Autor: Hina

Život
26.02.2018.
12:58 > 12:58
Većina ljudi veruje da je postupak oživljavanja nakon srčanog zastoja mnogo uspešniji nego što je to zaista u praksi, pokazalo je američko istraživanje.
  • Doktor za nadimanje

    26.02.2018 19:25
    Samo da bude jasno: kada čuka stane može se pokrenuti isključivo u holivudskim filmovima. Reanimacija pomaže jedino kada još uvek postoji kakav-takav impuls (čak i kad srce radi veoma usporeno i skokovito). Dakle, kada bar donekle RADI. Verujte mi, ljudi: nema oživljavanja mrtvih ljudi.
  • paaa

    26.02.2018 15:04
    Možda bi koristilo i kad bi objasnili u čemu je ustvari poenta: srce je samo pumpa, koja ispumpava krv sa kiseonikom do važnih organa, kao najvažnijeg i najosetljivijeg - mozga. Ta pumpa kod infarkta zakaže, a reanimacijom se ponovno restartuje (ako oštećenje same pumpe nije preveliko). To ne znači ništa za život osobe, najvažnije pitanje je koliko je prošlo od samog zastoja, tj. koliko je mozak bio bez sveže krvi - ako je preko 3 do 5 minuta, nikakve koristi od reanimacije, iako će pumpa ponovo lako proraditi, mozak je otišao. Zato je jedna od najvažnijih stvari prva pomoć od strane okoline, dok hitna pomoć ne dodje (i održavanje kakvog-takvog protoka) To je masaža i veštačko disanje, ili čak i samo masaža ako nije moguće veštačko disanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna