Info
24.07.2011.
18:42 > 07:46
Napadač koji je u petak u Oslu i na ostrvu Utoi ubio najmanje 93 ljudi, Anders Bering Brajvik, rekao je da je sve napade izveo sam.
  • Stanko

    25.07.2011 12:48
    Zakoni treba da se menjaju ali bi akutno menjanje ("21 godina je malo, brzo menjaj!!!") bilo suvise Orvelovski te kontraproduktivno.
    Inace, ovde izgleda postoji i koncept otvorene kazne u slucaju kriminalaca koji su procenjeni kao izuzetno opasni, pri cemu kazna nema vremenski okvir.
    Socijalna svest Norvezana je izuzetno izrazena i oni ne zaboravljaju svoje zrtve.
    Desetogodisnjica smrti decaka ubijenog 2001. u Oslu,a na rasnoj osnovi, dovela je na ulice Osla preko 10000 ljudi. U Srbiji se malog Roma Dusana Kovacevica nakon deset godina niko vise i ne seca, te razumem da je tesko razumeti pojam norveskog kolektivnog pamcenja.
    Ukratko: Oni ovo nece zaboraviti, ali ce se secati zrtava, manje pocinioca.
  • donat

    25.07.2011 11:31
    ..
    Strava,super. Ja da sam na njegovom mestu kad bi izasao opet bi napravio isti haos i kad bi drugi put otisao u zatvor i izasao onda bi lepo nasao neku pristojnu zenu,napravio dete i isao na pecanje.
  • MaloMorgen

    25.07.2011 08:55
    Siguran sam
    Siguran sam da je potrebno vratiti smrtnu kaznu u zakone, jer drugacije izgleda nece moci. Nikada nisu ljudi ni bili bolji, a kako stvari stoje i nece. Bilo je i gorih zverstava i siguran sam da ce ih i biti jos vise, kako raste ljudska populacija na ovoj planeti. Jedinu razliku izgleda pravi da li to neko uradi za drzavu ili na svoju ruku.
  • @Stanko

    24.07.2011 23:45
    Hvala na informacijama zemljace.Lepo je cuti da je bar neka zemlja okrenuta svojim vrednostima i da ih se cvrsto drzi.Sa druge strane,zakoni,pravila i obicaji su tu da bi smo ih menjali ako se pokazu neadekvatnim.Ko ce se posle 15-20 godina dovoljno dobro secati Beringovog slucaja-ukljucujuci i zatvorske psihijatre-da bi mogao da oseti sve to,bol i patnju zrtava i da mu ponovo ispravno proceni kaznu?Ovde u Srbiji sadasnji studenti koji ce za 10 godina voditi glavnu rec u drzavnoj politici,ako ih tada budu pitali ko je vodio gradjanski rat u bivsoj SFRJ i kakve je to posledice ostavilo po 20 miliona ljudi,tesko da ce umeti da daju i priblizan odgovor.Jesu li Norvezani zaista toliko odgovorniji od nas pa da mogu takve stvari da prevazidju?To cete nam samo vi koji ste tamo nastanjeni moci tada reci.
  • stanko

    24.07.2011 21:43
    norveski zakoni su takvi kakvi su, ali se primenjuju i ne menjaju se po potrebi.
    nakon zatvorske kazne sledi mu psihijatrijska procena, a tesko ce se naci psihijatar koji ce na sebe preuzeti odgovornost da ga pusti na slobodu.
    pritom, njemu se ovde ne pridaje previse znacaja. svi su okrenuti zrtvama, jedni drugima i svojim nacionalnim vrednostima. prioriteti, ja bih rekao.
    pozdrav iz osla.
  • Dušan

    24.07.2011 21:26
    Kuda ide ovaj svet?
  • ---

    24.07.2011 19:23
    Neverovatno.Sad stvarno izem im i otvorenost i takve zakone.Takvom presudom,jedva da su bolji od nas u pogledju pravosudja.Pa on je vec sada stekao "slavu" medju kojekakvim ludacima i bogatim usedelicama slicnog psiholoskog profila.Naravno dobro ce se vladati u zatvoru,napisati par knjiga o sebi kao heroju i izaci za petnaestak godina.Posle devedeset mrtvih! Stici ce da isplanira sve jos jedanput ili ce postati uticajni clan neke politicke partije.Ispasce da ne da je bio u pravu kad je napisao da pobeda njegovih ideja sledi 2083. godine nego ce to biti jos ranije.
  • рфкнс

    24.07.2011 19:03
    класична последица либерализма...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna