Autor: Tanjug

Život
29.03.2017.
15:11 > 15:45
Tereza Forkades, ikona evropske levice i "najradikalnija časna sestra Evrope" održaće predavanje 10. aprila na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu, u okviru programa Filozofskog teatra.
  • Fedi

    30.03.2017 11:36
    it is!
    Može se dobiti dispensio - privremeni otpust, ako to poglavari/ke monaške zajednice odluče. Tipični slučaj je kod mohana/inja koje su jedinci/jedinice i idu da se brinu o bolesnim roditeljima, npr. No, u Poljskoj je jedan monah iz istog razloga (otvoreno bavljenje politikom - samo na desnoj strani političke lepeze), posle nekoliko opomena izjavio da istupa iz reda (monaha lazarista), čime je automatski trajno suspenovan i od vršenja svešteničkih dućžnosti, te više nije ni sveštenik. Svaki katolički red, muški i ženski, ima svoje Konstitucije (pravila). Obično se oni koji se ne slažu sa njima, a već su zavetovani redovnici, sami prijave i istupe iz reda. Kod Forkades je situacija drugačija, i ona je, začudo, dobila još šansi.
  • Ja

    29.03.2017 19:00
    Eto Fedi, rekoh isto što i ti ne znajući.....zanimljivo da to može da se uradi. "Privremeni otpust"...zanimljivo baš...

    Koliko sam shvatio - prosvetlite me glupog - Španija je jedna od retkih evropskih zemalja koja NIJE priznala nezavisnost Kosova upravo iz razloga što se zalaže i za celovitost svoje zemlje.
    I sad nama dolazi ova dama da priča u sred Beograda o nezavisnosti Katalonije?!?!?

    Šta smo mi? Sadisti ili mazohisti? Svetski prvaci u sečenju grana na kojima sedimo? Svašta.
  • zaista...

    29.03.2017 17:41
    Zanimljiva persona. A još zanimljiviji je onaj ko joj organizuje predavanje u Beogradu baš 10. aprila, kan'da u sklopu proslave dana NDH !?!
  • Fedi

    29.03.2017 16:17
    is it?
    Bitno je reći da Forkades u Beograd ne dolazi kao časna sestra nego kao političarka. Ona je od svojih nadređenih u benediktinskom redu dobila privremeni otpust kako bi se mogla potpuno posvetiti politici i svojoj stranci koja se zalaže za nezavisnost Katalonije i socijalističko društvo. Otpust joj ističe 2018. kada će se, rekla je, ponovno vratiti u red i obući mantiju. U međuvremenu, ne nosi je i sigurno ne održava javne nastupe kao časna sestra nego kao političarka. Kao takva nedavno je posetila i Zagreb.
  • Ja

    29.03.2017 16:01
    Ona "kritikuje" na kašičicu - tačno onoliko koliko joj dozvoli pop, biskup, kardinal....taj koji je iznad nje.


    Da se ne lažemo.

    Nema demokratije u crkvi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna