Autor: Politika

Život
05.01.2018.
12:15 > 12:28
Oznaka "posno" na namirnicama u narednih 40 dana doneće trgovcima zavidne profite, ali će mnogi vernici zato i ne znajući prekršiti pravila uzdržavanja od mrsne hrane.
  • Danijela

    28.03.2024 00:15
    Post je suzdrzavanje od hrane.
    Zar moramo da trazimo posni slatkis,posno ovo posno ono.Uskrsnji post je na vodi...znaci kuvaj povrce,jedi voce.Riba je u redu ali samo dva puta u toku ovog posta...na Blagovesti i na Cveti.Pa valjda se mozemo 7 nedelja suzdrzati od slatkisa,mesa,sireva,jaja...
  • Danilo

    18.12.2022 22:10
    slažem se
    @slažem se
    Pročitajte Jevandjelje sveto. Ribari su postali Apostoli sveti, Sveti Hrist Bog, je hranio gladni narod a i Sam se hranio ribom, osim kada Je postio u iskušenjima djavola na gori. I da, i Monasi poste i hrane se u danima odlučenja na ribu i vino, ribom.
  • joja

    04.11.2018 16:57
    objasnjenje
    Posni sir se ne moze napraviti bez proteina zivotinjskog porekla. Jednostavno ne moze. Pitajte bilo kog tehnologa, pa cete cuti sta ce vam reci. Nemojte dzaba ziveti u zabludi i ubedjivati druge u suprotno. To vam je isto kao kada domacice prave posne kolace, a koriste zelatin, i ubise se ubedjivajuci me da ja zelatin posan, pri tome ne znajuci ni kako ni od cega se zelatin proizvodi.
    A sto se tice ribe i posta - riba se moze jesti jer ima otvoren krvni sistem, za razliku od svinje, ovce, krave koji imaju zatvoren krvni sistem. Da ste bili na nekom casu veronauke - to biste znali.
    Lep pozdrav.
  • probali umesto vas

    07.01.2018 09:22
    biljni sirevi su odvratni, sa ukusom na plastiku
  • slažem se

    06.01.2018 02:03
    @hahaa
    "I nikad mi nece biti jasno kako riba moze biti nesto sto je dozvoljeno u postu kad je to zivotinjska i masna i kaloricna hrana. Normalan post bi trebao da sadrzi travke i vodu i cist duhovni zivot, sto nisam primetila ni kod jednog vernika"

    Istinski pravoslavci - monasi na Hilandaru, nikada ne jedu ni ribu, ni jaja, mleko, meso. Post i to bez ribe je 365 dana u godini tj. post kao period ne postoji za svakog ko je bar jednom pročitap i razumeo bibliju, a ovo ovde pod okriljem SPC je kvazi pravoslavlje, sa većinom novopečenih vernika koji su do 1990. bili kvazi komunisti u kvazi socijalizmu.
    Sa poslednjeg partijskog sastanka u firmi su otišli direkt u crkvu, pa sada umesto crvenih partijskih imaju crkvene knjižice.
    Titove slike su zamenili ikonama, a dogmu o diktaturi KPJ, dogmom o diktaturi SPC.


  • hahaa

    05.01.2018 17:56
    Pa tako vam i treba. Veliki vernici, poste svi ko poludeli, potpuno zanemarujuci ideju samog posta (prociscavanje, uskracivanje...), pa krkace gore nego kad ne poste. I nikad mi nece biti jasno kako riba moze biti nesto sto je dozvoljeno u postu kad je to zivotinjska i masna i kaloricna hrana. Normalan post bi trebao da sadrzi travke i vodu i cist duhovni zivot, sto nisam primetila ni kod jednog vernika.
  • ima ko zna

    05.01.2018 14:08
    Samo dva biljna sira su posni - "Mama's" uvoz iz Grčke, i "Violife" uvoz iz Slovenije.
    Svi ostali su mrsni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna