Novosadski informativni portal 021

Život

Letnji red vožnje

Primena letnjeg reda vožnje Železnice Srbije, počinje sledećeg četvrtka. Kako saopštavaju iz tog javnog preduzeća, od tog dana počeće da saobraća sezonski voz “Ivo Andrić” od Beograda do Budimpešte.

Neotkrivene gastronomske prestonice

U potrazi za savršenom hranom možete stići do neočekivanih destinacija. Michelinove zvezdice su najprestižnije priznanje koji neki restoran može da dobije. Dodeljuju ih tajni "inspektori", čiji su kriterijumi kvalitet sastojaka, veština šefa kuhinje u pripremanju hrane i kombinaciji začina, kreativnost, stabilan kvalitet i pristupačnost cena.

Noge u vis za zdrave vene!

Umesto da sedite ili stojite - lezite! To je najbolji savet za sve one koji imaju problema sa proširenim venama. Pri tome je ovaj lek definitivno i najjeftiniji!

Neolitsko nalazište - turistički centar

Neolitski lokalitet "Pločnik" u južnoj Srbiji mogao bi do kraja godine da bude uređen kao turistički centar, na čemu će sarađivati Narodni muzej u Prokuplju i turističko preduzeće "Planinka" iz Kuršumlije.

Uskoro izbor finalista

Đavolja varoš kod Kuršumlije, trenutno se nalazi na prvom mestu liste novih sedam svetskih čuda prirode u kategoriji pećina, formacija stena i dolina, tvrde u Turističkoj organizaciji Srbije.

Zlatibor i leti po zimskim cenama

Zlatibor će ovog leta svojim gostima ponuditi hotelski smeštaj po gotovo istovetnim cenama kao zimus. Prema cenovniku usluga koji su istakli neki hotelijeri, polupansion koštaće od 2.100 do 4.100 dinara, zakup privatnih apartmana kreće se u rasponu od 30 do 50 evra, a da li će u tom vidu smeštaja doći do korekcije cena, zavisiće od potražnje.

Hrvati i Slovenci se otimaju za Srbe

Letnja sezona je na pragu, a suočeni sa ekonomskom krizom koja će se odraziti i na turizam, Hrvati i Slovenci počeli su da se otimaju za turiste iz Srbije.

Ukidaju prvu klasu

"Britiš ervejz" je saopštio da je ukinuo prvu klasu u svim svojim novim avionima. Opterećen dugovima i, kao i mnoge kompanije, žrtva svetske recesije, poznati britanski avioprevoznik je odlučio da u avionima kupljenim ove godine ukine prvu klasu, piše u onlajn izdanju londonskog "Gardijana".

Lakše do 54 grada na istoku

Srpska aviokompanija Jat ervejz potpisala je ugovor sa kompanijom Singapur erlajns koja će putnicima iz Beograda ponuditi letove do 54 grada u Aziji, Australiji i Novom Zelandu.

Samo za najbolje

Evropski pokret u Srbiji je raspisao konkurs pod nazivom “Putujemo u Evropu” za studente završnih godina osnovnih i master studija i apsolvente fakulteta univerziteta u Srbiji.

Za 230 evra do Amerike!

Britanska avio-kompanija "Britiš Ervejz" pripremila je za putnike iz Srbije specijalnu ponudu za putovanja do destinacija u Severnoj Americi.

Raj za vegeterijance

Belgijski grad Gent uskoro će postati prvi vegetarijanski grad na svetu u kom će se taj način ishrane upražnjavati jednom nedeljno. Žitelji Genta mesa će odricati jednom sedmično od iduće nedelje, a prvi koji će u tome dati primer biće članovi gradske vlade i drugi lokalni zvaničnici.

Dobiješ grip i letuješ besplatno

Hoteli u čuvenom meksičkom letovalištu Kankun i okolini, nude besplatne odmore u naredne tri godine turistima koji se eventualno zaraze novim virusom gripa tipa A/H1N1, od koga je u toj zemlji preminulo 58 osoba.

Nema uslova za primenu fiskalnih kasa?

Turističke agencije nisu spremne da od 1. juna uvedu u svoje poslovanje fiskalne kase i Ministarstvu finansija treba uputiti predlog da se izuzmu iz fiskalizacije, jer još nisu stvoreni uslovi za to, zaključeno je na sastanku Grupacije turističkih agencija Privredne komore Srbije.

Bolji sluh uz mali aparat

Staromodni, veliki slušni aparati mogli bi da odu u penziju, jer su australijski naučnici predstavili novi aparat, upola manji od svih dosadašnjih spoljašnjih aparata.

Antidepresivima protiv artritisa

Lečeći pacijente poodmaklog životnog doba od depresije, lekari su ustanovili da neki od lekova uspešno umanjuju bol od artritisa što je iznenadni i neočekivan tračak nade za starije osobe koje pate od degenerativnog oboljenja zglobova.

Paviljon za venčanja

Turistička organizacija opštine Vrnjačke Banje pokrenula je inicijativu organizovanja venčanja na otvorenom i u tu svrhu izgradila "Paviljon za venčanja".

Nova povlastica

"Železnice Srbije" uvele su početkom maja novu povlasticu od 20 odsto za povratne karte u prvom i drugom razredu svih vozova koji saobraćaju na domaćim prugama, saopštilo je to javno preduzeće.

Popust od 75 odsto

Ministarstvo omladine i sporta i Jat Ervejz potpisali su Ugovor o poslovnoj saradnji i podršci stipendistima Fonda za mlade talente. Ovim ugovorom Jat će stipendistima Fonda za mlade talente, kojima su dodeljene stipendije za studiranje na osnovnim i poslediplomskim studijama u zemljama članicama EU, kao i mladim talentima koji će obavljati stručnu praksu u EU, omogućiti da koriste karte na svim redovnim linijama Jata po povlašćoj ceni i po posebnim uslovima.