Upozorenja na nedostatak vitamina i minerala

Saznajte šta vaše telo pokušava da vam kaže o vitaminima i mineralima koji mu nedostaju.
Saznajte šta vaše telo pokušava da vam kaže o vitaminima i mineralima koji mu nedostaju.

Ispucale usne

Pukotine i ranice oko usana mogu da ukažu na nedostatak vitamina B2, neophodnog za proizvodnju i rast ćelija. Bez njega, telo ne može dovoljno brzo da obnovi ćelije kože i sluznice oko usana. Ovaj vitamin je potreban i za preradu hrane u energiju, a umor i migrene mogu takođe da ukažu na njegov nedostatak.

Čaša mleka dnevno mogla bi da reši ovaj nedostatak.

Slabo čulo ukusa

Nedostatak cinka može da utiče na naše čulo ukusa. Koliki tačno nedostatak cinka izaziva promene u našem organizmu nije poznato. Cink je potreban za proizvodnju enzima u pljuvački i razvoj i održavanje receptora ukusa.

Drugi znaci nedostatka cinka mogu biti česte infekcije i slabije zarastanje rana, budući da ovaj mineral ima vitalnu ulogu u funkcionisanju imunološkog sistema i obnovi ćelija.

Rešenje je crveno meso. Govedina ili jagnjetina najbolji su izvori cinka. Jedna do dve porcije nedeljno bi trebalo da budu dovoljne. Cinka ima i u indijskim oraščićima, kikirikiju i celovitim žitaricama.

Problemi sa stomakom

Najčešći znak nedostatka vitamina A je neotpornost na slabije infekcije, budući da je ovaj vitamin potreban za proizvodnju zaštitnih površina koje sprečavaju bakterije da uđu u respiratorni sistem i utrobu.

Jedna šargarepa dnevno ili povremeni obrok sa džigericom trebalo bi da budu dovoljni. Trudnice ne bi trebalo da jedu džigericu, budući da previše vitamina A može da naškodi fetusu.

Nervoza

Bleda koža, ošamućenost i zaobljeni nokti najčešći su znaci nedostatka gvožđa, dok je nervoza (zajedno sa umorom i lošom koncentracijom) najčešći rani simptom.

Gvožđe je ključni sastojak crvenih krvnih zrnaca i omogućava im da prikupljaju kiseonik i šire ga po organizmu.

Crveno meso, koštunjavo voće i povrće dobri su izvori gvožđa. Dodaci ishrani trebalo bi da se koriste samo u težim slučajevima nedostatka gvožđa.

Natečeni zglobovi

Kalijum pomaže pri regulaciji vode u organizmu, a njegov nedostatak, pogotovo ukoliko je kombinovan sa previše dijetalne soli, može da dovede do visokog krvnog pritiska.

Oko pet porcija voća i povrća dnevno dovoljno je da se osigurate od nedostatka kalijuma. Banane su posebno bogate ovim mineralom.

Bol u čitavom telu

Slabe kosti su znak teškog i dugotrajnog nedostatka vitamina D, dok su bol u čitavom telu, slabost i umor znak blažeg nedostatka. Učestali bolovi u stopalima, kukovima, leđima i kolenima ukazuju na nedostatak vitamina D.

Vitamin D pomaže u regulaciji minerala kalcijuma i fosfora, vitalnih za razvoj i održavanje kostiju i mišića. Važan je i za održavanje imunološkog sistema te zaštitu od raka.

Ribe bogate uljem, poput lososa, sardina ili sardela dobar su izvor vitamina D. Takođe, 20 minuta izlaganja suncu dovoljno je da organizmu osigura potrebnu dnevnu količinu ovog vitamina.
  • 02.07.2013 13:49
    Ma kakvo meso?! Jedite žitarice, povrće i voće. Kako veganima ništa ne fali? Karl Luis kao vegan osvojio zlato na Olimpijadi. Ej! Ne nasdajte na članke naručene od strane farmera i klaničara.

    http://www.youtube.com/watch?v=ksFlFuqeQVk


Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).