Novosadski informativni portal 021

Život

Francuzi najgori turisti na svetu

Francuzi su najgori turisti na svetu, neljubazni, škrti i loše govore strane jezike, pokazalo je najnovije istraživanje britanske turističke agencije "Ekspedija" sprovedeno među 4.500 hotela širom sveta. Oni su najmanje spremni da nauče strani jezik, za razliku od Amerikanaca koji često naručuju pice, bagete ili paelje služeći se originalnim jezikom.

Putna apoteka

Letovanje, koje svi željno iščekujemo čitave godine, može da se pretvori u pravu noćnu moru. Zato se treba dobro pripremiti i poneti priručnu apoteku.

Manje turista u odnosu na prošlu godinu

U Srbiji je za prvih pet meseci ove godine boravilo 797.973 turista, što je za devet odsto manje nego u istom periodu 2008. godine, saopštila je Turistička organizacija Srbije. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, domaćih turista je bilo manje za oko 13 odsto, a broj stranih gostiju povećan je za četiri odsto.

Sunce prži kožu

Iako je leto varljivo i vreme se menja i više puta dnevno, mnogi će ipak provesti vreme na plaži, a posledica toga može da bude i oguljena koža.

Treća ruka hirurga

Medicinska tehnologija svakodnevno napreduje i hirurzi bi uskoro mogli da dobiju i "treću ruku".

Grip otporan na lekove

Naučnici su otkrili slučaj svinjskog gripa A-H1N1 koji je otporan na jedan od dva glavna leka koji se koriste u suzbijanju širenja ove bolesti, javlja Glas Amerike.

Ukrajinci hoće da nazovu selo ''Džekson''

Meštani ukrajinskog sela Oktjabarsko traže da se njihovo mesto "prekrsti" u Džekson, jer time žele da "ovekoveče" ime Majkla Džeksona, pokojnog kralja popa, ali izgleda da je glavni razlog prihod od turizma. Lokalni zvaničnik Oleg Kislicin, izjavio je da meštani Oktjabarskog žele da mu promene ime u Džekson, ''kako bi svog idola učinili besmrtnim i privukli turiste''.

Depresivne pubertetlije

Iznenađujuće veliki broj adolescenata, više od 15 odsto, misle da će umreti mladi, što mnoge od njih podstiče na uživanje droge, pokušaje samoubistva i druga rizična ponašanja, pokazuje istraživanje koje je obuhvatilo 20.000 dece u SAD.

Nemcima najpovoljnije u Poljskoj i Mađarskoj

Ovog leta za Nemce je najpovoljnije da odmor provedu u Poljskoj i Mađarskoj, prema uporednim cenama koje je objavilo Udruženje nemačkih banaka. Letovanje zavisi od kursa evra, prenosi Dojče vele i podseća da Nemci na putovanja troše godišnje 40 milijardi evra, ali da zbog krize sada broje svaki cent. Novo istraživanje je pokazalo da nemački turisti u Poljskoj u proseku plaćaju jedan evro za robu i usluge koje u Nemačkoj koštaju 1,32 evra, dok u Mađarskoj jedan evro ima kupovnu moć od 1,17 evra. Slede Bugarska i Hrvatska sa 1,09 i 1,08 evra, a sličan odnos važi i za SAD.

Bolje zdravlje, veća plata

Neki poslodavci u SAD nude svojim zaposlenima finansijski podsticaj da ostanu zdravi, nastojeći tako da smanje troškove za zdravstvenu zaštitu i povećaju produktivnost.

"Tamiflu" dobar još dve godine

Lek "tamiflu" je bezbedan za korišćenje, iako mu je istekao rok trajanja. Izjava minsitra zdravlja Tomice Milosavljevića, da je produžen rok trajanja leka za dve godine, prilično je uzburkala laike, jer nikome nije bilo jasno kako lek može da se koristi toliko dugo nakon označenog perioda.

Očuvanje nacionalnih parkova

Zakone o zaštiti nacionalnih parkova, između ostalih, imaju i Bugarska kao članica EU, i Srbija koja ne pripada ovoj zajednici. Da li se ti zakoni stvarno poštuju i koje su posledice njihovog kršenja?

Šestina čovečanstva gladuje

Nikad sramotnije stanje u istoriji gladnih i sitih. Dok se s jedne strane borimo s epidemijom gojaznosti i celulitom, zabeležen je do sada najveći broj neuhranjenih i gladnih.

Ispitivanjem gena do leka protiv raka

Ispitivanje gena postaje važno sredstvo standardne medicinske nege, a možda najvažnija u traganju za savršenim lekom protiv određene vrste raka, javlja "Glas Amerike".

U Karlovce na kuglofe

U Sremskim Karlovcima sutra počinje Festival kuglofa, u organizaciji Nemačkog udruženja za dobrosusedske odnose "Karlovic".

Telefoni dežurnih epidemiologa

Građani koji sumnjaju da imaju simptome novog gripa mogu da se jave dežurnim epidemilozima na teritoriji Srbije, na sledeće brojeve telefona:

Udobnije do Amerike

British Airways je u Srbiji pripremio specijalnu ponudu na osnovu koje će svi putnici koji koriste ekonomsku klasu moći, uz simboličnu doplatu, da putuju u višoj - premijum ekonomskoj klasi do najznačajnijih destinacija u Severnoj Americi.

Sunčanjem do vitamina D

I pored svih lekarskih upozorenja koliko je sunce veliki neprijatelj kože, njegovi zraci su neophodni za stvaranje vitamina D, čiji nedostatak može da izazove brojna oboljenja.