Integralni pirinač smanjuje rizik od dijabetesa

Zamena bar trećine  doze belog pirinča integralnim može smanjiti rizik od dobijanja dijabetesa B tipa, pokazala je jedna studija.
Zamena bar trećine  doze belog pirinča integralnim može smanjiti rizik od dobijanja dijabetesa B tipa, pokazala je jedna studija.

Rafiniranjem pirinač gubi dragocene hranljive materije sadržane u opni. Integralni pirinač je bogat složenim ugljenim hidratima, kalijumom, fosforom, vitaminom B i nijacinom. Siromašan je mastima, ali sadrži važne belančevine.

Ovo je prva studija o vezi između unosa belog pirinča i dijabetesa u američkoj populaciji, sprovedena je na Harvardskoj školi za javno zdravlje. U istraživanju je učestvovalo blizu 200 000 zdravstvenih radnika, 80% od njih su bile žene. Slični rezultati dobijeni su i na istraživanju nad Kinezima, koji su poznati po konzumiranju velike količine pirinča svakodnevno.

Pirinač je osnovna hrana polovine čovečanstva. Posle pšenice, on je najrasprostranjenija žitarica u ljudskoj ishrani.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.