Autor: Tanjug

Život
02.03.2017.
08:29
Antibiotici su lekovi koji su najviše propisivani deci poslednje tri godine u Srbiji, a samo prošle godine 1,75 miliona pakovanja antibiotika za decu, izdato je o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
  • magistra

    03.03.2017 14:07
    upotreba lekova

    Љекари у српским домовима здравља су обичне секретарице са великим примањима.
    У већини случајева (99 %) кад се појави пацијент који се жали на бол у грлу или уху, те лоше дисање љекар ће прописати антибиотик. Ово је постала пракса посљедњих 30-ак година како код одраслих тако и код дјеце.
    Постоје три разлога зашто се ови љекови деле пацијентима као бомбонице:
    1. незнање љекара и његова неинформисаност о љековима (нова дешавања из света медицине) те их прописују како би покрили себе;
    2. да би умирили родитеље;
    3. спречили настанак неке супер инфекције.
  • Lekarska komora

    03.03.2017 12:44
    nepotreban haos
    Trebalo da bi da se takve stvari raspravljaju u Lekarskoj komori i da mediji tamo traže sve odgovore, ili u nekom sličnom telu namenjenom toj svrsi, a ne da se građani svađaju (da li se antibiotici moraju ispijati do kraja, da li je za svakoga uvek dobar beta glukans koga guraju apoteke, nova istraživanja, praćenje svetskih trendova, ispitivanje onoga što se pojavilo u apotekama).
  • Deks

    02.03.2017 17:00
    Ako se zna da su bakterijske infekcije posebno disajnih organa kod dece česte, a te infekcije se jedino i leče antibioticima, zašto je problem što ih lekari prepisuju? Nismo valjda u srednjem veku da bolesnike lečimo prahom od šišmiša ili slično? Sećam se kao dete imao sam teške infekcije grla i krajnika, kao i bronhitis i često sam koristio antibiotike. Da nisam koristio te lekove ko zna da li bih i preživeo jer su bakterijske infekcije veoma opasne i organizam nema šanse da se izbori protiv njih bez antibiotika. I nemam nikakve posledice, i dalje mi je običan pentreksil jednako delotvoran za sve bakterijske infekcije. S tim što sada teško mogu doći do tog leka jer kažu opasno je da se mnogo koristi. I dok se građani muče sa lečenjem obične infekcije grla koja je uvek veoma teška ukoliko vam nije dostupan antibiotik, dotle u zemljama poput Kine antibiotike koriste za lečenje stoke na farmama pa kao na fabričkoj traci proizvode rezistentne sojeve bakterija...
  • Ni jačanje imuniteta

    02.03.2017 13:36
    nije tek tako, postoje 2 grane
    Što se tiče jačanja imuniteta, pre 20 godina naši specijalisti su znali, a danas znaju lekari funkcionalne medicine, da postoje dve grane imuniteta, i dok postoje suplementi koji univerzalno obezbeđuju balans grana imuniteta, većina njih jednu granu jača a drugu slabi, pa je neophodno znati koja grana je oslabljena i koji suplement se koristi u tom slučaju, da se ne bi stvorila veća neravnoteža. O tome se danas piše u svetu dok su naši lekari potpuno nezainteresovani za ovaj problem , za koji se kod nas recimo pre 20 g u Institutu u Sr.Kamenici znalo. Lekari funkcionalne medicine navode da lekari opšte prakse u redovnim laboratorijama mogu da provere grane imuniteta, ali naši lekari nisu uspeli/pristali da to protumače na osnovu pojašnjenja problematike date pacijentima na sajtu funkcionalne medicine.
  • Suprotna praksa

    02.03.2017 13:18
    prema odraslima i deci
    Jeste neobično je da lekari odraslima ne daju antibiotike već godinama (ili svaki DZ ima svoju politiku?) a da u pedijatriji postoji suprotan problem. Trebalo bi dodati šta se navode kao razlozi ovakve različite prakse.
  • @Nervirach

    02.03.2017 11:11
    Znaš li ti da čitaš? Verovatno nisi ni roditelj ni maloletno dete!
    Antibiotici najpropisivaniji lekovi za DECU u Srbiji, lekari ih dele "kao bombone"
  • Nervirach

    02.03.2017 09:36
    Ajd sta se.ete? Ko prepiosuje antibiotike da odem kod njega. Vise dobije moj macak od veterinara nego ja od doktora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna