Autor: Express .hr

Život
08.03.2017.
13:53
Moderna medicina je značajno napredovala tokom poslednjih decenija, tako da su ljudi uspeli da izbrišu ili barem potisnu bolesti koje su nekad odnosile desetine hiljada života godišnje.
  • Danilo

    09.03.2017 14:39
    @Aleksandra
    Iskorenjena vakcinisanjem. Čak je i film rađen po istinitom događaju (citiram vikipediju) :

    Posljednja velika epidemija velikih boginja u Europi je izbila 1972. godine.

    Zbila se kada se muslimanski hodočasnik iz Prizrena vratio s hodočašća (hadžiluka) na Bliskom Istoku, gdje je došao u dodir s virusom.

    Zaraza se prenijela na 175 ljudi, od kojih je 35 umrlo. Pogođena je bila beogradska bolnica, gdje se bolesnik prvo javio kad su mu se javili simptomi. Prvotno bolest nije bila prepoznata.

    Vlasti su hitno proglasile izvanredno stanje, uvele prisilnu karantenu u cijeloj državi, strogo ograničivši kretanje svim svojim stanovnicima. Provedeno je masovno cijepljenje svih stanovnika, bez ikakvih iznimaka, a u pomoć su pozvali Svjetsku zdravstvenu organizaciju i svjetski poznatog epidemiologa Donalda Hendersona.

    U dva mjeseca je epidemija bila gotova. Ograničenja su potrajala još neko vrijeme, nakon pojave posljednjeg zabilježenog slučaja bolesti.

    Prema ovom događaju je snimljen film Variola vera.
  • Aleksandra

    08.03.2017 18:24
    Gde je variola vera? U Jugoslaviji zabeležena jedna od poslednjih epidemija. Čak smo i horor snimili, Eh, sad ne mogu da izbacim zvuk frule iz glave...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna