Mladi u psihijatrijskim bolnicama uglavnom zbog droge

Od ukupnog broja adolecenata koji su prošle nedelje zbrinuti na Odeljenju za starije adolecente Klinike za psihijatrijske bolesti Laza Lazarević, čak 60 odsto je imalo poremećaj ličnosti izazvan upotrebom droge.
Od ukupnog broja adolecenata koji su prošle nedelje zbrinuti na Odeljenju za starije adolecente Klinike za psihijatrijske bolesti Laza Lazarević, čak 60 odsto je imalo poremećaj ličnosti izazvan upotrebom droge.

"To su nepsihotični adolescenti koji zloupotrebljavaju psihoaktivne supstance. U takvom stanju su jako agresivni, a posle nekoliko dana, nakon detoksikacije, postaju normalna deca", rekla je načelnica Odeljenja za starije adolescente dr Radmila Ristić Dimitrijević.

Ona je, nakon okruglog stola "Socijalni radnici- teškoće i izazovi u neposrednom radu sa psihički obolelim osobama", naglasila da su čest razlog zbog koga mladi od 14 do 18 godina završe u Lazi i problemi i zlostavljanja u porodici.

Među povratnicima- onima koji se po nekoliko puta vraćaju na bolničko lečenje najčešće su deca koja su u ustanovama socijalne zaštite i koja nemaju roditeljsko staranje.

Direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević" Slavica Đukić Dejanović naglasila je da kada se napravi analiza pacijenata koji se leče u toj ustanovi 70 odsto njih je nekoliko puta lečeno u "Lazi".
"Ti pacijenti se stalno instititucionalizuju jer, na žalost, nemaju gde da se vrate", rekla je Đukić Dejanović i dodala da je deinstitucionalizacija neminovnost i most gde se sreću socijalni i zdravstveni radnici.

Psihijatrijski bolesnici, kako kaže, na početku bolesti obično imaju podršku porodice, prijatelja, ako kako vreme prolazi sve je manje onih koji su uz njih. Direktorka "Laze" je ukazala da komunikacija od bolnice ka zajednici, zahteva mnoge aktivnosti i bolju saradnju zdravstvenih i socijalnih radnika kako bi najveću korist imali pacijenti.

U Klinici Laza Lazarević, samo u urgentnoj psihijatrijskoj službi, godišnje se zbrine oko 10.000 bolesnika, a na bolničkom lečenje od tog broja zadrži se oko 3.500 bolesnika. Timove koji se brinu o pacijentima osim lekara i sestara čine i psiholozi, socijalni radnici, defektolozi.

Socijalni radnici iz svih centara socijalne zaštite u Srbiji ukazali su da treba raditi više na uspostavljanju bolje saradnje socijalnih i zdravstvenih radnika i da se dešava da imaju pacijenta koji pokušao da izvrši samoubistvo, a da nijedna psihijatrijska ustanova neće da ga zadrži na bolničkom lečenju.

Poteškoće predstavlja i to, kako su naveli, što se dešava da nakon bolničkog lečenja ne znaju šta sa pacijentom, odnosno da nemaju gde da ga smeste a pacijent mora da napusti bolnicu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).