Steroidi kod dece mogu izazvati poremećaj u razvoju

Injekcije steroida koje se uobičajeno daju ženama koje će se poroditi pre vremena, mogu kod deteta povećati šanse za pojavu poremećaja ponašanja i nekih emocionalnih problema, sopštili su naučnici.
Injekcije steroida koje se uobičajeno daju ženama koje će se poroditi pre vremena, mogu kod deteta povećati šanse za pojavu poremećaja ponašanja i nekih emocionalnih problema, sopštili su naučnici.


Steroidi koji se daju trudnicama kod kojih je ustanovljena mogućnost da će se poroditi pre vremena imaju veliki značaj za preživaljavanje deteta, jer im pomažu da razviju pluća i tako se smanji rizik za pojavu disajnih problema, ali u isto vreme nose rizik da se kod deteta pojavi hiperkinetički poremećaj-ADHD (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder), odnosno nemogućnost koncentracije i nepredvidljivo ponašanje.

Naučnici su saopštili da ipak nakon ovih rezultata žene ne bi trebalo da prave paniku i odreknu se uzimanja bitnih steroida ukoliko je to neophodno, ali je potvrđena teoorija da oni povećavaju rizik da se kod deteta pojavi hiperkinetički poremećaj i neki emocionalni problemi.

Engleski i finski naučnici su analizirali podatke 37 mališana čije su majke dobijale glukokortikoide pre porođaja i uporedili ih sa podacima 185 mališana čije majke nisu bile na uobičajenom steroidnom tretmanu.

Nalazi koji su objavljeni u žurnalu PLOS ONE pokazali su da su deca čije su majke uzimale steroide, pokazala lošije rezultate na opštim mentalnim testovima u osmoj i šesnaestoj godini, kao i da su imali veći rizik od pojave hiperkinetičkog poremećaja.

Istraživači su saopštili da su koristi steroida mnogo veće od potencijalnih štetnih posledica i da je u istraživanju proporcionalno malo dece čije su majke uzimale steroide osećalo neke negativne pojave.

Međutim, oni naglašavaju da bi njihova studija mogla da pomogne da se rastumače neka ranija istraživanja koja pokazuju da stres u toku trudnoće može da naškodi razvoju deteta.

Istraživanja podržavaju ideju da kortizol, hormon koji se prirodno proizvodi kao odgovor na stres, stvara vezu sa pojavom poremećaja ponašanja kod dece, jer je vrlo sličan glukosteroidima.

Zato oni zaključuju da bi i kortizol mogao da bude uzročnik pojave ovih poremećaja kod dece, jer su istraživanja pokazala da je prva karika u tom lancu zapravo stres tokom trudnoće, a da sintetički glukokortikoidi zapravo imitiraju biološku reakciju kada je majka pod stresom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.