Na ekstremnoj prehrani da bi doživeli 120

Zabranjeni su pšenica, šećer, mlečni proizvodi, meso, čaj, kafa kao i voda iz slavine.
Zabranjeni su pšenica, šećer, mlečni proizvodi, meso, čaj, kafa kao i voda iz slavine.

Šta onda jedu ljudi koji su uvereni da će ovakvom restriktivnom prehranom živeti duže i zdravije nego njihovi vršnjaci?

Elvira i Claus Bonrich su uspešni poslovni mladi ljudi iz Londona, nose dizajnersku odeću i deluju poprilično konvencionalno. Ali njihova ambicija da žive duže nego bilo ko na svetu pazeći na svaki zalogaj koji stave u usta čini se neobičnom.

Mladi par već se više od dve godine pridržava dijete koja je u poslednjih 20 godina stekla milione poklonika u SAD-u - reč je o kalorijski restriktivnom režimu.

Prehrana se temelji na povrću kuvanom na pari ( hrana se jede sirova ili kuva kratko na pari umesto da se priprema na velikoj temperaturi pečenjem, prženjem i slično ), ribi, orašastim plodovima, semenkama i žitaricama punog zrna, ali u količinama koje gotovo graniče s izgladnjivanjem.

"Mi razmišljamo o svakom pojedinačnom zalogaju. Već dve i po godine ne jedemo pšenicu, gluten, mlečne proizvode, šećer, a ne pijemo ni vodu iz slavine. Uzimamo dodatke prehrani, barem tri puta nedeljno idem u teretanu, a trčim gotovo svakodnevno."

Oni koji se drže ovog režima prehrane smatraju da će uzimanjem optimalne količine hranjivih materija iz najmanje moguće količine kalorija živeti dugo, stariti sporije i biti otporniji na bolesti poput srčanih udara, dijabetesa, moždanog udara i raka - glavnih uzroka smrti u svetu.

Neki pobornici dijete tvrde da se pridržavanjem ovih pravila može doživeti i 140 godina.
  • Nemanja

    18.05.2010 05:40
    'Doktore, recite mi, ima li šanse da doživim devedesetu?' 'Pa ne znam... jel' pijete?' 'Ni kapi!' 'A jel' pušite?' 'Nipošto!' 'A jel vodite raskalašan život?' 'Naopako doktore, šta vam pada na pamet!' 'Pa koji krasni onda želite da živite toliko?'
  • Novosađanin

    17.05.2010 13:51
    Većina ljudi baš na taj način reaguje na sve što je novo i što nisu (a i ne žele) da probaju, tako da drugačiji pristup proglašavaju u najmanju ruku smešnim. Činjenica je da se generalno loše hranimo, odnosno, imamo loše navike vezano za ishranu, unosimo uglavnom više kalorija nego što smo u stanju da potrošimo, zbog statičnog načina života. Koristi se previše industrijski prerađena i denaturalizovana hrana koja sadrži i velike količine hemijskih supstanci, za koje niko ne može reći kako utiču na ljudski organizam tokom dužeg perioda(akumulacijom). Činjenica je da se treba okrenuti zdravijem načinu ishrane koji je primereniji današnjem tempu i dinamici života,a količine treba svako da prilagodi sebi . U svakom slučaju je zdravije uzimati male količine hrane više puta na dan. Od globalnog zagađenja (svih vrsta) niko ne može pobeći, ali možemo odlučivati o količini i vrsti hrane koju ćemo uneti u svoj organizam.
  • Morten Olsen

    13.05.2010 14:35
    U najmanju ruku - smešno
    U današnje vreme stresa, zagađenog vazduha, pesticida u hrani, negativnog zračenja sunca, ...ovakvi navodi ispadaju smešni. Modifikovan pristup je da se do podne jede voće (sirovo) a poodne povrće spremano na pari sa proteinima ILI ugljenim hidratima. Te dve vrste namirnica nikako ne treba mešati. Probajte, kod mene je uspelo. Ipak, ne očekujem da ću živeti 120 god.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.