Jeste li zaboravni?

Zaboravnost i mentalna zbunjenost nisu problem s kojim se susreću samo stariji ljudi. Svima se događa da ne mogu da se sete imena osobe s kojom pričaju, gde su stavili ključeve, dokumente...
Zaboravnost i mentalna zbunjenost nisu problem s kojim se susreću samo stariji ljudi. Svima se događa da ne mogu da se sete imena osobe s kojom pričaju, gde su stavili ključeve, dokumente...

Koji su uzroci?

1. Imate povišeni šećer u krvi
Gubitak memorije može uzrokovati i šećer u krvi. MRI skeniranje pokazalo je da visok nivo šećera može oštetiti dijove mozga koji su odgovorni za memoriju.

2. Premalo spavate
Ako želite dobro pamćenje, treba vam san. U jednoj studiji volonteri koji su tokom dve sedmice spavali samo šest sati nisu osećali da im nedostaje san, međutim testove kratkoročne memorije znatno su lošije napisali od onih koji su spavali duže.

3. Hrčete
Možda imate apneju zbog koje su vam tokom spavanja blokirani disajni putevi. Ovo umara i izgladnjuje moždane stanice. Muškarci, gojazni i stariji od 40 spadaju u rizičnu grupu skloniju ovom poremećaju.

4. Osećate se manično ili premoreno
Možda imate problema sa štitnjačom. Hormoni štitnjače kontrolišu metabolizam – previše hormona ubrzava i protok informacija u mozgu i onemogućava normalan rad neurona, dok premalo hormona usporava protok informacija kroz mozak.

5. Stariji ste od 65
S godinama je teže apsorbovati vitamin B12, a ozbiljan nedostatak može podsećati na Alzheimerovu bolest.

6. Depresivni ste
Zbog depresije gubite moždane ćelija, a što ona duže traje, to je veći gubitak moždanih ćelija potrebnih za memoriju.

7. Uzimate lek za alergiju ili tablete za spavanje
Mnogi lekovi protiv nesanice, inkontinencije, alergija i gastrointestinalnih grčeva ometaju i hemiju mozga. Kod starijih navedeni lekovi mogu uzrokovati zaboravnost.

8. Stružete nogama po podu dok hodate
Lekari ovo nazivaju efektom magneta jer se čini kao da su noge prikovane za tlo. Ovo može signalizirati da oko mozga dolazi previše spinalne tečnosti koja stvara pritisak.

9. Uzimate veliki broj lekova.
Unosite li u sebe pet ili više vrsta lekova, imate veći rizik za pojavu problematičnih interakcija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.