Autor: Nebojša Milenković

Info
03.07.2017.
13:30 > 13:35
O razlozima propasti dosadašnjeg koncepta autonomije Vojvodine i tome da li postoji politička i društvena alternativa za stvaranje novog, modernog politički realnog i održivog koncepta autonomije.
  • Adem Jasari

    07.07.2017 10:09
    Samo jako
    Dok god ste vi Srbi takvi kakvi ste,neslozni i razjedinjeni dotle cete ostajati bez delova teritirije,jedno po jedno.Bez Kosova ste vec ostali jer su Albanci to prepoznali i iskoristili a i Vojvodina ce doci na red za deceniju-dve samo je pitanje sa koje strane.Samo se glodjite i olajavajte medjusobo,ko je veci Srbin i patriota,oni preko Drine ili ovi ovde,ko su strosedeoci a ko dodjosi,to je posebno bitno,ko ima veca prava a ko manja....sve je to uobicajeno i normalno,za par godina imacete ono prorocanstvo da svi Srbi stanu pod jednu sljivu.Uzas,nimalo vas nije sramota zbog takvih stavova a inace ne zive samo Srbi u Srbiji,ima i drugih.Za pocetak pogledajte kako izgleda Brajan Hojt Ji,americki izaslanik za Balkan.
  • suDBa

    07.07.2017 09:17
    "Znakovitom podudarnošću, registrovanje VANUK osujećeno je zauzećem imena u APR-u, na identičan način na koji se, takođe u Novom Sadu, nedavno pokušalo osujetiti i registrovanje Pokreta slobodnih građana Srbije." Da nije to ono cuveno: CIA, snajka, CIA?
  • V

    05.07.2017 18:04
    @G
    vašem izvrtanju nikad kraja. Vi imate fašističke stavove. Vama su dobri samo Srbi (i to Srbi nacionalisti), ćirilica i Rusija, a mrzite sve ostale i svi su vam krivi za bombardovanje itd. To je fašizam i to nije svojstveno Vojvodini koju takođe mrzite.
    Ne može se biti patriota a mrzeti deo svoje države i to onaj u kom živite da apsurd bude veći. To doduše mogu patriJote.
    Dosadni ste i u odsustvu argumenata i u tom krajnje iritantnom stilu obraćanja sa "poštovani" (vrlo glupo), pa pošto na 021 nema cenzure, nastavite svađu i ovaj put sami sa sobom. Bar se svađati volite.
  • Мунгос

    05.07.2017 16:47
    Читам ове цмиздравце за аутономију Војводине, па ми није јасно зашто не заврше прво неке школе или историју, па тек онда да оплету. Или се намерно праве невешти.
    У оно време док је коминтерна била на власти, било је разумљиво да се на пример неки Хрват под изговором да је комуниста, бори за аутономију српске Војводине. Сада то већ губи смисао, Хрвата у Војводини има мизерно мало, да је заиста смешно да се они трпају да на демократски начин уређују живот већинском Српском народу. Још горе, они само шире негативну енергију својим лажним причама о угрожености и отимању њихових новаца.
  • G

    05.07.2017 15:19
    @V - "poštovani" mentalno poremećeni "gospodine", i vi po ko zna koji put dajete svoje mišljenje o nečemu o čemu nemate ni najmanjeg pojma - to pokazuje koliko je ozbiljno stanje vašeg obolelog uma.
    Svi Srbi i jesu krivi za zločine, to je upravo vaša "mantra" koju uporno širite na ovim stranama. Za sve loše u Vojvodini, a bez ikakvih dokaza i utvrđivanja činjenica su krivi "dođoši" u koje upirete vaše fašističke prste bezmalo svakodnevno i na svakoj mogućoj temi imala ona ili nemala veze, optužujete ih paušalno i tražite da se sele odavde odnosno za sebe, ni na koji način zasluženo tražite da imate veća prava. Vojvođanski nacionalisti i neofašisti su poznati po duplim standardima puno više od Srba koje stalno optužuju za duple standarde.
    Hajdemo, mentalno poremećeni "gospodine", da prebrojimo koliko ima vaših komentara a koliko mojih, da utvrdimo kome je "prepucavanje i izvrtanje glavno zanimanje po ceo dan". Vi ste bolesno lice kojem je neophodno lečenje jer se u 21. veku ponašate kao da ste perjanica fašizma usred II svetskog rata.
  • V

    05.07.2017 06:01
    @G
    "komentator" G po ko zna koji put spominje nekakvu cenzuru na 021 - to pokazuje koliko nema dodira sa realnošću.
    Ako je bacanje pod led (zločin iz doba fašističke vlasti pre više od 1/2 veka i pre par generacija) delo svih (danas živećih) Mađara, istom logikom, svi Srbi su krivi za granatiranje Zagreba, Dubrovnika (gde ako izuzmemo ljude postoji i neprocenjivo arhitektonsko blago), Sarajeva, Vukovar, hladnjače i logore po Srbiji i vrhunac - Srebrenicu (8 hiljada muslimanskih muškaraca i dečaka svirepo ubijenih na kraju XX veka)...
    Za sve su krivi pojedinci koji nešto rade u ime cele nacije (koja se više ili manje protiv toga može buniti, a bilo je i Mađara i Srba koji su se, sva sreća, bunili).
    Srbijanski nacionalisti su poznati po duplim standardima puno više od Međunarodne zajednice koju stalno optužuju za duple standarde.
    G je jedan od težih slučajeva, a prepucavanje i izvrtanje mu je ne hobi nego glavno zanimanje po ceo dan.
  • Vlado

    04.07.2017 20:32
    V
    Otimanje autonomiju Vojvodini je davno isplanirano.Više decenija je naseljavana Vojvodina sa dođošima upravo iz razloga da ne bi nikada mogli povratiti autonomiju. Pa i ovih izbeglica iz Bosne najmanje 200.000 naseljeno u Vovjodinu. Pravdu bi trebali tražiti preko Evropske zajednice. Jer nije u redu da Evropa podržava formiranje srpskih opština i srpske policije na Kosovu za 50 hiljada Srbijanaca,a u Vojvodini Vlasi kojih ima oko 40.000, Rumuna oko 30.000, a Mađara oko 200.000 ne može da ima svoje opštine i svoju policiju. A te priče o bacanju Srbijanaca pod led najbolje manuti. Jer su i Srbijanci za osvetu pobili daleko više nevinih mađara pa niko neće to da osudi. Jer izgleda zločin samo kad čini neko ko nije srbijanac, dok srbijancima dopušteno da čine daleko veće zločine. A u ratu zločine čine na obe strane. Prošlost treba ostaviti u prošlost. A ko želi da živi u prošlost i u osveti neka se preseli u Srbiju i nek truje tamo zemlji, a ne Vojvodinu.
  • Ovdasnji

    04.07.2017 19:47
    Drugo ime za Vojvodinu je - PLEN. Otrgnuta od močvara; oplodjena i unapredjena da spaja udaljene delove austrougarskog carstva; Vojvodina je otpočetka bila tretirana kao ULOV. Stalnim nasilnim dovodjenjem novih; njihovim izmestanjem na rukovodece funkcije, vladaoci su uspostavljali kontrolu - i sprecavali PRIRODNU HOMOGENIZACIJU stanovnistva; izgradnju njihovog teritorijalnog karaktera i mentaliteta - koji bi neminovno vodili ideji Podrzavljenja. Jer, u osnovi svakog normalnog zivog bica je SLOBODNO raspolaganje SOPSTVENOM - imovinom; narocito REZULTATIMA SVOG RADA. Zajednicki interesi naroda na jednom prostoru, kad tad ce usloviti njihovom zblizavanju. Pitanje je samo vremena.
  • G

    04.07.2017 11:06
    protiv cenzure
    @Lala Bond - jedna politička partija je godinama pokušavala da sakupi taj minimalan broj potpisa potreban za održavanje referenduma o republici i nije uspela. Ko je gospodine i kojom metodom "kalkulisao" ovo što ste ovde naveli o "minimumu 60 posto"? Nije ni Baranja nikada bila INTEGRALNI - ORGANSKI deo Hrvatske, zašto ne povedete akciju da se vrati pod okrilje Vojvodine? Na osnovu čega je prisajedinjenje "nelegitimno", i kako se Vojvodina "odrekla svoje državnosti" kada je nikada u istoriji nije imala? Zašto ne tražite odvajanje Srema, i njegovo prisajedinjenje Vojvodini je vašim kriterijumom "nelegitimno"? Kakva vlast, oružane snage i zakoni u Vojvodini odmah posle I sv. rata? Sve to što je koštalo, nije koštalo samo Vojvodinu, koštalo je sva područja i sve građane Srbije. Volite da računate i kalkulišete, ali samo ono što vama odgovara, žarko želite da izazovete još jednu podelu i neminovno parčanje Vojvodine, osim ako ste toliko glupi pa zaista verujete da bi u takvom slučaju "država Vojvodina" ostala u današnjim pokrajinskim granicama.
  • G

    04.07.2017 11:04
    @V - ne razumem ovo što ste napisali. Lično ste toliko puta do sada etiketirali kompletne nacije na osnovu pojedinačnih slučajeva, a sada odjednom bacanje pod led "nije delo Mađara". I još imate obraza da govorite o "duplim standardima". Volite da "tradicijom" nazivate samo ono lepo, a sve ružno pripisujete nekom drugom, jer ste vi tako savršeni, za sve loše je, i kada se zna i kada se ne zna počinilac, kriv neko drugi.
    Etnička struktura područja Vojvodine se upravo promenila masovnim i planskim naseljavanjem Germana, naravno vi uvek volite da po potrebi odaberete datum od kada počinje istorija ovog područja kako biste iz toga potom izvlačili zaključke.
  • Nebojša Milenković

    04.07.2017 10:53
    Zahvalnost + objašnjenje
    Sa velikom pažnjom i zahvalnošću čitam dragocene i precizne komentare na tekst koji sam objavio u Vremenu. Uz zahvalnost Radiju 021 na prenošenju teksta - ipak sam dužan napomenu koja je u podnaslovu preskočena - da ovo nije bio moj autorski tekst na temu Vojvodine i njenog poništenog/ugroženog identiteta već, prevashodno, reakcija na seriju tekstova o ovogodišnjem vojvođanskom Salonu koji je početkom meseca bio održan nadomak Sombora, a o kome je Vreme izveštavalo u br. 1380 i 1381. (tekstovi dostupni u arhivi Vremena: https://www.facebook.com/notes/novi-neboj%C5%A1a-milenkovi%C4%87/ko-je-rekao-vojvodina/10155460128839419/).
    Samim tim i tema moje reakcije uslovljena je onim što je na Salonu izgovoreno - manjim delom i onim što je tamo prećutano - i nema pretenzija na to da nudi celovit pristup temi - otuda je, i tu su komentatori portala 021 apsolutno u pravu, mnogo toga što je ovom prilikom preskočeno, nedotaknuto, neizgovoreno, što, naravno, nikako ne znači da se ovom temom neću baviti i ubuduće.

    Pozdrav,
    N.Milenković
  • Ovdasnji

    04.07.2017 10:16
    Kriza Vojvodjanskog identiteta (* odgovor na tekst Nebojše Milenkovića)

    Zašto se vojvodjanski identitet (još uvek) posmatra kroz tzv. "kulturološku", a ne političku prizmu; čime se (svesno i maliciozno) manipuliše - jedno ozbiljno - teritorijalno-ekonomsko-političko pitanje - pa prosto potire; zatire u samom startu?
    Kao prvo; geostrateški položaj; ekonomski značaj - bogate i plodne srednje-evropske ravnice je uvek nailazio na interesovanje i pozornost - ali bilo koje interesne strane, koja je u Vojvodini gledala generalne beneficije (hrana, novac, resursi).
    Beč; Austro-Ugarska - koja je faktički, i stvorila Vojvodinu, takvu, kakva je; krčenjem močvara - izgradnjom suvozemnih i drugih puteva (povezivanja delova carevine); namerno je naselila područje različitim etničkim grupama, kako bi je lakše držala pod kontrolom.
    Ugarska, odnosno Madjarska - je sa svoje strane potencirala madjarsku manjinu; Beč, i kasnije Nemačka - nemačku; Srbija - srpsku; Hrvatska je podupirala deo hrvatske manjine, merkajući deo Srema.
    Svi su oni - kumulativno; i ponaosob - na taj način; i vrlo svesno; kroz politički (kulturni) uticaj - nastojali - preuzeti kontrolu nad, kako sam već ranije naveo - resursno bogatu teritoriju, kakva je Vojvodina.
    Rovareći - i podstičući - etničke, jezičko kulturološke razlike; unoseći Nepoverenje; koje su u datim istorijskim momentima instigirali u Mržnje - rezultirajući u gnusnim zločinima; vrlo proračunato - da se u Vojvodini NIKAD - ne stvore - PRIRODNI - uslovi za R
  • sremac-iseljenik

    04.07.2017 05:52
    Danasnji "vojvodjani" su rodom iz Loznice, Niksica ili Doboja, eventualno prva generacija rodjena u Novom Sadu. Zato sam i otisao iz te crne rupe koju zovete Vojvodina i Srbija, ludilo totalno, dojucerasnji nacionalisti evropejci, dodjosi se bore za autonomiju Vojvodine, kriminalci vladaju posteni gladuju, zemlja suludih obrta.

    Uzgred, jedan od autonomasa dole napisa da se Miletic borio protiv Srbije, sine na kojim si ti autonoamskim drogama? I jos jedan uzgred, moji nikad nisu bili Vojvodjani, uvek smo bili Sremci i Srbi, Vojvodjane su izmislili komunisti 1945, do njih smo se delili na Sremce, Banacane i Bacvane, Srbe, Madjare, nemce i ostale. I nikad nismo bili jedno, Vojvodjani, niti cemo biti.
  • V

    04.07.2017 05:52
    @G
    bacanje pod led nije vojvođanska tradicija, nego su vojvođanska tradicija mnogi poznati slučajevi da su obični građani mađarske nacionalnosti spašavali Srbe u Šajkaškoj, Bacanje ljudi pod led nije delo Mađara nego tadašnje fašističke vlasti.
    Nije vojvođanska tradicija ni proterivanje stotina hiljada Nemaca (koliko od njih je zaista bilo krivo?), ni Mađara ni Hrvata. To je tekovina revanšizma, a kasnije Miloševićeve strahovlade nakon uspešnog puča i smene legalne vojvođanske vlasti na neustavan način.
    Kada se etnička struktura drugde, npr. na Kosovu menja na štetu Srba, onda srbijanski nacionalisti, četnici i fašisti to osuđuju, ali im zato iz korena promenjena etnička struktura Vojvodine još kako odgovara. Dupli standardi.
  • Deco...

    03.07.2017 23:36
    Jednog dana...
    Nema nezavisne Vojvodine dok američke trupe ne budu stacionirane u Petrovaradinu.
    A načekaćemo se do tada. Do tada će Beograd zverski da bude izgrađen u prestonicu železničkog saobraćaja. Samo polako...Doći će možda u toku rata. Dok bude bežao italijanski i španski kapital prema nama, i gradio hotele po Fruškoj Gori.
    Doživeću ja to, iako sam poprilično mator.
  • G

    03.07.2017 22:47
    @Novosadjanin - sve je istina, ako se naravno zaboravi vojvođanska tradicija bacanja građana pod dunavski led, kao i "sloboda" pod Bečom koju ste morali da kupite novcem, onog istog Beča koji je tako bio dobar dok je naseljavao germanske narode a srpski koristio kao štit od Osmanlijskog carstva, da su se odmah po njihovoj propasti setili da im je u stvari okupirana teritorija važnija od raznih "nižih" naroda na njoj te poveli čak dva svetska rata u kojima su cele divizije pojedinih naroda iz Austro-Uugarske, odnosno kasnije Austrije, Nemačke a i područja Vojvodine učestvovale u masovnom masakru "nepodobnog" stanovništva. Tako "mirni i pitomi" smo potom dozvolili "lopovima i ubicama iz Like i Bosne" da nas iskvare.
    Vi ste "gospodine" mentalno poremećen šovinista koje svesno upire prste u građane i na osnovu njihovog porekla ih naziva lopovima i ubicama a bez ijednog jedinog dokaza, i upravo ste potencijalni lopov i ubica, nesumnjivo biste da možete krenuli u tradicionalni vojvođanski krvavi pir ubijanja onih koji su nedostojni "vaše" Vojvodine koju svojatate kao da ste njen vlasnik i otimanja njihove imovine.
    Lečite se, odmah.
  • Boom-bar

    03.07.2017 22:36
    @Mungos
    ... svaka cast na analizi teksta.
  • Mirko

    03.07.2017 22:25
    nemojte zaboraviti da Liga nije homogena kad se postavi pitanje SNSa.
    Upravo su bivši kadrovi DSa doneli prevagu u korist SNSa. Dakle u Ligi još uvek postoji deo koji čeka svoju priliku. Svakako udaljavanje od SNSa i DSa kao dedinjskih centralističkih stranaka.
    Saradnja DSa i SNSa postoji na višem nivou još iz vremena radikala
  • Vojvodjanka

    03.07.2017 21:42
    Majka, zena, sestra, kuma...
    Kada bi svaki covek, bilo dete ili odrasli, radio posteno i vredno, sa postovanjem prema svim ljudima a sa ljibavi prema najblizima, svako bi imao Vojvodinu iz svojih snova. Vise truda, znoja, strpljenja i manje ruznih reci i dela i tada smo autonomni! Samo da nas bude bar 3/4 takvih. Krenuti od svog zivota i sutrasnjeg dana.
  • Deks

    03.07.2017 21:26
    Problem u Vojvodini je što se Vojvođani odriču svog identiteta što je posledica podela po nacionalističkoj liniji od kraja 80-ih godina i krvavog raspada Jugoslavije. Na ovim prostorima kao da nema mesta za građansko društvo tj. za onakvo društvo kakvo je bilo negovano i u Austro-Ugarskoj i Titovoj Jugoslaviji po kojem državu čine njeni građani a ne većinska nacija i druge nacije. Umesto da smo svi Vojvođani mi se delimo po nacijama. Zajedno treba da insistiramo na vraćanju političke autonomije kakvu je Vojvodina imala pre tzv Jogurt revolucije i o tome treba informisati evropske političare. Ako kojim slučajem ne mogu da razumeju "kakav je to problem u Vojvodini u kojoj etničku većinu čine Srbi" treba ih pitati zašto onda niko ne insistira da se Austrija ili delovi Švajcarske pripoje Nemačkoj jer pobogu "svi su oni isti narod"?! Te zemlje baštine svoju državnost još iz 19. veka kada je bilo normalno razumeti da se pojam države ne svodi na pojam nacije ili plemena i teško je shvatiti zašto je danas to mnogima nerazumljivo.
  • Huncut

    03.07.2017 21:19
    Vojvodina u srcu i dusi
    Jako dobar tekst, pa jedan od boljih na ovu temu u zadnjih par godina. Teofil je dotakne ponekad ali, ko razume shvatice. Necu da zvucim negativno ali crvenih lajkova je manje za divno cudo. Ipak je ovo teorija, a praksa je ipak drugacija, posebno na terenu.
    Nemam vise snage komentarisati moju Vojvodinu. Znam da su u njoj ziveli i zive cestiti ljudi od vajkada. Ne damo te Vojvodino nasa !
  • Zrenjaninac

    03.07.2017 21:15
    Odličan tekst!
    Odlična analiza uzroka i krivaca za naše propadanje - za moj ukus čak isuviše pristojna i blaga.
    Ako Milenkoviću zatreba svedok - mogu da potvrdim da Vojvodina i njen glavni grad - baš kao i Srbija i Beograd kod nas u Zrenjaninu zaista odavno ne postoje.
    Zapravo - sve je toliko opustošeno da više ne postoji ništa - samo Vučić.
    Mada se, sve više, šuška da zapravo ne postoji ni on !
  • Bestragija

    03.07.2017 21:00
    Mozda resenje...???
    Te „floskule o identitetu,vojvodjanskom“ autora ovog teksta su u direktnoj korelaciji sa njegovim pitanjem „Šta se dogodilo i sa srpskim građanstvom u Vojvodini danas?”Pretpostavljam da je autoru jasno da te osakacene “identitete” ove Pokrajine svakako ne moze povratiti a pogotovo odrzati autohtonim niko drugi vec upravo proterana trbuhom za kruhom gradjanska elita Vojvodine,a nikako ciljano i sistematski naseljavani mahom ekonomski migranti i ratni profiteri iz centralne i juzne SRB,BiH,CG koji su ovde iskljucivo iz sopstvenih interesa,bez ikakvog senzibiliteta i volje za integracijom u ovakvo okruzenje a to im je namerno omoguceno radi konacnog menjanja POLITICKE VOLJE gradjana Vojvodine kao osnovnog CILJA,koja se ni na koji drugi nacin nije mogla promeniti u korist vladajucih struktura i to jos iz doba Miloseviceve vladavine,vec upravo masovnim naseljavanjem istih,samim time je ideja autonomije i propala.Dakle resenje je vratiti proterane Vojvodjane svojim kucama,omoguciti im pristojne uslove za zivot i rad dostojan 21veka i najhitnije pohapsiti i debelo krivicno goniti SVE one koji su doprineli kompletnom sunovratu i propadanju Vojvodine.A putem sudske naplate potrazivanja od istih,kompletno razrusiti sve nelegalno izgradjene objekte i nakaradnu infrastrukturu,uloziti u proizvodnju i poljoprivredu,a najobrazovanije rodjene Vojvodjane postaviti na sve strateske pozicije koji ce…ne brinite se…znati kako da upravljaju svojom dedovinom.
  • Rasejani procesor

    03.07.2017 20:56
    Vojvodina je naga robinja koja pred žudnim srbijanskim očima besplatno igra trbušni ples.
  • Predragg

    03.07.2017 20:08
    Vojvodina je pravi primer realne i nevine zrtve. Najpre dobro smisljena i provedena Jogurt Revolucija,koja bi se inercijom stvari ponistila.Negativnim sledom,zlocinci Milosevic i Tudjman su provedenim ratom,upravo Bosnu i Vojvodinu zrtvovali,unistili i promenili njen istorijski puls. Sledilo je bar 80% naseljavanje zrtvovanih Krajisnika i Bosanaca-Srba i njihov pokusaj stvaranja normalnih usloiva za zivot. Pa beg od siromastva i losih sansi Vojvodjanskih Madjara-kogod je uspeo u EU Madjarsku ili dalje.Svo vreme od 90ih- beg pametnih Srba Vojvodjana na Zapad. A mogucnoscu koristenja benefita duplog drzavljanstva Hrvata i Slovaka,stvorilo je sansu rada o naseljenja u EU. Problem sto i ostali Srbi iz Vojvodine nisu jos otisli,je sto nam EU jos nije dozvolila slobodno kretanje i naseljavanje,a to ce kroz Proces Prilagodjavanja EU,verovatno biti moguce,najpre zbog potrage za skolovanom,prilagodjenom belom slavenskom radnom snagom,ne bi li anticipirali dolazak arapskih izbeglica ,pre svega u Nemacku. Tuzna vremena.
  • Novosadjanin

    03.07.2017 20:08
    Naravno da smo bili bogati, pod Becom smo prosperirali, kao i posle, imali smo privatnike, ali onda je dosao prvi veci talas Licana i Bosanaca '45 i tu polako krece kraj nekada bogate Vojvodine. Lopovi i ubice iz Like i Bosne su uradili to sto su uradili i zato smo tu gde jesmo. I jos cemo dodatno da placamo jer restitucija imovine koja ne moze da se vrati ce biti isplacivana.
  • Lala Bond

    03.07.2017 19:54
    Kalkulacije su da većina Vojvođana naginje samostalnosti, minimum 60 posto, ne toliko iz nacionalnih i političkih koliko ekonomskih razloga i pobuda. Opravdano se smatrajući eksploatisanim i izigranim od strane Srbije.Vojvođanski geostrateški položaj je stavlja na sam prag Centralne i Zapadne Evrope što je dodatni stimulans i faktor u njenom naginjanju ka osamostalenju. U ovakvoj situaciji nas Vojvodjane brine već zatočena Vojvodina u srBijanskim lancima i okovima. Jer Vojvodina - NIKAD - nije bila - INTEGRALNI - ORGANSKI - deo Srbije.
    Tek Versajskim Ugovorom i dogovorom Velikih Sila 1918 nelegitimno, manjinskim glasovoma veštački pripojena teritorija.
    Koja svoje Pravno Utemeljenje beleži i pre uspostavljanja Srpske države odlukom Berlinskog Kongresa, 1878.
    Koja se, radi procesa (nelegitimnog) Prisajedinjenja - odrekla i svoje Državnosti (* Vojvodina je do Marta 1919 imala sve prerogative Države; Vlast, Oružane snage, zakone...); što se gotovo istog momenta pokajala - kada su ''na tapet'' stigli 25 različitih poreza i nameta (''Agrarne i druge ''reforme'') Da skratim, Srbija je Vojvodini ukrala 60 milijardi dolara! od 1990 pa na ovamo. O tome - koliki je zapravo obim odlivanja vojvođanskog novca; koliko su Vojvodinu koštali ratovi - hiperinflacija - direktni i indirektni ekonomski gubici - teret zbrinjavanja izbeglica - propala i uništena infrastruktura - nasilna i veštačka ''privatizacija''; tek su stidljive kalkulacije. Ako bi računali od 1918 do danas????
  • Vojvodina Republika

    03.07.2017 18:53
    @Mungos - pročitaj moj potpis.

    @Andrija Šrek - tako je, "autonomija" je samo "fasadna" - zar niko nije rekao/objasnio ljudima da ni ič prava nije vraćen Vojvodini od Miloševićevog državnog udara ("jogurt" revolucije) - tj. da Vlada Vojvodine može da odlučuje najviše o ribolovačkim i šumskim dozvolama ?
  • V

    03.07.2017 18:08
    sunovrat nekad bogate V
    kada je ušla u Krajevinu SHS, Vojvodina je bila razvijenija od Hrvatske (bolja od hrvatskog proseka) i tek nešto ispod Slovenije.
    A danas? Tekovine tzv. "prisajedinjenja" još kako osećamo i nisu dobre.
  • Andrija Šrek

    03.07.2017 17:50
    Stav
    Ja bih verovatno, kad bih hteo da pišem o Vojvodini, bio još oštriji - naime, kad je reč o pokrajinskoj administraciji (Skupština, Vlada), ja mislim da ona sada postoji samo i isključivo da bi se tu delile plate i beneficije, a da praktično ni suštinski apsolutno ni o čemu ne odlučuje.
    Drugo, LSV i pokret DJB uopšte ni ne vredi spominjati, jer kredibilitet "opozicije" automatski gube svi koji su na bilo koji način ulazili u koaliciju sa radikalima, pardon, naprednjacima.
    I treće, meni je retrogradni model Vojvodine "salaša, čilaša, paprikaša i širokih laloških gaća" potpuno ista vrsta mitomanije kao "Kosovo je Srbija".
    Ja mislim da je jedina, doduše vrlo mala šansa za reafirmaciju nekakvog vojvođanskog modela insistiranje na ekonomskom propadanju, i to kroz vrlo konkretne brojke koje će to ilustrovati i koliko je nekada bogata Vojvodina značila kao perjanica koja je vukla Srbiju te koliko nije dobro ekonomsko urušavanje Vojvodine na račun Srbije, jer Srbija, zbog samouništavajućeg mentaliteta svog stanovništva, može samo da je povuče u potpunu propast. Što je već i uradila, uostalom.
    Daklem, dobro snimljeno stanje, ali onda treba i predložiti ŠTA i KAKO dalje. I što je još bitnije, KO?
  • Zoja

    03.07.2017 17:32
    Kakvi kilometarski traktati komentara - trudite se dokazati sami sebi kako ste u pravu - ako ideje koja je gola geopoliticka glupost i utopija da ce ovde biti monako ili sta god.
    Istina je tamo negde a ko se bavi ovim je lud jer mu zivot prolazi ninasta. Evo vam moji 5 centi misljenja - Vojvodina danas/sada je zaostala rupcaga koju su jednako pokrali domaci tako i strani koji god to bili dake svi.
    Ili odete odavde ili ostanete Vojvodina je crna rupa i ostace dugo i nevazno ne vise ko mome sta gde...
  • Vojvodina Republika

    03.07.2017 17:13
    Ja sam rekao
    Clanak postavlja neka pitanja. Hajdemo redom: Vojvodjanski identitet - to je kad hoces da svoje interese ostvaris mirnim putem, na propisan nacin, bez sile. To je Srbijancima i Crnogorcima smesno, BOsancima i Licanima manje, jer i oni imaju istoriju zivota u uredjenoj drzavi.
    Borba za Vojvodinu - to je borba dozvoljenim i mirnim sredstvima, ne nasiljem.
    Osnovne odlike Vojvodine - glavna odlika treba i mora da bude multikulturalizam. Mozda se Kolasin, Glamoc, Gornji Tiskovac, pa cak i Donji, mogu vojno braniti, Banat i Backa, pa i Srem ne mogu. Moras biti dobar sa susedima sa sve tri strane. Druga osnovna odlika treba da bude posten rad, na sta se uveliko zaboravilo, zato nam tako i jeste. Treca osnovna odlika treba da bude promisljen i odrziv razvoj. Austrijanci su dobro znali koliko ljudi moze da hrani odredjena povrsina zemlje, pa su tako i stvarali naselja po Vojvodini. Sad postoje dva-tri centra i praznina izmedju njih u koju nije ulagano jos od doba Tita. Vojvodina je mogla da bude zitnica Evrope, sad je to vec teze jer je zemlja vec isposcena.
    Sta ce biti sa autonomijom - cinjenica je da su bas Srbi iz Vojvodine najvise zeleli da se pripoje Srbiji, racunajuci da ce zadrzati stari poredak, ali da ce oni sad biti glavni.
    Nije se daleko odmaklo u promisljanju autonomije, ne vredi kukati i govoriti sta ne valja, treba napraviti program i raditi posteno.
    Autonomije ce biti koliko bude borbe za nju i koliko odrede strane sile, ne vise od toga.
  • @pajo patak

    03.07.2017 16:51
    "Civilizacije" koja je zasnovala svoje bogatstvo na robovima i kopanju ptičijeg izmeta. "Civilizacije" koja kolje borce za slobodu dok nazdravlja pivom. Ne - hvala.
  • Мунгос

    03.07.2017 15:58
    Nebojša Milenković,
    И ја бих хтео да будем капетан на белу ллађу.
    Шалу на страну, ни микроскоп ми није помогао да видим ту вашу неравноправност. Па ми је зато пала на памет свеприсутна мисао о страној умешаности. Као када би нека Источна Немачка тражила аутономију у Европској држави Немачкој.
    „….. građani Vršca, Subotice, Sombora, Sremske Mitrovice, Vrbasa, Inđije, Zrenjanina, Kikinde ili Pančeva, Novi Sad odavno ne osećaju kao svoj glavni grad.“….. Канда и они траже аутономију, мало им је регионализација.
    „Današnjom Vojvodinom suvereno vlada jedino strah“….. Страшно, страшшно.
    Све кривце за „деведесете године“ смо евидентирали, постаје помало досадно.
    „Nekadašnja perjanica autonomaštva, Čankova LSV…..“. Ако Вам је то била перјаница, онда сте Ви слепац код очију, који није видео да је „перјаница“ очерупана и залепљена на катран пре него што се ставила на чело покрета.
    Али овај твој Мултикултурализам ме је доста извео из такта, „rezultirao je time da narodi Vojvodine više ne žive jedni sa drugima već jedni pored drugih“….. па да, није довољно да живе једни поред других, морају и да имају односе једни са другима. Замисли, неки су почели и да се понашају.
    Шта да се каже, леп чланак, али мислим да би већи успех постигао ако конкурише при фондацији Ружице Ђинђић, у групи писмених радова свршених гимназијалаца који обећавају, уколико наставе у том смеру.
    @ Колеге коментатори су се малко уплашили, не спомињу Републику ни у наговештају, само Аутономију.
  • White Power

    03.07.2017 15:50
    Ideja vojvođanske autonomije, kako neko lepo reče, nije nikakav politički manifest, već istorijska i vekovna tekovina Srba koji su živeli na njenoj teritoriji. Kao takva postala je aktuelna i krajem 80-ih, kada je od strane tadašnje udbe g-din Nenad Čanak, koji sa Vojvodinom u užem smislu baj d vej nema nikakve veze, smišljeno „doveden“ kao simbol neke nazovi-borbe za autonomiju i „otcepljenje“ od Srbije.
    Naravno, sve to je i urađeno sa ciljem da se kompletna ideja izdezavuiše i obesmisli kroz lik i delo jednog potuno skarednog i neozbiljnog vikend-političara. To je imalo dvostruku i krajnje pogubnu reperkusiju, jer em Vojvodina ništa od elemenata državnosti nije dobila, em je i ono što je imala u međvremenu izgubila, em je kompletna ideja o pravu žitelja Vojvodine da sami odlučuju o svojoj sudbini u potpunosti sažvakana i ispljunuta. Sve to uz višedecenijsku šaradu na liniju „opozicija/vlast“.
    Bilo kako bilo, koncep finansijske, zakonodavne i teritorijalne samostalnosti Vojvodine doći će ponovo na red, mnogo ranije nego što bi neki želeli. U tom smislu je veoma važno spremno dočekati dalji razvoj događaja, kako Vojvodina ne bi ponovo postala nečiji plen, kao onomad pre 99 godina.
  • Nj

    03.07.2017 15:32
    Tamburice kad bi plakat' znale
    Od Vojvodine je jos ostalo 2 dana u godini: kad se odrzavaju Tamburica-fest i Zlatna tamburica.
    Jako se rastuzim kad vidim da na nekim TV ne spomenu Vojvodinu cak ni u vremenskoj prognozi, a u njoj zivi 1/3 gradjana Srbije!
  • Lala

    03.07.2017 15:31
    Crnjak
    Kulturoloska i civilizacijska i istorijska razlika je ogromna izmedju Vojvodine i Srbije. Vojvodina je ratni plen Srbije i nista drugo.perfidno zatiranje vojvodjanskog identiteta i mentaliteta vodi se od tzv. oslobodjenja (do dan danas nije objasnjeno od koga su ovaj narod oslobadjali) .Dolaskom tzv oslobodioca pocinje unistavanje Vojvodine. Sam Miletic koji je bio jedan od inicijatora separatizma razocarano je pisao i besedio o tzv juznoj braci i njihovom poreskom nametu.
  • ex chapman

    03.07.2017 14:57
    intrigantan naslov
    a unutra malo toga što nisu opšta mesta.
    vojvodina je, kao i ostatak srbije, okupirana od strane kriminalaca. kakvo izrabiljivanje iz beograda? "beograd" koji je izrabljivao vojvodinu više ne postoji. postoji mafijaška klika koja podjednako prožima celu srbiju, koja je poput al kaide - nema centralu a istovremeno je svuda i kontroliše sve. pošteđeni su samo najbedniji krajevi gde bukvalno nema šta da se ukrade. a ni "vojvodine" više nema: i ja bih voleo da se poslednje 3 decenije nisu desile, ali jesu, a mnogi koji govore o vojvodini to zaboravljaju. vojvodina nije ono što je bila 1987. opet, isto važi za celu srbiju, ali je u vojvodini promena bila najdrastičnija. ljudi su se promenili, i to ne samo oni što su "došli" od 90-ih, već i "domaći" - iskvarili se, prozlili. izmenila se i priroda i gradovi, isto na gore. upropaštene kombinate i zadruge oteli kriminalci, ono što je pravljeno zajedničkim parama odjednom više nije zajedničko nego je "nečije". samu ideju "one vojvodine" prodali su zlikovci koji se i danas lažno predstavljaju kao njeni zaštitnici. ne možete se boriti za vojvodinu jer vojvodina za koju se vredelo boriti više ne postoji i ne može da se vrati. bitka je izgubljena. možda neki novi klinci mogu stvoriti neku svoju vojvodinu. moja generacija je izgubila. rasuli se (na neki način i proterani) po belom svetu i u srcu poneli samo uspomene na "svoju vojvodinu"
  • mr muscolo

    03.07.2017 14:28
    ajao
    pa da trebali bi da se pripojimo svajcarskoj ili norveskoj to bi bilo najbolje za ljude koji zive u vojvodini,ili da dobijemo drzavu ko crna gora :)
  • pajo patak

    03.07.2017 14:21
    jubilej
    dogodine 100 godina van civilizacije
  • Talac

    03.07.2017 14:11
    Lepo opisano. Tuga. Da se odmah samoetiketiram, pre nego sto to urade nazi komentatori - Titov sam pionir, mladost proveo u SFRJ, rodjen i zivim u N.Sadu poslednjih 40 i kusur godina. I izgubio sam svaku nadu i veru da ce se ovde vratiti civilizaciija. Iskreno, zanosim se idejom da makar pod stare dane emigriram u Sloveniju ili Hrvatsku. "Sedam milja" su daleko od nas i nalaze se tacno tamo gde je mogla biti i Vojvodina, da joj nije surovo prekinut razvoj, zapocet 70-tih godina.
  • ne volim bg

    03.07.2017 14:09
    bg 666
    Slovenija , Hrvatska , Crna Gora , Kosovo , Makedonija , svi su procvetali odkada su pobegli od Beograda . Otrpilike isto kao i Ceska , Poljska , Madjarska , Slovacka , Rumunija , Bugarska , od kada su otisli od ruske cizme . Sve ove drzave danas napreduju u svom razvoju neometano u svojoj slobodi.
    Sta mi cekamo ?
  • NezainteresovaniLala

    03.07.2017 14:08
    Kritički osvrt
    Ovo su samo beskrajne analize koje minimiziraju ideju o vojvođanskoj autonomiji, jer istorijski kontinuitet svodi na politički koncept koji je bio aktuelan prethodnih 10-tak godina.
    Osim toga, tolika rezerva prema svemu što je postojalo i postoji, i pesonalno i politički i institucionalno. Nije VANU propala sama od sebe jer "nije uspela da se nametne"!? Ona je ukinuta na silu, kao što je tada ukinuta i autonomija Vojvodine i Kosova. Znate, od istorije ne treba bežati, ali teško da istorija umetnosti može da odgovori na ova pitanja, jer naprosto nije kompetentna.
    Slažem se da je ovogodišnji Salon na nivou zainteresovanih političkih subjekata koji su se, kao, transformisali sada u NVO, pa su jedan mandat u opoziciji, a dva na vlasti.Ne može se poricati vojvođanski identitet, jer on ima i politički i istorijski kontinuitet i ne vidi ga samo onaj ko neće. Autonomija je civilizacijska tekovina i shodno tome, pričamo o civilizacijskom pitanju, a ne političkom i kulturnom. Kritički osvrt postaje svrha sam sebi i na taj način dovodi ideju autonomije u ćorsokak, pod plaštom da nema smisla. Da je autor pomenutog teksta isti započeo činjenicama o visini GDP-a, prosečnoj plati, kilometraži održavanih puteva, tonama ubranog žita i kukuruza i sl. 1989. to bi bio hvalospev autonomiji, jer još uvek nismo ni blizu tom stepenu razvoja, iako je prošlo skoro 30 godina. To pitanje treba rešiti na izborima u Vojvodini i osvojiti većinu a od žalopojki i analiza nema koristi.
  • Vasinog brata mali

    03.07.2017 13:47
    Vojvođani će, kao i do sada, kupovati svoju slobodu. Trenutno u Vojvodini nema kapitala kojim bi mogla da se ona otkupi. Srećom, postoji kapital van nje i to treba iskoristiti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna