Autor: Tanjug

Život
24.11.2022.
10:24 > 10:31
Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je Hemgeniks, novi lek protiv hemofilije, javlja CNN.
  • Salamander

    26.11.2022 13:03
    Dg./ Th./ ...
    Nema samo bolesti tog imena.
    Praktično je svaki oboleli slučaj za sebe.
    Time je lekarima zaista otežano sprovodjenje lečenka.
    Novi lek je uvek dobrodošao, ali nije jedini.

  • Relativizujem na ler

    26.11.2022 12:08
    @Luka
    A šta kao, do sad su radili za džabe? Ako su utrošili godine mukotrpnog rada i milione dolara investicija da bi došli sa rezultatom koji može da pomogne jednom u sto miliona obolelih ili još bolje od ukupno sto miliona slučajeva svaki desetmilioniti će biti u stanju da plati tretman, to je manje od 100 ljudi na čitavoj planeti, jer moraju da vrate investicije - serem se ja i u taj rad i tu investiciju. Bolje su radili druge stvari ili još bolje ništa, poštedeli bi investicioni fond za nešto drugo. I da, kako da ne, u razvijenim zemljama te još ponude i kafom i ratlukom u osiguravajućim kućama. Iz koje si ti razvije zemlje uopšte?
  • Realista

    24.11.2022 16:03
    @Luka
    Da li ti znaš kako privatno zdravstveno uopšte funkcioniše (ili tačnije: ne funkcioniše) u SAD? Šta ti misliš, odeš tako u osiguravajuću kuću, daš im 80 dolara par meseci i onda oni tebi plate 3 miliona dolara tretman? Raspitaj se malo pre nego što saznaš da su za masu tih "otkrića" u farmaciji zaslužne male i mikro kompanije, ili univerzitetski sektor, koje kasnije budu apsorbovane od strane velikih zajedno sa licencama i tehnologijom...ništo od toga što si naveo nije tačno.
  • Luka

    24.11.2022 14:09
    @micko, pa ti "sedi" i "dobij" koliko god hoćeš ml supstance koja leči rak recimo, pa naplati to koliko god hoćeš? Ovde ima pojedinaca koji misle da sve u svetu treba da bude milostinja, naročito medicina. Pa ni naše zdravstveno, koliko god da je loše (a jeste), nije besplatno. Mi to plaćamo kroz doprinose i poreze. Sve te usluge se plate. Tretmani poput ovog u članku su rezultat godina i godina naučnog rada, investicija, mukotrpnih neuspeha za neuspehom nekih ljudi. Ko si ti da govoriš o ceni komercijalnog tretmana? To ionako uglavnom plaćaju osiguravajuće kuće/zdravstvene institucije u razvijenim zemljama, a ne pojedinci. Lako je kukati i relativizovati tuđi rad, a naročito licemerno ga porediti sa nekim jednostavnim medicinskim procedurama na koje insinuiraš. Mnogo plitko razmišljanje.
  • micko

    24.11.2022 11:07
    To je medicina. Sednem, dobijem 5mL supstance, zatim častim osoblje na 3.5M eura jos 500k, odem kuci- ćao hemofilija. A vi sirotinjo, pijte kamilicu, glogove kapi i kurkumu. I lečite se po manastirima i zastarelom školskom medicinom koja je tu da vam pomalo, iz više puta manipulativno olakša (najviše psihičke) patnje i daje zadnju pričest, naravno za keš, ili brajtling sat, ili vaučer za nov mekbuk. 100grama kafe i 300grama čokolade više ne radi posao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna