Novosadski informativni portal 021

Život

Tajland privlači turiste koktelom

Kuba je poznata po koktelu Mohito, tu su i singapurski Sling i njujorški Menhetn. Tako se i Tajland nada da će novim pićem nazvanim Siam Sunrays primamiti turiste da se mu se vrate, piše Travel Magazine.

Pažljivo s običajima!

Od meridijana do meridijana, od naroda do naroda, pa i od sela do sela, običaji se razlikuju, a svud se veoma drži do njih. Na jednom mestu uobičajeni način pozdravljanja i ponašanja može biti neuobičajen, pa i pogrešno protumačen na nekom drugom mestu.

Srbija - novo iskustvo za turiste!

U nemačkom Bundestagu održana je priredba pod nazivom "Srbija se predstavlja kao turističko i privredno odredište". Srbija je tom prilikom poručila da je turistička zemlja u koju se isplati ulagati.

Siromašniji, a deblji

Sve više ljudi u ekonomski razvijenim zemljama hrani se lošijom i nezdravom hranom, a to bi moglo da dovede do povećanja gojaznosti. "Brza" hrana je ukusnija i jeftinija od zdrave ishrane, koja češće poskupljuje.

Skijanje tokom leta

Zlatibor se uveliko priprema za letnju turističku sezonu, a već početkom aprila za turiste će biti otvoreno još jedno atraktivno mesto - Stopića pećina, izjavio je direktor Turističke organizacije Zlatibora Arsen Đurić.

Kofeinom protiv raka

Iz kuhinjskih ormarića, kofein se polako seli i u kozmetičke police. Prvo je bilo poznato njegovo dejstvo na razbuđivanje, potom se pakovao u šampone, jer se pokazalo da je koristan protiv gubitka kose, a sada se ispostavilo i da štiti kožu od UV zračenja.

Ko je bio najbolji?

Tradicionalne nagrade Međunarodnog sajma turizma, koji je u Beogradu održan od 26. februara do 1. marta, dodeljene su i ove godine. U kategoriji nacionalnih turističkih organizacija pobedio je Tunis, a najuspešnija regionalna organizacija je TO Istarske Županije.

Hrvatska se okreće turistima iz Srbije

Srbija je prvi put od proglašenja nezavisnosti Hrvatske, među 20-ak zemalja u kojima Hrvatska pokreće pojačanu turističku kampanju idućih meseci, piše zagrebački "Jutarnji list".

Najčudniji restorani na svetu

Postoje restorani u svetu koji, za zahtevnije mušterije, nude mnogo više od dobre hrane i brze usluge. Tako možete večerati u toaletu, na stolici podignutoj više od 40 metara uvis, ili u potpunom mraku, piše veb-sajt Nuffy.net.

Jeftinije vozne karte

Železnice Srbije, od 1. marta, uvode novu ekskluzivnu ponudu u međunarodnom vozu na relaciji Beograd-Beč, u okviru koje će najniža cena karte i rezervacije u jednom pravcu, za ležaj u šestokrevetnoj kabini, biti 39 evra, kažu u tom preduzeću.

Pušenje uništava pamćenje

Pušenje je jedan od rizičnih faktora za pojavu demencije, a rizik  ne predstavlja samo aktivno, nego i pasivno pušenje, objavljeno je u časopisu British Medical Journal.

Mesta na Dunavu

Dunav i njegove obale, od ranog proleća do pozne jeseni, privlače brojne turiste, od kojih mnogi na put kreću biciklom ili se pak odlučuju za krstarenje rekom. Ipak, potencijale Đerdapske klisure, najveće u Evropi, fruškogorskog i đerdapskog nacionalnog parka, Novog Sada i Beograda, ali i brojnih drugih sadržaja uz ovu moćnu reku i dalje nedovoljno koristimo. Ne samo da se sporo turistički razvijamo, nego umemo da napravimo i korak nazad, pa je tako prošle godine u Srbiji registrovano nešto više od 2.260.000 turista, za dva odsto manje u odnosu na pre dve godine.

Zabranjeno fotografisanje

Turisti i profesionalni fotografi ubuduće neće smeti da slikaju policajce "bobije" i kraljičinu gardu u Velikoj Britaniji. Fotografisanje stražara strogo je zabranjeno novom dopunom Zakona o terorizmu, po kojem slikanje policije i vojske predstavlja krivično delo - prikupljanje informacija.

Depresija zbog jajnika

Policistični jajnici koji se ne leče mogu da dovedu po učestale pojave depresije i anksioznosti, stoga žene treba što pre da počnu da se leče, objavljeno je u časopisu Fertility and Sterility.

Beogradski sajam turizma

Na beogradskom Međunarodnom sajmu turizma, koji će se održati od 26. februara do 1. marta, predstaviće se 830 izlagača iz 38 zemalja, među kojima će prvi put biti izlagači iz Libije i Sirije.

Iran bez predrasuda

Kada je reč o Iranu, treba zaboraviti na predrasude. Pre svega i iznad svega to je zemlja čudesne istorije i kulture koja je ostavila neizbrisiv civilizacijski trag. Surovi planinski vrhovi, negostoljubive pustinje, šume, velika prostranstva tek mestimično naseljena, čudesna istorija i kultura... Sve je to Iran, zemlja koja, kad se samo malo „zagrebe" ispod površine, nudi neprocenjivo iskustvo i sasvim drugu sliku od one pune predrasuda koja vlada već decenijama.

Prva pomoć spasava živote

Obuka iz prve pomoći odavno ne postoji u osnovnim i srednjim školama. Jedina saznanja koja nemedicinari mogu da dobiju o spasavanju ljudskih života su tokom obuke za vozače u auto-školama. Međutim i u tom slučaju sve zavisi od volje i želje polaznika za saznanjem.

Karte po promotivnim cenama

Jat Ervejz do kraja ove nedelje nudi 20.000 karata po promotivnim cenama na letovima u evromediteranskom i regionalnom saobraćaju. Karte kupljene u ovom periodu važiće 12 meseci za sva putovanja koja otpočnu u martu ove godine.

Treća smena u ambulantama

U Domu zdravlja "Novi Sad" danas počinju da rade takozvane večernje klinike i to u ambulantama u Zmaj Ognjena Vuka, na Limanu, Novom naselju  i Bulevaru Mihajla Pupina. Pacijenti će moći van radnog vremena da obave preglede ili snimanja u specijalističkoj službi, ginekologiji, stomatologiji i pedijatriji, kao i da urade laboratorijske analize.

Kriza ne utiče na putovanja

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, Radisav Stanković izjavio je da su neke turističke agencije u Srbiji već prodale oko 40 odsto letnjih aranžmana. "Prodaja letnjih turističkih aranžmana počela je još u decembru, što je ranije nego prethodnih godina, iako se očekivalo da će zbog svetske finasijske krize biti manja potražnja", rekao je Stanković. Prema njegovim rečima, to ukazuje da će letnja sezona biti dobra, a možda čak i bolja nego prošle godine, kada su turisti aranžmane uplaćivali uglavnom u poslednjem trenutku u toku sezone.