Laboratorijske analize za proveru ispravnosti meda su komplikovane i skupe, ali ipak postoje načini da sami u kućnim uslovima utvrdite da li je reč o falsifikatu.
Sigurno da ima iskvarenih pčelara, ali izjaviti da će pčelar "UVEK" dodati šećer u med je netačno i pomalo zlonamerno. Upoznat si sa radom svakog pčelara pa to možeš da izjaviš?!? Naravno da nisi. Onda nemoj da tvrdiš ono što ne znaš.
"On ga proizvodi da bi dobio novac po svaku cenu, i to što više." Profit jeste krajnji cilj svakog posla ali postoje ljudi koji to ne rade "po svaku cenu". Jer postoje ljudi koji shvate da u poslu postoji mnogo toga što nije profit i da nije vredno žrtvovati SVE radi veće materijalne dobiti.
Ja ne mislim da su manastiri oaze morala i etike, i da je onaj ko se odlučio za takav život obavezno moralan i etičan. Manastir mi nije nikakav garant da je med dobar. Može da bude a ne mora.
Što se tiče nalepnica i toga, pa niko ovde ne iznosi apsolutne pokazatelje ispravnosti meda (inače u životu ništa nije apsolutno izvesno) , za to bi med trebalo nositi u laboratoriju. Govori se o nekim praktičnim načinima da smanjite šansu da vas prevare.
Pčelar će UVEK dodati šećera u med za prodaju.
On ga proizvodi da bi dobio novac po svaku cenu, i to što više.
Malo je pčelara koji se bave medom radi hobija, morala, etike.
Zato ljudi idu tamo gde veruju da postoji moral i etika.
Video sam medove od Hercegovine, preko Zlatibora do Vojvodine.
Da mogu.... pčele bi se krstile šta ljudi rade.
Sretna kukuruzovina, ušećerena.... da bi se kristalizovala poput meda.
Kako rade, tako neka im i bude.
Nijednoj nalepnici ne treba verovati.
Zimus sam kupio "pravi prirodni med" u prodavnici koja navodno nabavlja direknto od prozvodjaca, cini mi se da je cena bila 700 din. Na tegli ime, prezime i telefon pcelara. Eno ga i danas izgledao kao i prvog dana, nije se ni zgusnuo ni usecerio.
"jedina odbrana je ne kupiti". To nije nikakva odbrana već poraz. Nikada te niko neće "juriti" i posebno ti dokazivati, ne budi u zabludi. Ima mnogo pčelara koji imaju pravi med i nije ga toliko teško naći. Da ne misliš da su pčele koje prave "manastirski" med svete pa da je zbog toga poseban; to je med kao i svaki drugi, a medu iz mnogo razloga (pre svega zavisno od pčelinje paše) varira ukus i slatkoća.
Jedina odbrana je ne kupiti.
Dok ne krenu da nas jure i dokazuju nam kvalitet.
Nema toga što nisu u stanju da falsifikuju.
Od sertifikata, nagrada do ambalaže i nalepnica i dozvola.
To su velike i ozbiljne prevare, i spram toga i spremljene, ulaže se u to.
Toliko malo novca imamo, da za to malo i ne možemo mnogo kupiti.
Onda je najbolje uopšte ne kupovati bilo šta što je sumnjivo.
Dok prodavac ne počne da se muči i sam ti garantuje i bira za tebe.
Jedini pouzdan način je staviti med u usta.
Ko nije otupeo, odmah će znati.
Imam manastirski med, i to je sasvim druga priča kada ga stavite u usta.
Kao prvo, nije mnogo sladak.
Pa razmišljajte.
Dobar text, samo nemojte preterano forsirati ovaj kriterijum provere meda "po ceni", jer će prevaranti lako falsifikate napraviti "pravim" medom podizanjem cene.
Svi navedeni načini provere ipak se mogu sprovesti tek pošto kupite med, a tada je već kasno; time ćete sprečiti da jedete đubre, ali novac su vam već uzeli.
Dva saveta: pri kupovini dobro pogledajte med u tegli, prema svetlu; pravi, domaći med uglavnom ima neku sitnu nešistoću (jedva vidljive mrvice voska, druge organske čestice..). Veštački med je uglavnom čist kao suza, prosto sintetički ujednačen.
Drugo: na tegli treba da piše da je u pitanju "prirodni, pčelinji vrcani med". Falsifikatori će često izbeći da to eksplicitno navedu, jer su iznošenjem takve tvrdnje ipak pod većim rizikom, pa će pre napisati samo "med".
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
10 načina kako da sami prepoznate lažni med
Autor: 021.rs
Život
•28.07.2017.
•10:30 > 10:31
Komentari 13
Zeljko
ana
mrva
Sigurno da ima iskvarenih pčelara, ali izjaviti da će pčelar "UVEK" dodati šećer u med je netačno i pomalo zlonamerno. Upoznat si sa radom svakog pčelara pa to možeš da izjaviš?!? Naravno da nisi. Onda nemoj da tvrdiš ono što ne znaš.
"On ga proizvodi da bi dobio novac po svaku cenu, i to što više." Profit jeste krajnji cilj svakog posla ali postoje ljudi koji to ne rade "po svaku cenu". Jer postoje ljudi koji shvate da u poslu postoji mnogo toga što nije profit i da nije vredno žrtvovati SVE radi veće materijalne dobiti.
Ja ne mislim da su manastiri oaze morala i etike, i da je onaj ko se odlučio za takav život obavezno moralan i etičan. Manastir mi nije nikakav garant da je med dobar. Može da bude a ne mora.
Što se tiče nalepnica i toga, pa niko ovde ne iznosi apsolutne pokazatelje ispravnosti meda (inače u životu ništa nije apsolutno izvesno) , za to bi med trebalo nositi u laboratoriju. Govori se o nekim praktičnim načinima da smanjite šansu da vas prevare.
Jopet
On ga proizvodi da bi dobio novac po svaku cenu, i to što više.
Malo je pčelara koji se bave medom radi hobija, morala, etike.
Zato ljudi idu tamo gde veruju da postoji moral i etika.
Video sam medove od Hercegovine, preko Zlatibora do Vojvodine.
Da mogu.... pčele bi se krstile šta ljudi rade.
Sretna kukuruzovina, ušećerena.... da bi se kristalizovala poput meda.
Kako rade, tako neka im i bude.
Nijednoj nalepnici ne treba verovati.
miki
mrva
"jedina odbrana je ne kupiti". To nije nikakva odbrana već poraz. Nikada te niko neće "juriti" i posebno ti dokazivati, ne budi u zabludi. Ima mnogo pčelara koji imaju pravi med i nije ga toliko teško naći. Da ne misliš da su pčele koje prave "manastirski" med svete pa da je zbog toga poseban; to je med kao i svaki drugi, a medu iz mnogo razloga (pre svega zavisno od pčelinje paše) varira ukus i slatkoća.
Šećer do šećera
Dok ne krenu da nas jure i dokazuju nam kvalitet.
Nema toga što nisu u stanju da falsifikuju.
Od sertifikata, nagrada do ambalaže i nalepnica i dozvola.
To su velike i ozbiljne prevare, i spram toga i spremljene, ulaže se u to.
Toliko malo novca imamo, da za to malo i ne možemo mnogo kupiti.
Onda je najbolje uopšte ne kupovati bilo šta što je sumnjivo.
Dok prodavac ne počne da se muči i sam ti garantuje i bira za tebe.
Jedini pouzdan način je staviti med u usta.
Ko nije otupeo, odmah će znati.
Imam manastirski med, i to je sasvim druga priča kada ga stavite u usta.
Kao prvo, nije mnogo sladak.
Pa razmišljajte.
sho
mrva
Svi navedeni načini provere ipak se mogu sprovesti tek pošto kupite med, a tada je već kasno; time ćete sprečiti da jedete đubre, ali novac su vam već uzeli.
Dva saveta: pri kupovini dobro pogledajte med u tegli, prema svetlu; pravi, domaći med uglavnom ima neku sitnu nešistoću (jedva vidljive mrvice voska, druge organske čestice..). Veštački med je uglavnom čist kao suza, prosto sintetički ujednačen.
Drugo: na tegli treba da piše da je u pitanju "prirodni, pčelinji vrcani med". Falsifikatori će često izbeći da to eksplicitno navedu, jer su iznošenjem takve tvrdnje ipak pod većim rizikom, pa će pre napisati samo "med".
drm
medo medar
Pavle
EvoOvako
Super članak
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H