Znate li zašto su vas ušinula leđa?

Kada se međupršljenski diskus pomeri iz svoje pozicije, između dva pršljena kičme i sklizne u kičmeni kanal - lekar dijagnostikuje diskus herniju. Ima li leka?
Kada se međupršljenski diskus pomeri iz svoje pozicije, između dva pršljena kičme i sklizne u kičmeni kanal - lekar dijagnostikuje diskus herniju. Ima li leka?

Ono što potom sledi je vrlo često prava odiseja – hronični bolovi, bezbrojni odlasci kod lekara, priči nikad kraj. I kada ništa više ne pomaže, vrlo često se odlazi "pod nož". Diskus hernija nastaje tako što pukne spoljni omotač diskusa – koji zaista liči na disk! I kada meki, unutrašnji deo diskusa, pritisne nerve u kičmenom kanalu.

Do sada se smatralo da jaki bolovi nastaju upravo zbog tog pritiska. Međutim, već neko vreme, postoje indicije da kod ovog oboljenja, odnosno bolova koji nastaju, određenu ulogu igra i proces upale. Ipak, lekovi protiv upale do sada nisu bili delotvorni.

Naučnici sa Djuk Univerziteta u Durhamu u SAD okupljeni oko Mohameda Šamdžija očigledno su otkrili zbog čega je to tako. Rezultate svojih ištraživanja objavili su u stručnom časopisu "Artritis i Reumatizam". Oni ne samo da su otkrili jasne dokaze da su bolovi reakcija na upalu – i time potvrdili teoriju da je u ovu bolest uključen imuni sistem – nego su identifikovali i glavnog krivca!

Reč je o takozvanim Th17-ćelijama jednoj grupi T-ćelija, koje su inače involvirane u auto-imune bolesti. Ove odbrambene ćelije se verovatno uključuju jer se tkivo diskusa, kada mu pukne opna, ne prepoznaje kao deo organizma, već kao strano telo. Opna inače čuva meko tkivo od kontakta sa susednim organima, tako da nikada do pucanja opne, nije bilo ni u kontaktu sa imunim sistemom.

I zato telo reaguje isto kao da su u pitanju bakterije ili druga strana tela – pokreće se odbrana čiji je cilj da se strano tkivo uništi. Dolazi do upale, koja prelazi na susedne korene nerava kičmene moždine, koji potom otiču  - a to boli.

Naučnici pretpostavljaju da terapije protiv upale do sada nisu bile delotvorne jer su supstance u lekovima nespecifične. Zbog toga bi trebalo koristiti veoma velike doze, međutim lekari se plaše da to čine jer bi navodno mogao da se paralizuje tj. isključi kompletan imuni sistem pacijenta.

Ako bi naučnicima uspelo da blokiraju rad Th17-ćelija – bilo bi to veoma uspešno oružje protiv bolova koje izaziva diskus hernija, ali i protiv pogoršanja stanja pacijenta.

S obzirom da Th17-ćelije nisu uključene u odbranu od infekcije ili tumora,  takav lek ne bi ometao normalan rad imunog sistema – tako bar veruju naučnici. Međutim takva specifična supstanca još nije otkrivena – traganje za njom potrajaće verovatno nekoliko godina. (DW)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.