Javni toaleti nisu prljaviji od kućnih

Javni toaleti nisu ništa prljaviji od onih u vašim domovima, kažu istraživači.
Javni toaleti nisu ništa prljaviji od onih u vašim domovima, kažu istraživači.

Naučnici su do tog zaključka došli kada su najpre sterilisali dva toaleta – muški i ženski – a zatim ih pustili u promet. Oni su potom pratili sakupljanje bakterija i virusa na daskama wc šolje, podovima i kutijama za sapun, prateći povremeno koje bakterije i u kojim količinama su prisutne na određenim površinama.

Oni su zatim zatvorili toalete i izvršili precizna merenja. Tokom vremena, fekalne bakterije nisu se razmnožavale u suvom okruženju, a posle zatvaranja toaleta činile su svega 15 odsto pronađenih bakterija.

Većina pronađenih mikroba bila je ili povezana s kožom (poput Stafilokoka aureus) ili sa zemljištem i biljkama (verovatno unetih obućom). Nije bilo razlika između muških i ženskih toaleta, s tim što su u ženskim pronađeni vaginalni organizmi na daskama wc šolja.

"Šta god da je na površinama javnih toaleta, potiče od ljudi", kaže vođa studije Šon M. Gibons, student Univerziteta u Čikagu. "Većina njih ne samo da je benigna, nego može biti korisna za naše zdravlje".

  • 07.12.2014 09:51
    помислио сам, на тренутак, да је чланак наш и да није преписан, што ме је збунило.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.