lekari tvrde da potrošnja nije opala, već da sada lekove nelegalno kupuju pacijenti o svom trošku"

    Jos kad se svemu tome doda konzumiranje skanka ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.