Plivajte bez straha od upale ušnog kanala

U letnjim mesecima, kada je plivanje jedna od omiljenih aktivnosti, zbog prevelike količine vlage u ušnom kanalu može doći do razmnožavanja bakterija ili gljivica koje uzrokuju infekciju.
U letnjim mesecima, kada je plivanje jedna od omiljenih aktivnosti, zbog prevelike količine vlage u ušnom kanalu može doći do razmnožavanja bakterija ili gljivica koje uzrokuju infekciju.

Otitis externa odnosno "plivačko uho" je infekcija ušnog kanala, a ovu neugodnu pojavu mogu prouzrokovati različite vrste bakterija ili gljivica. Infekcija se obično javlja kod osoba koje provode puno vremena u vodi.

Međutim, da biste oboleli od "plivačkog uha" ne morate ići na bazen. Do infekcije može dovesti sve što uzrokuje pucanje kože uha. Ekcem, grebanje ušnog kanala, grubo čišćenje uha štapićem ili stavljanjem stranih predmeta kao što ukosnice ili spajalica, može povećati rizik za razvoj upale spoljnjeg zvukovoda.

Simptomi infekcije su pulsirajući i oštar bol u uhu koja se može pogoršati na pritisak.

Da biste izbegli upalu uha, vodite računa o toma da nakon kupanja obrišete spoljni deo školjke. Da biste iz uha izbacili mogući višak vode, nagnite glavu u stranu. Uši možete osušiti i pomoću fena.

Ako se želite da se zaštitite od upale isprobajte maslinovo ulje! Ova lekovita tečnost  u narodnoj  medicini je već dugo poznata kao sredstvo koje u uhu stvara masni film. On odbija vodu i na taj način štiti od upale.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.