Život
16.08.2011.
15:47
Postoji realna zabrinutost da će do kraja 2011. biti izdato, neverovatnih, sto miliona kutija lekova na recept o trošku fonda.
  • 17.08.2011 15:49
    @Begečka nana
    Sistematske preglede treba ZABRANITI u svim institucijama, a u firmama (posebno privatnim)kažnjavati za njihovo vršenje. Služe za rano dijagnostikovanje bolesti (ali one od koje se vuče po bolovanju, ostale ne registruju) i trudnoće u cilju što bržeg davanja OTKAZA!!! Ne znam da li ste znali da poslodavac može da odluči koliko vam treba vremena da se oporavite, odnosno o bolovanju odučuje on, a ne lekar.
  • Begečka nana

    17.08.2011 12:22
    Uvesti obavezne godišnje sistematske preglede za sve zaposlene (a ne samo one u državnom sektoru). Kada bi htela da obavim sistematski, pod uslovom da DR opšte prakse smatra da mi je to potrebno, trebalo bi mi bar 6 meseci telefoniranja, zakazivanja i čekanja. I pitanje je da li bi i tada sve uspela da završim. Ovako - uvesti obavezu za poslodavca da obezbedi 1 dan godišnje za pregled, a lekara da taj pregled obave - i mirna Bačka. Tako se radi u velikim firmama, zašto nebi i u malim i privatnim!? Ali, to mnogima ne odgovara...
  • jelena

    17.08.2011 05:33
    Boze o kojoj je ovde prevenciji rec!? U ovoj drzavi ni bolesni ne mogu da se lece,a kamoli zdrav covek da ode da se kontrolise. Ako nemas da im tutnes u džep CRKNI!
  • 16.08.2011 20:03
    Kada štetočine u zdravstvu omoguće građanstvu dostojanstveno zakazivanje i preglede, tada ćemo odlaziti na redovne kontrole i bolesti će se otkrivati u početnim fazama pa će i lečenje biti lakše i jeftinije, sa manje lekova.
  • Mirko

    16.08.2011 19:20
    KRADJA OBARA SVE REKORDE!
    Doktor sam vec punih 30 godina i jos ne videh čoveka koji hoće da popije lek koji mu ne treba.Al što svaki voli da ukrade, ne možete zamisliti.
    Lekovi se fiktivno troše, austvari se krade.
  • 16.08.2011 18:19
    Kakvo je stanje u drzavi dobro smo jos i zivi
    ovde kod nas ljudi umiru kao nekada kada je vladala kuga, a bome i vlada, kuga, samo savremena
    STRES, za golu egzisenciju je PRVI uzrocnik svih bolesti,
    stres imamo, da nadjemo neki posao,stres je kada DRZAVA JKP, elektroptivreda itd, nam "seku" struju,iskljucuju vodu...kvalitetni lekovi se kupuju, lekari KORUMPIRANI, a zakoni svih vrsta se primenjuju na gradjanima bez politickog pedigrea...

    a oni pricaju o preventivi, KADA NEKOME POZLI NI HITNA POMOC NECE DA DODJE DO BOLESNIKA

    o cemu oni pricaju
  • Petar

    16.08.2011 18:19
    Pitam se......
    ...koliko je tih lekova završilo u privatnim apotekama pa prodato za skupe pare?
  • 16.08.2011 17:26
    Kad budemo imali besplatno osiguranje, ili bar standard da možemo da ga platimo, ljubazno i stručno osoblje u zdravstvenim ustanovama, para da možemo da platimo skuplje i efikasnije lečenje, možda će tada zaživeti priča o preventivi. Nije mi jasno zbog čega se meša pojam "preventiva" sa pojmom "rano otkrivanje" već postojeće bolesti, to ni izbliza nije isto.
    Kad smo kod zdravih navika života, hrana je stvarno na dnu spiska. Stres uzrokuje novac, nesiguran posao, radno vreme, za siću, "od jutra do sutra", nasilje... Kad se to reši onda treba pokrenuti priču o hrani.
  • stres

    16.08.2011 15:58
    Nije problem u prevenciji već u GLADI!

    Ogromna većina građana nema dovoljno novca za pravilnu ishranu već dve decenije!

    Kada se čovek ne hrani dovoljno i kvalitetno, normalno je da oboleva!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna