Hrana za letnje dane

Salate od povrća i voća su osnov ishrane kada je toplo. Uz salatu od povrća možete da pojedete malo mladog nemasnog sira, parče integralnog hleba, jedno jaje ili komad belog mesa ili ribe, i da popijete jogurt, što je kompletan obrok.
Salate od povrća i voća su osnov ishrane kada je toplo. Uz salatu od povrća možete da pojedete malo mladog nemasnog sira, parče integralnog hleba, jedno jaje ili komad belog mesa ili ribe, i da popijete jogurt, što je kompletan obrok.

Kada je toplo, mediteranska kuhinja je najzdravija i najbolje deluje na organizam. Brzo se priprema, ukusna je i veoma lepo izgleda. Kada je toplo, jedite što više ribe i plodova mora (ako nemate holesterol), a za pripremu koristite maslinovo ulje koje čisti krvne sudove.

Bobičasto voće, kajsije, lubenica, dinja, šargarepa i paradajz vaši su najjači saveznici tokom letnjih žega. Oni sadrže biljne pigmente koji imaju antioksidativne osobine i podstiču pigmentaciju koja nam je neophodna kada ima dosta sunca, dobro je za prevenciju starenja kože i raka kože.

Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti obezbeđuju potreban unos kalcijuma i veoma vrednih proteina. Fermentisani mlečni proizvodi kao jogurt, kefir, kiselo mleko, mladi sirevi, sadrže enzime, vlakna, minerale i vitamine kao i probiotske bakterije koje su neophodne za održavanje crevne flore i koje štite naš organizam posebno leti.

Kupus, grašak i boranija su povrće koje bi trebalo da se ovih meseci što češće nađe na vašoj trpezi. Pripremajte ga bez mnogo ulja i dinstanja, na malo ulja, najbolje na maslinovom, sa dosta začinskih trava i ostalim povrćem prema ukusu.

Koristite proizvode od integralnog brašna, hleb, pecivo, testenine sa dodatkom mekinja i klica. Ovi proizvodi imaju nizak glikemijski indeks, odlično drže sitost i snižavaju holesterol.

Kada temperatura naglo padne, što se sada često dešava, moramo uvrstiti i toplije obroke. Ali ne odustajte od povrća, kuvajte čorbe. Čorbu možete da napravite i tako što ćete sve povrće staviti u blender i na kraju dodati malo kiselog mleka ili nemasnog jogurta. Uz parče integralnog hleba imaćete kompletan obrok.

Namirnice koje nepovoljno deluju na zdravlje jesu rafinisani šećeri i zasićene masnoće koje ne morate potpuno da izbacite iz ishrane, ali ih smanjite.

Kada su dani izrazito topli gubimo dosta tečnosti i minerala, a najbolje i najbrže ćemo ih nadoknaditi tako što ćemo uzimati namirnice koje su bogate vodom i mineralima, a to je pre svega povrće i voće.

Najrazličitije povrće u kome možemo da uživamo može da se pripremi kao salata, osigurava mnogo vitamina i minerala, potrebu za grickanjem i podstiče razna pozitivna delovanja u našem organizmu, pre svega varenje i detoksikaciju.

Leti zaboravite crvena mesa, zapržena i masna jela kao i sušena mesa i konzervisanu hranu. Veoma je važno da unosite dosta tečnosti. (Blic)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.