Autor: Dnevnik

Život
21.09.2017.
22:28
U Vojvodini svakog dana više od 15 osoba doživi moždani udar, a posebno zabrinjava to što su sve češće među obolelima mladi ljudi.
  • Sasa

    11.01.2020 20:52
    53 mi godine 2016 sa imao infrakt ugradili su mi dva stenda 2018 sam imao prvi insult po nasem slog ili mozdani udar 16 decemba 2019 drugi poziv za hitnu pomoc stizali su najkasnije za 5 minuta u roku od 1 sata sam operisan zivim i radim u Moskvi i pored infrata i dva sloga nisam nepokretan jos uvek sam rehabilitaciji dobio sam invalidnost i penziju sovim hocu da kazem da sve zavisi od hitne pomoci i strucnosti i opremljenosti bolnica dok u Srbiji gradovi imaju po dva vozila hitne jedno je obicno u kvaru drugo je na terenu i dok dodzu preme je upusteno a ako je starija osoba nece ni da dolaze
  • lolo

    23.09.2017 15:24
    Stanovnik Srbije zivi za 8-9 godina krace od prosecnog stanovnika EU.
    To je zato sto smo mi najpametniji .
  • LALA

    23.09.2017 15:03
    samo u Smrdiji
    Ne dao nikom bog da ima posla sa nasim lekarima .
    Tri godine unazad nase zdravstvo se proglasava za najgore u Evropi.
  • milanka

    22.09.2017 21:15
    Otac je potpuno svestan krenuo od kuce.U najkracem vremenu od pocetka simptoma odvezen kolima hitne pomoci u urgentni centar gde na magnetnoj ne vide mozdani udar a coveku oduzeta jedna strana tela.Odvoze ga na Institut gde je proveo 1 dan,oni uradili magnet sutradan i konstatovali mozdani.Vratili ga na neurologiju jer kako vele,on nije ni trebao doci kod njih.Koliko je tu vremena izgubljeno?!?!
    Odem u posetu na neurologiju da razgovaram sa dezurnim lekarom a oni mi kazu da dezurni lekar uopste nije tu i da nije sa tog odelenja!Praznik pa se razisli gospoda doktori!
    Sta reci?Bruka,sramota,bezosecajnost,neorganizovanost rada sluzbi...Mozda je bio " kriv" sto je imao 72 godine?!?!?
  • Orwell Vegan

    22.09.2017 14:49
    Istina
    Mozdani udar, srcani udar i kancer su osvete ubijenih i pojedenih zivotinja koja dolaze na naplatu. Znam, sad ce ovde da me vredjaju, a mozda spomenu i onog nekog dedu sto je jeo slaninu i pio rakiju i doziveo sto godina, ali ako se i jedna osoba zapita u sebi, ovo nije bilo uzaludno. Inace, apelujem da ako neko poznaje tog dedu neka nam najzad javi ko je i gde je, da taj srpski fenomen proucimo i patentiramo svetu.
  • Veganka

    22.09.2017 09:53
    Meso, mleko, jaja
    http://www.youtube.com/embed/t0FRfwF9G5A
  • Sandra

    22.09.2017 08:59
    Odem u hitnu zbog trnjenja u levoj ruci i osecaja tezine celom duzinom ruke, i sa vec dobijenom dijagnozom stisnute leve karotide u vratu, sa sve uputom jer bez papira ni slucajno ne smes tamo da krocis, i sta? Cekam 4 puna sata da se odigra predstava ko je koga tukao, muz zenu ili obrnuto, policija u civilu, u uniformi, sudija na vezi, sve u hodniku... Jedva sam stigla na red na pregled od posvadjanih supruznika da bi mi na posletku rekli da mi nije nista. Pa, tako se dobije mozdani udar, posalju te kuci i adio...
  • Jovan

    22.09.2017 08:27
    Sličan problem kao Milanka, sada već davne 2007. godine, lekari sremskomitrovačke hitne pomoći, zajedno sa neurologom, tri dana nisu bili u stanju da prepoznaju moždani udar kod mog dede, stalno su ga vraćali nazad kući iz hitne pomoći, da bi na kraju odbili da pošalju vozile hitne pomoći govoreći nam "da ih zavlačimo". Kada smo ga sami dovezli i napravili problem, na čoveku koji je bio pod uticajem akutnog epileptičnog napada kao posledica moždanog udara, su pokušali da urade EKG, pa kada nisu, naravno, uspeli, počeli da viču "da se smiri". Stavili su ga na intenzivnu negu i govorili nam da su šanse male da se oporavi. Imali smo sreću, pa smo uspeli preko veze da ga prebacimo u urgentni centar u Beogradu, gde se oporavio u roku od tri dana i gde su rekli da su gotovo sigurni da je u pitanju moždani udar. Magnetna rezonanca je to kasnije i potvrdila. Živeo je nakon toga još sedam meseci, a da je ostao u Sremskoj Mitrovici, gotovo sam siguran da ne bi izdržao ni sedam dana. Toliko o pravovremenom dijagnostikovanju moždanog udara. Možda bi bilo dobro da, umesto što se edukuje narod, malo više edukuju doktori, pogotovo onih bolnica poput sremskomitrovačke, ne samo oko prepoznavanja simptoma, već i oko odnosa prema pacijentima.
  • Ns

    22.09.2017 07:10
    @Milanka
    Isti slucaj. Moj otac je mokar i nepokriven 4 sata lezao i cekao pregled. Onda je nakon par dana opet imao mozdani udar, sto po ovim strucnjacima ne bi smelo. Nije hranjen, krevet nije mogao da se podigne, pred mojim ocima je sestra/staziskinja kacila infuziju punu lekova od drugog pacijenta, jer nemaju imena pacijenata na krevetima i ocigledno ne znaju kome ide koji lek. Toliko o lecenju i brzini klinke za neurologiju NS.
  • Ljut

    22.09.2017 06:43
    Iskustva
    Ono o čemu se NE govori su nepisani protokoli po urgentnim centrima i hitnoj pomoći.
    Njihovi interni dogovori.
    Za primer:
    1. STARIJA osoba od 50 godina, ako bude udarena kao pešak u saobraćajnoj nesreći, biće sklonjena na 15 minuta u za to određenu prostoriju, po donošenju na mesto gde joj treba biti ukazana pomoć. Ako i posle 15 minuta bude davala znake života - biće joj pružena pomoć.
    Ovo se radi jer mnoge porodice tuže Hitnu pomoć i Urgentni za loše ukazanu pomoć.
    Na ovaj način izbegavaju granične situacije, i ako pacijent ne preživi - piše se izveštaj kao d aje umro u transportu, što je povoljnije u slučaju tužbe.
    2. Pacijentima sa moždanim udarima se ne pružaju pravi pregledi, već se samo daju sredstva koja utiću na krv, i ostave se da leže neko vreme.
    3. Poznat mi je konkretan slučaj, gde je pacijentu koji je doživeo moždani udar, dat lek koji služi za povećanje pritiska, umesto onog koji služi za umanjenje.
    Pacijentu se nakon ovog stanje znatno pogoršalo.
    Umro je nakon nekoliko meseci, iako je imao proces težeg oporavka posle intervencije u Urgentnom centru Novi Sad. U pitanju je bio mlađi lekar.
    Generalno, odnos mlađih lekara koji primaju pacijente u UC nije profesionalan.
    Profesionalnost je nešto što svaki čovek može da oceni na drugom čoveku, bez obzira koje su struke. Profesionalnost je maksimalan odnos prema poslu, iz osećaja ličnog zadovoljstva ili savesti, i težnja da se svaki posao obavi kako treba i do kraja - bez obzira na uslove rada i plaćanje.
  • Ta mante se

    22.09.2017 00:23
    Slanine, rakije i bela luka.
  • Milanka

    21.09.2017 23:14
    Sve vi to teoretski napisete jako lepo a u praksi je potpuno drugacije!!!!
    Donet vam je pacijent sa oduzetoscu jedne strane tela i vi na MR niste videli mozdani udar!!!!
    Taj pacijent je za nekoliko dana preminuo a to je MOJ OTAC!
    Ubedjena sam da se to desilo nebrigom lekara!!!!
    Nemate dezurnog lekara na neurologiji praznikom a tu leze izuzetno teski pacijenti!!!
    Ali...nedodirljivi ste,dokazati se ne moze nista jer pokrivate jedni druge!
    Oce moj pocivaj u miru a Gospod vidi sve i on je tu da sudi a ne ja.A vi lekari sa neurologije,cast izuzetcima,zivite sa svojom "cistom" savescu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna