Godišnje od tumora umre 90.000 dece u svetu

U Srbiji je u 2011. godini obolelo 339 dece uzrasta do 19 godina, što je 0,9 odsto svih slučajeva raka, rečeno je danas na konferenciji za novinare posevećene 15. februaru, Međunarodnom danu dece obolele od malignih bolesti.
U Srbiji je u 2011. godini obolelo 339 dece uzrasta do 19 godina, što je 0,9 odsto svih slučajeva raka, rečeno je danas na konferenciji za novinare posevećene 15. februaru, Međunarodnom danu dece obolele od malignih bolesti.

Na konferenciji je rečeno da u strukuturi obolevanja tumora mozga, leukemije i limfomi čine 45,4 odsto malignih bolesti dece do 19 godina, odnosno dve trećine svih malignih bolesti uzrasta do 15 godina, dok su maligni tumori, odnosno karcinomi, koji čine 90 odsto malignih tumora odraslih, u dečijem uzrastu izuzetno retki.

Svake godine u svetu od nekog oblika malignog tumora oboli više od 160.000 dece, a oko 90.000 umre.

Direktor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batutu" Dragan Ilić rekao je da su najčešći tumori mozga u uzrastu do 14 godina i da je procenat preživljavanja 80 odsto, zatim leukemija, od koje obolevaju deca do 15 godina i gde postoji 82 odsto novoregistrovanih sa 90 odsto izlečenja.

Na trećem mestu po najčešćem obolevanju kod dece je limfom, koji se otkrije u procentu od 6,6 odsto, na uzrastu od 15 do 19 godina i tu je registrovano 90 odsto preživljavanja.

Direktor Instituta za pedijatriju na Univerzitetskoj dečijoj klinici docent Dejan Škorić rekao je da je u Srbiji učinjeno mnogo u poslednjih 20 godina na lečenju dece obolele od malignih bolesti i da je preživljavanje i do 90 procenata zahvaljujući kombinaciji hemoterapije i hirurgije i postoperativnom praćenju dece. On je ukazao na oboljenja koja se loše leče, kao što je tumor neuroblastom, za koji u određenom stupnju bolesti nema preživljavanja.

Škorić je dodao da je najčešće obolevanje kod dece od akutne leukemije, a simptomi su zamarenje, dete je bledo, odbija da jede ili da sisa, pojavljuju se modrice, tačkice na koži i upalne infekcije traju duže nego što je uobičajeno.

Kod tumora CNS jedan od prvih simptoma je glavobolja, dok su kod limfoma povećani limfni čvorovi na vratu, iznad ključne kosti...

Kada je reč o preventivi, dodao je Škorić, najvažnija je genetika, trudnice treba da izbegavaju infekcije, zračenje nikako nije dozvoljeno, pušenje, alkohol i droga, i treba da vode računa o načinu ishrane i života. Posle porođaja, nagalasio je Škorić, obavezno je dojenje deteta jer je to najboja preventiva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.