Autor: Večernji.hr/Foto: PIxabay

Život
14.03.2017.
00:18
Već duže vreme vlada trend eliminacije glutena iz ishrane, ali Američko udruženje kardiologa upozorava da to može imati ozbiljne posledice po zdravlje.
  • Ana

    14.03.2017 15:25
    Gluten
    Tekst koji obrađuje gluten, celijakiju i necelijakijsku osetljivost:

    https://istinevszablude.wordpress.com/2016/04/08/gluten-neprijatelj/

    Pročitajte, informišite se i odvojite pomodarstvo od bolesti.
  • Andrija Šrek

    14.03.2017 15:10
    ?
    Stvarno, zašto bi neko, ko NIJE preosetljiv na pšenično brašno i ko NEMA celijakiju, izbegavao gluten?
    Oh, wait...
  • Milan

    14.03.2017 09:19
    ...a da ti ne uđe
    Nije toliki problem ishrana bez glutena (tj. pšenice) nego što ljudi hoće da jedu bez glutena, a da sve bude isto, pa kupuju razne gotove proizvode poput "hleb bez glutena", "keks bez glutena" itd. koji su zaista puni koječega, a uz to koštaju nenormalno mnogo. Jednostavno, treba umesto hleba jesti integralni pirinač, dosta voća, povrća i neće faliti vlakana.
    Slično je i sa vegetarijancima koji jedu nekakve "vegetarijanske šnicle", jer hoće da budu fensi, a ne bi da se odreknu šnicle. Kuvani pasulj ili grašak imaju sve što i te "šnicle", a mnogo su zdraviji.
  • celijakičar

    14.03.2017 09:01
    nije baš tako
    Gluten se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Samo tu! Ovas sam ne sadrži isti već je kontamiran jer je uvek u istom pogonu kao gore navedene tri žitarice.
    Vlakna, vitamini i minerali se mogu nadoknaditi kroz raznovrsnu ishranu. Peciva su naročito bogata vitaminima i mineralima... Ajte, molim vas.

    Pravo pitanje je: šta su nabili te cene bezglutenskih proizvoda, kao drogu da prodaju!? Nigde u EU nije tako skupo, ali nigde! Čak ni u Crnoj Gori.
    Bogate se na našoj muci.

    Oboljevaju samo belci. Što si 'plavlji' veće su šanse. Da nam se geni nisu zasitili baš toga što navode kao 'dobro'? Najveći smo žderači belog brašna, mi beli Evropljani. A kod nas uz svaki obrok mora 'leba! Bar da je to ono brašno od pre Drugog svetskog rata. Ne ovo genetski modifikovano (ovde nije reč o ukrštanju ralzičitih vrsta, biljnih i životinjski gena, već isključivo gena žitarica, da ne bude zabune). Ali prinosi su veći. Profit uvek na prvom mestu...

    Ako si beo i imaš autoimuno oboljenje i beli mantili ne znaju šta je uzrok, mada oni nikad ne leče uzrok, izbaci gluten na nekoliko sedmica i videćeš da li ti je bolje. Probaj.
    Mene su 20god zjbvl ovi naši stručnjaci. Dok nisam sam pronašao. Prvo su si mi se smejali... Hvala Bogu i ljudima na internetu!

    Svako dobro.
  • Baka

    14.03.2017 08:29
    Deka
    Ovaj tekst je platio neki od većih pekarskih industrijalaca,jer bi mu opao profit kada bi ljudi počeli da izbegavaju gluten u tim proizvodima.Ma sve što ima da se kupi u gradu je manje-više zatrovano i nezdravo na neki način.To je cena života u gradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna