Najgora vrsta hrane za vaše grudi

Nakon što je mala italijanska studija pre nekoliko godina dovela u vezu ishranu bogatu masnoćama i rak dojke, naučnici su odlučili da detaljnije istraže slučaj.

Nakon što je mala italijanska studija pre nekoliko godina dovela u vezu ishranu bogatu masnoćama i rak dojke, naučnici su odlučili da detaljnije istraže slučaj.

Posle analize preko 300 hiljada žena u deset evropskih zemalja, potvrdilo se da je ishrana bogata zasićenim masnoćama povezana s višim rizikom od estrogen receptor-pozitivnog raka dojke.

S obzirom na to da je poznato kako masnoće povećavaju nivo estrogena u telu, autorka studije Sabina Sieri s Odseka preventivne i prediktivne medicine na Fondazione IRCCS Instituto Nazionale dei tumori u Milanu, smatra ove rezultate kao dokaz da je estrogen receptor-pozitivan rak dojke češće pod uticajem spoljnih faktora za koje se zna da utiču na metabolizam estrogena, nego što se to pre smatralo.

"Prošle studije nisu uspele pružiti snažan dokaz koji bi podržao tu vezu, jer su se fokusirale uopšteno na rak dojke, a ne na određeni podtip", objašnjava ona.

Još jedan mogući razlog je pogoršana insulinska rezistencija, uobičajena posledica prehrane bogate zasićenim masnoćama. "Treba obaviti još puno posla na vezi između zasićenih masnoća i nivoa hormona kako bi se dokazale obe teorije", zaključuje Sieri.

U svakom slučaju, ovo je još jedan od razloga da zasićene masnoće zamenite zdravim količinama mononezasićenih masnoća, poput onih kakve imaju avokado ili maslinovo ulje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.