Samo 500 obolelih od multiple skleroze u Srbiji dobija lek

Po lečenju multiple skleroze Srbija je među poslednjima u regionu. Od pet novih lekova koji su se pojavili u Evropi, kod nas se o trošku osiguranja ne izdaje nijedan, a većini su nedostupni i bazični medikamenti.

Po lečenju multiple skleroze Srbija je među poslednjima u regionu. Od pet novih lekova koji su se pojavili u Evropi, kod nas se o trošku osiguranja ne izdaje nijedan, a većini su nedostupni i bazični medikamenti.

Lečenje oko 5.000 obolelih od multiple skleroze u Srbiji nije se značajno promenilo, niti poboljšalo poslednjih godina. Lekari i dalje mogu da propisuju samo četiri bazična preparata za modifikovanje prirodnog toka relapsne forme bolesti (tri interferona beta i glatiramer acetat), koji su na listi još od 2005. godine, iako se u međuvremenu u Evropi pojavilo još pet novih lekova.

Stručnjaci smatraju da su oni izuzetno značajni za lečenje oko 50 odsto pacijenata kod kojih se ne postiže pozitivan efekat primenom osnovnih bazičnih lekova. U međuvremenu su registrovana dva nova leka "fingolimod" i "natalizumab", ali još nisu stavljeni na pozitivnu listu.

Zabrinjavajuće je i to što o trošku zdravstvenog osiguranja terapiju u našoj zemlji može da dobije samo 10 odsto obolelih - oko 500 pacijenata. Ovaj procenat nije se promenio još od 2008. godine, iako je obolelih koji ispunjavaju kriterijume za lečenje mnogo više.

- Mada ne postoje zvanične liste čekanja, jer bolest iz dana u dan napreduje, trenutno na Klinici za neurologiju u Kliničkom centru Srbije imamo na spisku 300-400 pacijenata koji ispunjavaju kriterijume za lečenje interferonima beta ili glatiramer acetatom, a ne primaju ih - kaže načelnica Odeljenja za imunski posredovane bolesti centralnog nervnog sistema Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije profesor dr Jelena Drulović.

Na osnovnu terapiju mogu da računaju samo oni koji su imali dva pogoršanja bolesti u poslednje dve godine i sposobni su da hodaju bez pomoći štapa najmanje 300 metara. U svetu su ovi kriterijumi mnogo širi, a terapiju primaju svi pacijenti koji imaju relapsnu formu bolesti i sposobni su da hodaju i na najkraćim relacijama, čak i uz pomoć štapa.

Prema podacima iz Atlasa multiple skleroze za 2013. godinu, gde su objedinjeni podaci kako se ova bolest dijagnostikuje, prati i leči u različitim zemljama sveta, naša zemlja je među poslednjim u okruženju. Iza nas je samo Bosna i Hercegovina, dok se u susednoj Crnoj Gori leči 25 odsto, a u Hrvatskoj 30 odsto obolelih od multiple skleroze.

  • Biljana Dimcic

    01.11.2019 11:53
    MS
    Lekovi mogu i cesto pogorsavaju stanje, bar kad sam ja u pitanju. To je duhovna bolest i lechi se pronenom zivotnih navika i verom u Boga Oca Stvoritelja.
    Nije lako, ali je tako.
    Meso uzas bozji...
    Sredina - sve zatrovano...
    Vazduh uzas boziji...
    Jedini lek je kvalitet zivota.
    Redukovsna i primerena ishranabi zastita od infekcija koje su svuda oko nas.
    U dvemu tome pomaze usrdna Molitva i jedini je tretman koji aktivno primenjujem dvadeset godina.
    Vera Ljudi.
    Samo VERA.
  • MIRJANA

    25.07.2018 22:22
    MS
    Ja sam neodlucna u vezi ovo leka moracu jos da se raspitam za copaxon , mnogo kosta , pozdrav svim MS-ovcima,
  • majče

    16.03.2014 21:48
    ishrana
    Ljudi bolest ne napreduje ako se promeni ishrana, ja sam prešla na sirovu hranu, super mi je molim Vas probajte, nemate pojma koliko je štetno meso, posebno što se narodu trpaju crkotine da jede.Imate puno na you tube izjava obolelih o tome, ne mogu da verujem da ste tako ograničeni i da verujete lekarima a znate da nema leka za MS...tužno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.