Novosadski informativni portal 021

Info - Hronološki

EU tuži Poljsku zbog seče prašume pod zaštitom UNESKO-a

Evropska komisija tužila je danas Poljsku Sudu pravde Evropske unije zbog seče drva u poslednjoj velikoj evropskoj prašumi pod zaštitom UNESKO-a Bjalovježi, na granici s Belorusijom, i zatražila od suda da privremenom merom odmah zabrani seču, potvrdilo je poljsko Ministarstvo životne sredine.

Poziv za mlade naučnike da prijave stručne radove za Zbornik

U želji da pomognu sve većem broju mladih ljudi koji su suočeni sa situacijom da ne mogu u naučnom časopisu ili nekoj od izdavačkih kuća da publikuju svoje naučne i stručne radove bez veće količine novca, Nomotehnički centar je kreirao projekat pod nazivom Nova naučna edukativna misao.

Dvojica optuženih za ubistvo na Zakintosu na slobodi uz kauciju

Istražni sudija na grčkom ostrvu Zakintos odredio je da jedan od četvorice srpskih državljana koji su danas saslušani ostaje u pritvoru do početka suđenja za učešće u ubistvu američkog turiste, dok će se dvojica braniti sa slobode uz plaćenu kauciju od po 5.000 evra.

Jedna ponuda za uređenje deponije Vinča

Jedna obavezujuća ponuda stigla je na tenderu za javno-privatno partnerstvo (JPP) za uređenje deponije Vinča i to od francusko-japanskog konzorcijuma, rečeno je danas u Skupštini grada Beograda.

Evropska komisija tuži Hrvatsku zbog Ine

Evropska komisija je odlučila da pokrene postupak protiv Hrvatske pred Sudom EU, pošto ta članica Unije nije promenila Zakon o privatizaciji domaće naftne kompanije Ina, koji državi daje pravo veta u ključnim pitanjima.

Malinari: Dok se čeka dogovor o ceni suša uništila rod

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da bi sutra trebalo da se održi sastanak proizvodjača tog voća i predstavnika Vlade Srbije kako bi uporedili otkupne cene malina u Poljskoj i u Srbiji, ali da je kasno jer je suša uništila rod.

Bez saglasnosti dve crkve o Stepincu

Mešovita komisija SPC i Hrvatske biskupske konferencije koja je imala zadatak da rasvetli lik i delo hrvatskog biskupa Alojzija Stepinca uoči, tokom i nakon Drugog svetskog rata održala je još jedan sastanak u Rimu na kojem je konstatovano da stavovi dveju strana o toj temi ostaju suprotstavljeni, uz saglasnost o mogućnosti buduće saradnje u pogledu zajedničkog rada.

Obezbeđeno 60 panik tastera za centre za socijalni rad

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena obezbedilo je 60 panik taster sistema koji bi mogli u saradnji sa resornim Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biti u kratkom roku postavljeni u centre za socijalni rad.