Veći nos pruža bolju zaštitu od bolesti

Sarah Jessica Parker, Barbra Streisand, Gerard Depardieu i Barry Manilow verovatno su imali manje prehlada i gripoznih infekcija nego njihove kolege s manje istaknutim nosom.

Sarah Jessica Parker, Barbra Streisand, Gerard Depardieu i Barry Manilow verovatno su imali manje prehlada i gripoznih infekcija nego njihove kolege s manje istaknutim nosom.

Veći nos pruža i veću zaštitu od bolesti, ustanovili su naučnici sa Univerziteta u Ajovi i objavili to na stranicama Annals Of Occupational Hygiene. Iako se smatra estetski nepoželjnom karakteristikom, prominentan nos pomaže svom vlasniku da izbegne viruse prehlade i gripa. Što je nos veći to je veća prirodna barijera koja fizički zaustavlja čestice prašine i mikroorganizme iz vazduha da uđu dublje u telo.

Veći nos usisava gotovo sedam posto manje polutanata. On deluje i kao barijera koja odbija klice od usta, a može smanjiti i delovanje polenske groznice.

  • Eto ti

    17.05.2010 15:44
    ga sad
    A jel kazu kako mozemo onda da ga povecamo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.