Život
27.04.2016.
09:14
Nakon što je napravljena velika obrazovna reforma pre četiri decenije, finski školski sistem ne silazi sa vrha internacionalnih lista obrazovnih sistema. Kako im to uspeva?
  • Dule

    27.04.2016 13:32
    Ucitelji se biraju iz 10% najboljih studenata. Ucitelji spadaju u najvisu klasu drustva.
    Ovo je dovoljno da se primeni u Srbiji i vec je vise od pola posla uradjeno.
  • O

    27.04.2016 09:51
    Ocenjivanje i rangiranje učenika koje se sprovodi kod nas još od prvog razreda, forsira takmičenje među decom i osnova je za korupciju nastavnog kadra na svim nivoima. Svaki vid te utamice - ko će imati veći prosek(a ne i stvarno stabilno znanje) stvara kod dece neprijateljstva i podeljenost. Velikom broju dece nabija komplekse niže vrednosti, koji im kasnije obeleže čitav život. Učenje ne treba da bude takmičenje, nego sticanje znanja i veština u skladu sa mogućnostima svakog pojedinca.
    Daleko smo mi od Finske, a po svoj prilici se stalno udaljavamo sve više.
    Ceo naš sistem je toliko zastareo i korodiran, ali nepomičan i okamenjen kao stena, da je potrebna ne postepena promena(odmah bi se ugušila), nego nešto treba da ga raznese kao eksplozija do temelja, pa sve ispočetka graditi na zdravim osnovama, sa zdravim kadrom. Utopija?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna