Botox može paralisati i emocije

Ako razmišljate o Botoxu imajte na umu nuspojave ovog popularnog zatezanja bora. Zajedno s privremenom "paralizom" lica, zbog ubrizgavanja može doći i do kratkotrajne paralize emocija!
Ako razmišljate o Botoxu imajte na umu nuspojave ovog popularnog zatezanja bora. Zajedno s privremenom "paralizom" lica, zbog ubrizgavanja može doći i do kratkotrajne paralize emocija!

Naučnici njujorškog fakulteta Barnard otkrili su da izrazi lica igraju ulogu u procesu razvijanja emocija, a ne samo u načinu na koji ih pokazujemo. Njihova studija sugeriše da izrazi lica mogu uticati na emocionalni doživljaj kroz neku vrstu povratnih informacija. Ukratko, Botox - otrov koji slabi ili parališe mišiće - ne samo da menja izgled, već umrtvljuje stvarne emocije.

"Popularizacijom Botoxa, nama naučnicima se pružila prilika za proučavanje osoba koje imaju privremeno paralisane mišiće. Spomenuta paraliza mišića nam omogućava da uporedimo učinke koje izrazi lica ostavljaju na mozak. Konkretnije, osoba koja ima ušprican Botox može zbog paralisanih mišića reagovati neuobičajeno "normalno" na tužan događaj koji zahteva tužan izraz lica – i to zbog nemogućnosti pokretanja facijalnih mišića. Upravo zbog toga mozak ne dobija povratnu informaciju o našim stvarnim osećajima i čini se kao da oni nisu niti prisutni", potvrdio je Joshua Davis, profesor psihologije s Fakulteta Barnard.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.