Doživeti stotu

Osnovni uslov za dugovečnost je životni stil koji uključuje pozitivno zdravstveno ponašanje, savetuju naučnici.

Osnovni uslov za dugovečnost je životni stil koji uključuje pozitivno zdravstveno ponašanje, savetuju naučnici.

Ovo je deset preporuka kojih bi trebalo da se pridržavamo ako želimo da doživimo stotu.

1. Stalna fizička aktivnost - u svim životnim razdobljima od mladosti do duboke starosti, od 85 i više godina;

2. Stalna psihička aktivnost - u primeni doživotnog učenja, neumeće sticanja novih veština i znanja zbog starosti i starenja ne bi trebalo da bude opravdanje;

3. Pravilna mediteranska ishrana koja je restrikcijska po kalorijskoj vrednosti za starije od 65 godina (nikako veći unos od 1500 kcal, s obzirom na smanjenje bazalnog metabolizma kod starijih osoba). To uključuje redovno uzimanje (naglasak je na redovno) povrća i voća, ribe, belog mesa bez kožice; bez unosa "4B" u hrani: belo brašno, beli šećer, so, bela mast; unos do 2 litre dnevno nezaslađene tečnosti (najbolje čiste vode), umerena konzumacija crnog vina (ne više od decilitra i po dnevno uz obrok)

4. Nepušenje i neovisnost o alkoholu, opijatima, lekovima, crnoj kafi i dr. Dodatna pojašnjenja su nepotrebna.

5. Stalna radna aktivnost

6. Verovanje u sebe i budućnost dugovečnog življenja, optimističko poimanje ličnih i spoljnih uslova življenja;

7. Iskazivanje pozitivnih emocija i ljubavi za posao koji se obavlja, za porodicu i za mlade i starije oko sebe i umeće svladavanja novih veština i prihvatanja novih spoznaja;

8. Izbegavanje usamljenosti i socijalne izolacije

9. Samodisciplina i samoodgovornost u odnosu na pridržavanje pozitivnog zdravstvenog ponašanja i na redovnost spavanja, ličnu higijenu; ne traženje krivice za sopstvene neuspehe u drugima;

10. Neprihvatanje stereotipa i predrasuda o starenju i starosti kao beskorisnosti, bolesti, nemoći već ponosno isticanje starosti i starenja kao normalne fiziološke pojave u kojoj funkcionalna sposobnost pojedinog 75-godišnjaka može biti toliko očuvana da se ne razlikuje od funkcionalne sposobnosti 55-godišnjaka. (Danas.hr)

  • 11. ???

    22.06.2010 18:01
    А од секса ништа?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.