Raste broj obolelih od melanoma

U Srbiji se godišnje zabeleži oko 500 novih slučajeva jednog od najozbiljnijih tumora kože, melanoma, rečeno je na stručnom skupu sa temom "Sunce kao faktor rizika zdravlja" koji je održan u Privrednoj komori Srbije.
U Srbiji se godišnje zabeleži oko 500 novih slučajeva jednog od najozbiljnijih tumora kože, melanoma, rečeno je na stručnom skupu sa temom "Sunce kao faktor rizika zdravlja" koji je održan u Privrednoj komori Srbije.

Cilj skupa bio je da se podigne nivo svesti stanovništva i javnosti o pravilnom izlaganju suncu čime, kao i većoj primeni metoda dermatološke zaštite i prevenciji bolesti kože.

Prema rečima dr Ane Jovićević iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, u našoj zemlji godišnje od malignih bolesti oboli oko 32.000 osoba, dok se prema podacima Instituta registruje oko 500 novoobolelih od melanoma.

Jovićević je istakla da se u svetu svake godine otkrije između dva i tri miliona tumora kože, što je posledica izlaganja sunčeviom zracima, oštećenja ozonskog omotača, ali najviše našeg ponašanja.

Ona je, takođe, ukazala na štetnost odlaska u solarijume, u koje redovno odlazi 16 odsto srednjoškolaca u Srbiji, od kojih polovina ide i više od 10 puta godišnje.

"U svetu, ali i kod nas prepoznata je zavisnost od solarijuma kod mladih koja povećava rizik od melanoma za 75 odsto", kazala je Jovićević.

Prema njenim rečima, glavni uzročnici malignih bolesti kože su genetski faktori - 10 odsto, a uticaji spoljašnje sredine - 90 odsto i to u vidu hemijskih, fizičkih ili bioloških mutacija.

Doktorka Snežana Đorić iz Opšte bolnice Bel Medik je ukazala na uticaj UVA i posebno UVB zraka koji su opasniji po našu kožu.

Ona je dodala da dugotrajno izlaganje UVB zracima, između ostalog, uzrokuje opekotine, prerano starenje, karcinom kože, melanom, oštećenje očnih struktura, bore na čelu, vratu, oko usana, dok izlaganje UVA zracima dovodi do proširenih i ispucalih kapilara, pega, grube kože i tanjenja kože, jer kapilari od sunca postaju krti.

Ona je, takođe, ukazala na štetnost solarijuma koji, kako je rekla, emituju tri puta jače zračenje nego Sunce u podne, zbog čega su ih zabranili u mnogim zemljama.

Doktorka Đorić je naglasila da svaki sedmi solarijum ne ispunjava zakonske norme vezane za zračenje.

Učesnici skupa su ukazali na značaj preventivnih pregleda čemu bi trebalo posvetiti pažnju tokom cele godine. (Tanjug)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.