Kako se odbraniti od komaraca

Danas počinje uništavanje komaraca, i trebalo bi da u naredna dva dana građani Novog Sada osete olakšanje.

Danas počinje uništavanje komaraca, i trebalo bi da u naredna dva dana građani Novog Sada osete olakšanje. Velike vrućine i rast Dunava jako pogoduju razmnožavanju ovog dosadnog insekta tako da je ovih dana nemoguće izaći napolje u predvečerje i veče a da ne budete izujedani.

Pre izlaska iz kuće, naročito u predvečernjim satima možete se zaštititi nekima od preparata kojih ima na našem tržištu ali obratite pažnju da se posebni preparati koriste za decu mlađu od dve godine. Dejstvo ovih preparata uglavnom prestaje posle 4 sata, te je potrebno ponavljati mazanje.

Na dečija kolica mogu se okačiti aparatići koji proizvode talase koji teraju komarce, a u zatvorenim prostorijama mogu se koristiti aparati sa tabletama ili tečnošću koji rade na struju. Postoji i niz preparata koji mogu smanjiti svrab i bol na mestu ujeda, neki od njih su isključivo na biljnoj bazi.

Prirodnu zaštitu od komaraca pružiće vam bosiljak zasađen u bašti ili na balkonu, a takođe možete namazati isturene delove tela mirisom lavande, krastavca ili jabukovim sirćetom. Smanjite upotrebu parfema i dezodoransa, jer njihov miris privlači komarce. Takođe se preporučuje nošenje svetlih boja, jer tamne više privlače dosadne insekte.

  • pawlle

    13.06.2010 13:00
    stvarno, ova banda samo uzima pare a nije sposobna ni za sta komarci razvaljuju a neka sekretarica nije trenutno u kancelariji da potpise nalog za prskanje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).