Novosadski informativni portal 021

Život

Prvi vegetarijanski hotel kod nas

Na Zlatiboru je počela izgradnja ekskluzivnog hotelsko-apartmanskog kompleksa "Ruža vetrova", a reč je o prvom vegetarijanskom hotelu s pet zvezdica u ovom delu Evrope, u kojem će se služiti isključivo organski proizvedena hrana.

Dečaci teže podnose depresiju

Psihički problemi u ranom detinjstvu povećavaju rizik od samoubistva kasnije u životu kod muškaraca, ali ne i kod žena, zaključak je istraživanja obavljenog u Univerzitetskoj bolnici grada Turku u Finskoj.

Sunce odgovorno i za bore

Čovek se bolje oseća i bolje izgleda nakon sunčanja, ali ne treba zaboraviti na rizik od oštećenja kože. Preterano sunčanje može prerano da ostari kožu i ubrza nastanak bora, staračkih pega, aktiničkih keratoza, kao i tumora kože, uključujući melanom kao njihov najozbiljniji oblik.

Zatvoren Pikasov muzej

Pikasov muzej u Parizu biće zatvoren na više od dve godine, zbog preuređivanja i modernizacije, a dok bude zatvoren do februara 2012. godine, muzej neće pozajmljivati dela kojima raspolaže.

Manje para za letovnje

Prosečan srpski turista ove godine uživao je na Halkidikiju u hotelu sa tri zvezdice, sa uslugom na bazi polupansiona koji je platio oko 400 evra, a do toplog egejskog mora putovao je u ništa manje toplom autobusu domaćih autoprevoznika.

Hemija odgovorna za proždljivost

Fabrike za prerađivanje hrane i restorani u Sjedinjenim Američkim Državama ubacuju u namirnice sastojke koji podstiču apetit i izazivaju "uslovljenu proždrljivost". "Glas Amerike" javlja da su SAD suočene sa epidemijom proždrljivosti.

Sunovrat češkog turizma

Češki turizam proživljava najcrnje proleće i početak leta u poslednjih devet godina, pošto je zemlju posetilo 8,7 odsto manje stranih i 8,5 odsto manje domaćih turista nego u drugom kvartalu prošle godine, objavio je nacionalni Ured za statistiku.

Geni odgovorni za san

Moguće je da su geni, odnosno njihova mutacija, odgovorni za smanjenu potrebu za snom kod nekih ljudi, tvrde američki naučnici čije je istraživanje objavljeno u časopisu "Science".

Razvoj seoskog turizma

Opština Kuršumlija počela je da obučava meštane sela oko Đavolje Varoši kako da se bave seoskim turizmom.

Čokolada zdrava za srce

Čokolada pomaže osobama koje su preživele srčani udar i štiti od bolesti srca, pokazali su rezultati istraživanja sprovedenog u Švedskoj.

Aspirinom protiv raka debelog creva

Uzimanje aspirina može da spreči ponovni razvoj raka debelog creva, a uz to smanjuje rizik da se od te bolesti umre, tvrde stručnjaci iz Masačusetske opšte bolnice u SAD.

Za petinu jeftinije

Da strpljivi turisti uvek prođu najjeftinije pokazuju i najave iz velikih turističkih mesta Srbije - od 1. septembra cene će biti niže 20 odsto.

Turizam krajem XIX i početkom XX veka

Omiljena odmarališta dobrostojećeg sveta u 19. veku bile su banje. Beograđani su odlazili u banje da se leče "mahom od prozeba po neugodnim stanovima i dućanima sa plehanim furunama i mangalima", beleži štampa.

Kopaonik s četiri zvezdice

Miodrag Kostić, predsednik "MK grupe", najavio je investicije od 12 miliona evra u naredne četiri godine u hotele "Grand", "Suvo rudište" i kompleks "Konaci" na Kopaoniku.

Vagon-pivnica za Šargansku osmicu

Smederevska fabrika šinskih vozila "Želvoz" napravila je panoramski vagon koji će u sklopu turističke kompozicije saobraćati Šarganskom osmicom.