Autor: Nedeljnik.rs

Život
15.10.2017.
14:37
Za one koji pobeđuju strah od letenja, mnogo gori trenutak verovatno je suočavanje sa džet-legom.
  • Lui

    15.10.2017 20:34
    Dobar izbor teme
    Po stupanju na snagu zakona koji zabranjuje rad posle 21,00 svim delatnostima koje nisu od životnog značaja, zvaničnici francuske vlade dali su pobunjenim vlasnicima parfimerija sa jelisejskih polja sledeći odgovor i smernicu za reorganizovanje: "Nadoknadićete profit preko dana. Parfem nije od životne važnosti. Noć je za spavanje, a vikend za odmaranje".

    Bilo bi lepo da, osim džet lega i problema kiji nastaju zbog poremećaja cirkadijalnog ritma, u nekim narednim člancima detaljnije obradite posledice smenskog i noćnog rada po zdravlje smenskih i noćnih radnika i po sigurnost čitavog društva. Npr. mogli bi krenuti od "klaster" glavobolje (koja se u srpskoj medicini ne spominje), poremećaja sna i otežanog odmora preko dana, pa ostalih specifičnih bolesti (pluća, srca, kancerogenih oboljenja, stresa i sl.), a zatim preći na svakodnevne socijalne probleme kojima su takvi radnici izloženi (preuzimanje dece iz vrtića, škole; nepostojanje državnih i crkvenih praznika, nepriznavanje takvog rada o poslodavca kao finansijski vrednijeg i sl.), i naravno obraditi posledice takvog rada na bezbednost čitavog društva (od učešća u saobraćaju posle neprospavane noći pa sve do veće stope kriminala zbog noćne "živosti" mladih i besposlenih.
  • a

    15.10.2017 19:23
    Ja sam citala nekoliko istrazivanja koja su govorila o tome da nas organizam i ciklus sna i budnog stanja uopste nije podesen na 24h nego vise na nekih 28-30h. Privuklo mi je paznju jer sam to i sama primetila tokom zivota, naime uvek kad sam imala slobodno da lezem i ustajem kad hocu, to vreme se postepeno pomeralo na sve kasnije leganje i sve kasnije ustajanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna