Opasna hrana

Američka akademija za pedijatriju pokrenula je kampanju za obeležavanje namirnica kojima se deca mogu ugušiti. Stručnjaci tvrde da deca mlađa od pet godina ne bi smela da jedu kokice.
Američka akademija za pedijatriju pokrenula je kampanju za obeležavanje namirnica kojima se deca mogu ugušiti. Stručnjaci tvrde da deca mlađa od pet godina ne bi smela da jedu kokice.

Nakon što su u većini zemalja prihvaćeni zakoni koji proizvođače igračaka obvezuju na to da na proizvode stave upozorenje da deci određenog uzrasta preti opasnost od gušenja, američka akademija za pedijatriju pokrenula je kampanju kojoj je cilj da se slično upozorenje uvede i za prehrambene proizvode kojima bi se manja deca mogla ugušiti, piše Večernji list.

List prenosi primer koji navodi The New York Times, dvogodišnje devojčice koja se ugušila kokicama za samo nekoliko sekundi. Malenoj nije bilo spasa, a roditelji su kasnije rekli da nisu mogli ni da zamisle da bi nešto tako bezazleno moglo ubiti njihovo dete. Stručnjaci tvrde da kokice ne bi smela da jedu deca mlađa od pet godina.

Američka akademija za pedijatriju poziva i proizvođače hrane da redizajniraju neke svoje proizvode kako bi bili manje opasni za decu. Na vrhu popisa najopasnije hrane su viršle kojima se ugušilo najviše dece.

Hranom se u Sjedinjenim Državama svake godine uguši dve stotine dece, a najrizičnija grupa su deca do četiri godine. U uzrastu od 10 meseci do četvrte godine deca tek razvijaju sposobnost žvakanja i gutanja hrane. Najopasnija je napola sažvakana hrana koja vrlo lako može dospeti u dušnik.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).