Autor: Nezavisne novine

Život
26.11.2017.
21:55
Ljudi koji su tokom prethodnih generacija bili zaraženi poliovirusom, morali su da koriste tešku mašinu koja je nosila naziv "gvozdena pluća" kako bi mogli da dišu, prenosi "Independent".
  • JovaNS

    28.11.2017 08:31
    @Mrva
    Vaša sposobnost razumevanja pročitanog je na niskom nivou. To je nepobitna činjenica a ne vređanje do koje sam došao analizom vašeg komentara.

    Tekst opisuje "antivaccination movement" kome pripada dole potpisani "Dr" Petrović. A to jeste pokret zasnovan na teorijama zavere, kao što kaže u linkovanom tekstu. Pisac teksta ne opisuje sebe kao "teoriju zavere".

    Druga stvar, kao što sam naveo u komentaru A.V., nakon što se pročita tekst na vikipediji, isprate se linkovi. Njihovi linkovi su solidni, znanje s linkova je dobro preneto. Znači, linkovana wiki stranica je sama po sebi solidna, i predstavlja agregirane podatke više izvora. Što predstavlja dodatne dokaze za procenu vaše sposobnosti razumevanja pročitanog, zato što to niste učinili.

    S poštovanjem,
    JovaNS
  • mrva

    27.11.2017 21:57
    @JovaNS

    i tako ti postuješ link (https://rationalwiki.org/wiki/Anti-vaccination_movement) koji u prvoj rečenici sebe definiše kao "teoriju zavere", i to bi trebalo da nam pomogne da se "obrazujemo" na temu!? Wikipedija je oduvek bila i biće izvor brze i nepouzdane informacije (u nekim situacijama ipak korisno), jasno samim tim što je svako može uređivati. Nikada se nijedan ozbiljan istraživač neće oslanjati na Wikipediju, samo se odlomci i sažetci istraživanja eventualno mogu naći u joj. Tako da kada god pomisliš da nekome "zapušiš" usta linkom koji upućuje na Wikipediju znaj da si smešan.

    Na kraju jedan savet: kada misliš da si u pravu a da drugi greši ipak biraj da to pokažeš argumentima i znanjem a ne napadom i/ili vređanjem. Zbog ovog drugog nećeš ispasti pametniji.
  • JovaNS

    27.11.2017 16:01
    A.V.
    Nije sve, ali postoji algoritam kojim s odredjenim stepenom sigurnosti možeš utvrditi šta je istina a šta laž.
    Ako se citiraju naučne studije iz respektabilnih izvora koje nisu kasnije opovrgnute - 95% je da je u pitanju istina. Čak i tada, treba potražiti originalnu studiju da bi se proverilo da li su nalazi studije verno preneti ili je bilo quote mininga- izvlačenja citata iz konteksta.

    Ima još koraka ali se svodi na ta dva: 1) Da li su citirani izvori? 2) Da li su izvori verodostojni i respektabilni? i 2a) da li je dobro preneto s izvora?

    Članak koji sam ja linkovao je dobro istražen i smatram ga merodavnim. Ako imate neku napomenu i žalbu na sadržaj, navedite je ovde.
  • A.V.

    27.11.2017 15:16
    @ JovaNS
    Sve što piše na internetu je istina. Amin.
  • JovaNS

    27.11.2017 14:43
    @Dr Petrović
    Ne moraš da budeš dobar glumac da bi prepoznao lošeg. U ovom slučaju, imaš sreće (ili ja imam sreće, zato što ne moram da trošim svoje vreme na tvoje gluposti), zato što postoji stranica na internetu koji uvezuje gomilu drugih linkova koji odgovara na sve tvoje tvrdnje. Svi tvoji argumenti su odavno odgovoreni i opovrgnuti. Izvoli, pokrij se ušima, čitaj i obrazuj se:

    https://rationalwiki.org/wiki/Anti-vaccination_movement
  • dr Petrovic

    27.11.2017 13:10
    @jovaNS
    Dg,/Lubomoran na diplomu, prejeo se sendvica
    Th./Zavrsiti medicinu, pa komentarisati
    Rp./razmisljati glavom
    #
  • JovaNS

    27.11.2017 09:37
    @Dr Petrović
    Ako si ti doktor, treba ti oduzeti dozvolu za rad i diplomu proglasiti ništavnom za količinu gluposti i neistina koju si napisao u komentaru.

    Upotrebio si ono što je u debatnim krugovim poznato kao "Gishov galop" manevar- navedi toliko sranja za 5 minuta koliko je potrebno sagovorniku pola sata da raskrinka. Ako se daje pola sata svakom učesniku debate, ti za 30 minuta navedeš dovoljno laži i gluposti koliko bi sagovorniku trebalo 3 sata da sve obori i objasni šta je sve netačno. Nažalost, to onda izgleda kao da je onaj koje upotrebio taj manevar rečitiji od onog drugog te je zato pobedio.

    tl;dr verzija: Lakše je razbacati djubre iz aviona nego ga posle pokupiti sa zemlje.
  • dr Petrovic

    27.11.2017 07:42
    Jasan primer
    Gde vakcinacija zaista pomaze i treba.
    Tu vakcinu je jos pre vise od 200 godina ( daklem jos pre nego sto je otkriven virus !) ustanovio dr Samuel Hahnemann ( poznatiji kao " otac Homeopatije ").
    U zvanicnu praksu Polio vakcina je uvedena otkricem ii kultivisanjem uzrocnika.
    Ostavlja trajni imunitet.
    Za razliku od MMR, gde trajni imunitet ne ostaje duze od par(5?) godina , gde trajni imunitet kod decijih bolesti ostaje samo ako se bolest prelezi, sto MMR vakcina samo odlaze, a u slucaju odlaganja, te oboljevanja u pubertetu i kasnije ( Parotitis ) ostavlja sterilitet.
    Zato je uvek bolje decije bolesti prelezati, ne idlagati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna