Novi Sad
25.02.2016.
12:24 > 23:13
Iako Novosađani često pominju uglavnom čuvene garnirane sendviče iz nekadašnjeg "Zagreba" (restorana u strogom centru Novog Sada, pored katedrale, sada se zove Atina), mnogi se sećaju i čuvenog lanca mlečnih restorana i među njima najpoznatijih "Grila 13" i "Grila 11" koji su takođe bili smešteni na Trgu slobode i nudili slične proizvode.
  • Ena

    20.02.2024 21:34
    Lepota sendvica
    Jeste, život ide dalje. "Zagreb" i sendviči, Filozofski fakultet i preko puta kafica u restoranu "Gurman".
    Želim da se neko doseti i načini opet to ili slicno.
    Zahvalna sam a receptu.
  • Sofia Lekic

    23.01.2019 06:27
    1vi studentski rucak u mlecnom
    U septembru 1978 moj ujak, samac i nezenja me je odveo u Zagreb mlecni restoran...al je to bio rucak!! Bele keramicke plocice i bele kecelje kuvarica i konobarica...tako ga se secam. Naravno a ovi garnirani ili otvoreni sendvici...iz nekog razloga ja se secam jednog malog kioska na cosku Riblje Pijace, na ulazu sa Zmaj Jovine koji je imao sjajne sendvice sa kuvanim jajima, rendanom sunkom itd... eto zbog mlecnog restoranaI od prvog dana zavoleh Novi Sad, restorane, setnje, korzo i sastajanje kod Mrce...sad sad daleko ali posecujem moj omiljeni grad gde sam zavrsila faks, dobila prvi posao, rodila dvoje sjajne dece...
  • Maja

    19.11.2017 17:35
    SVI (kakvo poreklo) KLOPALI
    DA JE SVE PUCALO ZA UŠIMA :) i hvalili gde je šta najbolje da se pojede
    KLOPA JE BILA ODLIČNA bez aditiva, sveža, pripremana da hrani
    ... dakle - NISU SAMO STAROSEDEOCI voleli garnirane sendviče - voleli su ih mnogi ("svi" ;) ) bez obzitra na poreklo - bili su izvrsni (Y)
    a u Beogradu u crvenim kioscima su bile izvrsne male viršle i kobasice,
    (takvih u Novom Sadu nije bilo, a ni đevreka mmm...)
    kojih se takođe mnogi rado sećamo, iako većina njih nije živela u Beogradu tj
    bez obzira na poreklo :D
    U Nišu u mlečnom-kafeu u Dušanovoj (nažalost zaboravih mu ime) -
    - kiselo mleko od domaćeg mleka u ogromnom loncu, pa može i iz
    tacne da se jede, al onda "drhti" :)
    i mekike su bile značajno bolje u Nišu nego u NS, možda i nego u Bg-u...
    Takođe i ćevapi i pljeske u malim kafanama -
    - jeftino a izvrsno (Niš, Bg, Sarajevo, mnoga mesta, uglav jug, Makedonija...)
    U NS su perece bile nenadmašne (kojih nije bilo u Nišu, a slabo u Bg-u),
    i puter-kifle u maloj buregdžinici na Ribljoj pijaci ...
    Burek (sa sirom il prazan) kod Tri sokola u Grćkoškolskoj nenadmašan,
    a i pogačice s čvarcima
    Inače Gril 13 se prvo zvao Hleb - izvrstan burek - za čistu 5-cu :D ...
    "Al se nekad dobro jelo baš"
  • Pedja

    01.11.2017 23:56
    svi su od nekuda dosli!
    72' godiste sam, i secam se Zagreba i Grila u Modene. Nasoj generaciji su ipak blizi bili Indeks sendvici u Maji kod fakulteta! Sve je to normalno, i svako vreme nosi sa sobom i neke navike gde se ide, provodi i jede! Novosadjani znaju gde se posle Djave islo na piroske ili burek, naravno u Temerinsku kod Violete, itd. Sto se tice ovih, i onih! to je iluzorno pricati! Covek se prepozna, odakle god dolazio ili bio, i to po: Kucnom vaspitanju, dobroti, znanju, cestitosti, manirima!
  • Bora

    31.10.2017 19:23
    I u Novkabelu
    Jednom nedeljno u Novkabelu su za doručak bili sendviči i to je bila otimačina. Voleo sam i sendviče i burek i baklave sa špricer-bozom i mnogo toga, no ne mislim da je to neka prednost, to su samo moje uspomene, ulepšane jer podsećaju na mladost. Svaka generacija ima svoje "sendviče".
    Nisam nikad voleo te podele na starosedeoce i ove druge, nisam tako birao prijatelje i mislim da je to sramota, kao što nikad nikog nisam pitao šta je po narodnosti, da li voli žene ili muškarce, šta je završio od škole... Ja jesam, ali mi to nikada nije bila prednost pred mojim imenjakom autolakirerom. Ljude prihvatam ili ne po drugim kriterijumima, ovo što sam ovde pročitao je sramotno.
  • Laloš(ević)

    16.03.2017 15:33
    Ja nisam odavle
    Teško je razumeti one koji se deklarišu sa JA nisam odavle, one koji misle da im to daje nekakvu prednost nad onima koji JESU odavde, onima koji su ovde rođeni, kojima su ovde rođeni predaci, one koji nisu nikada i NIKADA neće probati garnirani sendvič, oni koji nikada nisu bili na korzou, koji nikada nisu grickali semenke u "Narodnom", "Zvezdi" ili "Jadranu", one koji nikada nisu bili Novosađani u pravom smislu te reči, one koji hoće da nam prodaju svoju (ne)kulturu i da ne nabrajam dalje
  • Voja

    11.03.2017 14:35
    Ponovo okačiti ovo na glavnu stranicu!
  • dodjos

    03.03.2017 17:58
    kolicina primitivizma ovih velikih novosadjana iz komentara je fascinantna. sreca pa ste toliko nevaspitani jer bi vas u suprotnom bilo sramota toga sta pricate.
  • Dzo

    01.03.2017 11:00
    Sendvici u Zagrebu neprevazidjeni i dan danas, mislim da se koristio beli hleb koji se zvao "Rolovana" a pamtim i sendvic kifle sa "belim majonezom" i salamom,upakovano u celofan. Lepa vremena...
  • Dejan

    01.03.2017 10:39
    @Satelicanin
    Upravu si, svi smo mi od nekud dosli u Novi Sad i ostale delove Vojvodine, samo je problem sto smo mi koji smo dosli za vreme seoba ili pre Prvog pa cak i izmedju dva svetska rata poprimili kulturu ponasanja medju vecinskim Austrougarskim i Nemackim narodom, a ljudi koji su dosli iz Bosne, Hrvatske i Kosova 90tih se i nakon skoro 30 godina ponasaju kao da su juce sisli sa svog brda, jos uvek njacu kada pricaju, prave dane svog zavicaja i slicno... Ako im je do zavicaja i rodne grude neka kupe kofere i nek idu nazad odakle su dosli. Naravno uvek ima izuzetaka i njima svaka cast.
  • MrT

    27.02.2017 12:00
    Niko ne spominje onaj spakovani burek iz Apike pored hotela Vojvodina.
    Koštao dva dinara, realno nije bio nikakav, aki smo ga tamanili kao ludi
  • NS65

    31.12.2016 21:22
    Po meni...
    Po meni su neprevaziđeni garnirani sendviči bili oni koje je proizvodio " Hleb". Takođe su imali i sendvič kifle sa (pravom) novosadskom salamom i sendvič u kajzerici sa (takođe pravom) šunkaricom. treba li reći da su cene bile više nego dostupne. Naravno, i u "Zagrebu" kao i u "Gril 13" su bili izvrsni sendviči. Između ostalog, tajna je bila (i ostala) u majonezu koji su sami spravljali po svojoj recepturi. Pričam o nekim sedamdesetim.....
  • Đurka

    30.12.2016 23:36
    Sendviči
    Ako se ne varam,iznad jogurta su pogačice sa čvarcima.I one su neprevaziđene,meke.u slojevima se "listalo.Odlične su bile u "Maloj Marini,ali i u "Hlebu.
  • Maja80

    30.10.2016 14:18
    Hvala za divno posecanje na neko lepo vreme,hvala na receptu... svi se secamo bele kafe... pitam se da li neko negde krije i taj recept?
  • Boki

    29.10.2016 17:36
    Sendviči
    1971 i 1972 prodavali su se i u podrumu (kantina) srednje elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" u zgradi sadašnje Ekonomske...
  • blajbi

    29.02.2016 23:37
    Titova vremena
    Bila su to dobra, stara Titova vremena.

    I sendvici su tada bili bolji nego danas!
  • Andrej '80.

    28.02.2016 20:52
    nostalgija
    Za nikad prevaziđenim sendvičima i Novim Sadom kojeg vise nema. Hvala S. Krajnoviću na ovom fantastičnom tekstu!
  • Djura

    28.02.2016 19:21
    Ovi sendviči su se prodavali na Pravnom i Poljjoprivrednom fakultetu. Meni najdraža uspomena sa studiija!
  • a

    27.02.2016 17:21
    tri sokola i prazan burek na velikom odmoru
  • Bata Pavlovic

    27.02.2016 15:10
    https://www.youtube.com/watch?v=qh0Mp-HPC8M
  • bogdan

    27.02.2016 09:45
    sendviči
    Greška je bila što su prestali praviti sendviče jer su time dali prostor Mc da se širi.Siguran sam da bi sendviči opet imali onu popularndst kao nekad.Pogotovo sa belom kafom.Hvala za recepte.
  • ana

    27.02.2016 02:43
    meni najvise fali restoran Zlatna Greda . Kad jednom razdvojimo zutu od dnevne i porno stampe, uvedemo samo 2 programa RTSali kvalitetna Vratimo tu Zlatnu gredu,Hlebove prodavnicesasendvičima i kolačima i polako sve jedno po jedno vratimo kako je nakd bilo ko doživi živeće u raju.
    Imali smo srecu zarazliku od mnogih generacija da zivimo u lepšem vremenu.
  • ns punx

    26.02.2016 22:15
    Sendviči više manje, ali gde nestade taj grad?
    To je ono što boli.
  • Zlatna ribica

    26.02.2016 21:33
    Ah,divna vremena
    Za mene,generaciju iz 50 i neke,sendviči u Zagrebu su bili praznik za nepce.I ja sam tamo svraćala između dva autobusa i vraćala se po još.Sećam se to g tankog,belog papira u koje su bili uvijeni,mirisa BELOG "Hlebovog" hleba,vekna sečena ukoso i ni malo mala parčad...Šta reći, a ne zakukati nad divnim,bezbrižnim vremenima.I što neko pametno reče,bili smo mladi,ja srednjoškolka,a Novi Sad i centar okupani suncem...Možda će neko preduzimljiv otvoriti mlečni sa tim ukusima za neke nove klince...Pozdrav novinarima 021 portala,i hvala gđi na receptu.
  • Milan

    26.02.2016 18:41
    Sendvici
    U restoranu Sokace prave iste takve sendvice po tom istom receptu...vrh su!!!
  • Torrente

    26.02.2016 14:39
    Nikad Više!
    Moja žena se svojevremeno kad je bila dete pre 30-tak godina otrovala ovim specijalitetima i završila na uregentnom! I danas napominje "Jednom jela sendviče u Atini i nikad više"!
    Lično ja ih pojeo na tone i nikad mi niš nije falilo.
  • gradjanin

    26.02.2016 13:33
    koji živi od svog rada
    Kakvih ovde ima kretena i fašista...za sve su im krivi ovi što su došli odnekud a oni baš na svom mestu i jako, jako fini. Običnu priču o sendvičima iskoriste za svoje frustracije.
    Kada budete živeli od svog rada i rezultata svog rada nećete imati vremen ada pišete svašta i da sere.e o svemu !!!
  • Sasa Pezos

    25.02.2016 22:59
    @Nikola , liman 4
    Tvoja nacionalnost mi je apsolutna nevažna, budi šta god hoćeš, šta ja imam sa tim? Žao mi je što ti je moj komentar zasmetao, i žao mi je što ti nije zasmetao komentar korisnika @smrdska atina i sličnih, verujem da ti to nije divan komentar?
    članak je veoma zanimljiv i koristan i lepo je pročitati i zapamtiti ove recepte.
  • grbavi

    25.02.2016 22:25
    uf najbolji burek u grilu pobegnesh sa tehnichkog kupish pola kile vrelog bureka i sedmi put gledash sedmo simbdaovo putovanje
  • BB

    25.02.2016 22:08
    Bez naslova
    Zivim u Kanadi vec 20+ godina. Svaki put kada dodjem na godisnji, svratim u Atinu/Zagreb na sendvice. Da se podsetim I uzivam. Da, za mene, su ti sendvici jedan od kulturnih znamenja grada.

    Ovi sto grde srbijansku kuhinju: niste svesni o cemu govorite. Ovde se puno druzim sa ljudima iz Srbije (ukljucujuci I zene koje nam cuvaju decu I kuvaju). Idemo na slave kod mnogih od njih. Srbijanska kuhinja je fenomenalna!!! Daleko zdravija I ukusnija od (cuvene) vojvodjanske. Pa ko voli nek' izvoli.
    Pozdrav svima
  • Anonymous

    25.02.2016 22:07
    grill 13...
    https://www.youtube.com/watch?v=YN3z_MX0_9w
  • Nikola , liman 4

    25.02.2016 22:06
    @Sasa Pezos , evo ja kao cisti Srbin (ako hoces mozemo se negde naci da ti pokazem rodni list) samo bi hteo da te zamolim da mi ne kvaris ovaj divan clanak i ove divne komentare. Mani se politike barem kod ovakve vesti.
  • mali ponja

    25.02.2016 22:03
    ko nekad iz tocka
    Najbolji sendvici porta Zagreb sada Atina
    Najbolja sendvic kifla gril kod Zvezda bioskopa sada mc Donalds
    Najbolje mekike gril kod Narodnog bioskopa sada u Modene
    Najbolje pogacice kad se vracas iz tocka u Temerinskoj Violeta
    Najbolji burek motani poslasticarnica bila ukoso od cercila Pasiceva i mini burek Dzafer Veternik
    Nabolja pica Mile pica iza socijalnog
    Najbolji cevapi mini cevapi po 5 komada cevabdzinica na futoskoj .... ne racunam restorane
    Najbolja tufahija Carigrad
    Najbolji sutlijas Carigrad
    Najbolja krempita Evropa bila kod glavne poste
    Najbolja shampita poslasticarnica Hatidza bila prekoputa elektro skole
    Najbolja lepinja pica Babic slon novo naselje
    Najbolji Indeks sendvic Maja bio u Univerzitetskom gradu
    Najbolji langos na Najlon pijaci
    Najbolja umocena lepinja Vardar bio na satelitskoj pijaci
    Najbolja jabuka zalivena secerom Musa kod skole Boris Kidric satelit i serif detelinara r.kuca
    Najbolje semenke crne Memis golman terenski sada na ribljoj pijaci
    Najbolje kokice Fruskogorska kiosk
    Najbolji kolac sa makom Hleb Novi Sad
    Najbolja prazna kim kifla Hleb Novi Sad
    Nabolja sportska limunada ,kugla sladoleda u casu limunade carigrad ili Stari Grad porta
    Najbolji sladoled Evropa nekad kod poste ili Sheerezada
    Najbolji keks Pariz u Stoteksu



  • Realno

    25.02.2016 22:00
    @Jasmina , vasa lepa zelja na zalost tesko ce se ostvariti . Upropastena drzava u kojoj caruju mafijasi i starlete tesko ce ponovo stati na noge. Bojim se nikada.
  • Ivana

    25.02.2016 21:37
    U restoranu Zagreb sam, kao dete, pojela prvu pizzu u zivotu! A mekike iz Slobode...njam!
  • Jasmina

    25.02.2016 20:52
    Komentar
    Secam se sendvica jako dobro,nisam propustala priliku da ih jedem,na putu za skolu,iz skole,bez obzira sta je bio povod,sendvici i bela kafa...Ovo neko treba da vrati u nas lepi grad,da nam vrati osmeh.
  • Terješkova

    25.02.2016 20:40
    Joj garnirani sendviči u Zagrebu a tek ukus bele kafe... Joj... i na kraju ogromni padobranci....i naslonjeni na visoke stolove klopali smo između matinea u Narodnom bioskopu i "predavanja" na Mašincu
  • Sasa Pezos

    25.02.2016 18:35
    zanimljiv članak, inspirativan za gastronome i ljubitelje sendviča. :) u isto vreme, idealna prilika za srpske autošovinste za izliv mržnje i netrepeljivosti. tako tipično za nas. inače, u zagrebu je postojala novosadska ulica do početka devedesetih, zatim su je preimenovali u petrovaradinsku, valjda zato što je pezos 'njihov'. tek, da novosađani znaju koliko ih vole zapadni susjedi i šta nam žele.

  • Đura

    25.02.2016 18:23
    Nekad beše u Novom Sadu.Dobra vremena,dobri sendviči,dobri ljudi...Hvala na receptima i još ovakvih tektova.
  • Sale NS

    25.02.2016 18:11
    Njami !
    Ovi sendviči su biliprosto neverovatni. poručivali smo ih u kutijama od po 50 komada za svaku žurku, dočeke NG, rođendane i sl. uvek sveži, svaki red u drugom ukusu i izgledu, sa osnovnim namazom... NJAM ! Pokušaću sada da napravim taj jedinstveni namaz ! Takvih sendviča više nema jer se u ove današnje turaju zamene za svaku poznatu namirnicu. Hvala novinaru što je pronašao ovu ženu koja je dala recept.
  • panonius

    25.02.2016 17:24
    gorki list
    Gledam (sve) komentare... Nostalgija , šta li već... kako ćerki da objasnim nešto , ukus sendviča, u čemu sam i ja uživao...???!!
    Ajd da gledamo film Povratak u budućnost !!!!? Ne dirajte mi .... sendviče!
  • Jugosloven

    25.02.2016 17:19
    Potvrđujem da je Srbija najbolje živela u vreme Tita i Jugoslavije, a ne zaboravimo da su se Srbi najviše obogatili vikendicama u doba socijalizma. Tada su nikle po Grockoj i planinama.
    Naravno, ne treba ni da pominjem koliko su bolje stanovnici Novog Sada i Vojvodine živeli bolje u doba Jugoslavije. Nećete verovati, znam, ali svo žito i kukuruz je ostajalo Vojvodini, svaki dinar.
    A "Zagreb"? Iako sami Novosa]ani nisu imali problema s atim imenom, bratski Beograd se potrudio da ga promeni u "Atina". Toliko o slobodama u Srbiji.
    Sendviči? Tuga što su nestali. Mekdonalds? E, da napišem šta mislim ne bih bio objavljen.
    Ali im od srca to želim.l
  • Toma

    25.02.2016 16:58
    Sjajan tekst! Budi uspomene na neka lepša i srećnija vremena. Osećam ukus i miris tih sendviča...
  • Nikola

    25.02.2016 16:27
    eto...
    Divan tekst. Jako me razveselio i rastuzio u isto vreme. Ne znamo da cuvamo ono sto je nekad bilo...u svemu to vidim u gradu. Ali cu za utehu da napravim ove sendvice. Hvala puno puno gdji Mariji!!!
  • drug Tito

    25.02.2016 16:27
    Srbija je najbolje u svojoj istoriji zivela za vreme "neprijatelja" srpskog naroda Tita . Bili smo jaka i stabilna drzava sa ugledom . Ovaj odlican clanak to samo potvrdjuje . Treba li da spomenem i tadasnje novosadske gigante sa kojima je Novi Sad bio drugi industrijski grad posle Ljubljane : Pobeda , Naftagas , Jugoalat , Kabel , Rafinerija , Albus , Hins , Novitet , Brodogradiliste , DTD , Centroslavija , ...
  • Marina

    25.02.2016 16:16
    @Sanja
    Za Sanju - Fruštuk - tamo sam svaki drugi dan :)
  • NS JA

    25.02.2016 16:08
    Sećam se istih sendviča iz Hlebove prodavnice. Tu sam kao klinac na limanu 1 pre škole kupovao svoj najbolji doručak... eh, al smo bili naivni i srećni, i bezbrižni, u lepoj državi... Isto tako istina je da nam je sećanje na naše mlađe dane romantizirano, jer sama činjenica da ste bili mladi i bezbrižni, pa i zdraviji, - budi u svakom ljudskom biću nostalgiju..
    Takođe je istina i da je današnji leskovački roštilj, kod brene, jefte, bubi gril, itd ... neuporedivo bolja klopa po pristojnoj ceni od tih sendviča, i tih današnjih pljeski će se isto tako sećati neki sada mladi ljudi ... Sve se vrti u krug, rok trajanja nam je ograničen, i ne vredi kukati za prošlim vremenima, već se potruditi da što više svega uradimo, vidimo i prođemo, pomognemo drugima, budemo što bolji ljudi, a uvek je bolje biti mlad i zdrav i lep, (pa još ako može i bogat, obrazovan) nego star, izgužvan, bolešljiv, džangrizav (a svi smo izgleda slabo bogati, da ne kažem to ružnije :)))
  • 30+

    25.02.2016 15:39
    Kajzerica
    Pazi rad...matiné u bioskopu, dinara u dzepu ali idemo kod bakice u Slobodu u Modene da nam natovari pupuški od onog sjajnog 'leba i malo posoli i pravac film. Malo nam je za sreću trebalo. Naravno...za decu uvek sve gratis. Bila neka lepa vremena baš. :)
  • Smrdska Athena

    25.02.2016 15:29
    Odrastao sam u NS i kao dete sam verovao da smo mi izgradili taj predivni grad a onda naucim iz istorije da je to bila Austro-Ugarska i da je tvrdjava sluzila da se grad odupre ovima sto sada rondaju po njemu. Onda vidim iz istorije da je Vojvodina pala u ruke varvara kao ratni plen. Mi smo to naselili posle rata i skoro sve srusili i upropastili. Primitivno i genetski sludjeno azijatsko-arapsko tamnoputo pleme.
  • Limanac i samo Liman

    25.02.2016 15:17
    Joooj, gde me ubodoste, pa poludecu sad. Idem iz ovih stopa da ih pravim klincima! I obavezna solja bele kafe, pa to sam potpuno zaboravio :)
  • Nostalgy men

    25.02.2016 15:16
    A za one još malo starije
    Najbolju sendviči su bili u mlečnjaku na nekadašnjem korzou.Gde je tu sada Turistička agencija Kompas.Te sendiviče nije posle mogao tako da napravi ni Grill ni Zagreb.E to je prava istina.
    Pozdrav za generaciju iz 50 i neke.Baš se nekad dobro jelo.
  • @Desetslukom

    25.02.2016 15:15
    Ubedio si me. Odlazim iz ovog grada. Ni zbog politike, ni zbog njih, već zbog vas.

    Laku noć.
  • @firma 1989

    25.02.2016 15:14
    Ja mislim da su hteli da kazu da je preuredjena, ali nemam pojma, secam se samo da je bilo radova i da je sve prasilo naokolo, a da li su sve rusili pa ponovo zidali, nisam siguran. Ali je potpuno nebitno za celu pricu, vise je za neku drugu pa bih redakciji 021 preporucio da se malo i time pozabavi, a to su upravo te stare gradjevine, posebno u centru.
  • ФИРМА 1989

    25.02.2016 15:10
    Ако неко може да ми објасни, зграда Мекдоналдса је нова тј. изграђена посебно за њега? Пошто сам мислио да је она остатак старог Новог Сада.
  • buca

    25.02.2016 15:03
    tja
    I u Zrenjaninu su otvorili McDonalds tik do jedne sendvicare i kioska sa domacim pecivima.. I za par godina ga zatvorili, jer niko nije hteo da jede bezukusne hamburgere samo zato sto je to moderno! Tako da, Novosadjani delimicno snose krivicu zato sto neke stvari vise ne postoje!
  • MamaNS

    25.02.2016 15:02
    Stalno ih spominjem
    Uuu... kako su bili dobri ovi sendviči sedamdesetih godina, kada sam kao devojčica sa dedom odlazila u "Zagreb" i "Mlečni restoran" (pre nego što je postao "Gril 13"). Najviše sam volela one sa ribom.
  • Sendvic man

    25.02.2016 15:01
    Ko je pohasao sve sendvice sa one tacne gore? I da li ce biti jos sendvica da dodjem i ja?
  • enddzi

    25.02.2016 14:58
    a minjoni...
    Meni mama često spominje te sendviče iz Zagreba,ja ih se na žalost ne sećam,ali se sećam njihovih minjona, i patim što ih nema više. Sve se promenilo i to je normalno, šteta samo što je nestalo i ono što je bilo lepo.
  • eh

    25.02.2016 14:49
    ovo je bila turistička atrakcija... :) uspomene na detinjstvo
  • Daja

    25.02.2016 14:36
    Neki dan sam ih spominjala! Sam pogled na sliku mi tera vodicu na usta. Uveče se stuštim iz Gim."Moša Pijade", ko ne zna današnja Elektro, na Trg pa u "Zagreb". Stomak ti krči, moraš da čekaš u redu-druge ti nema, ali vredelo je. Sendviči uvijeni u beli papir, nosim ih do prve klupe jer do kuće neće stići, ili hodam, razmotavam papir i sa najvećim zadovoljstvom grizem. Ko ih nije jeo nije znao šta je perfektan sendvič. Uvek sam se pitala zašto su samo ti sendviči iz "Zagreb"-a toliko fini. i eto sada kada ih odavno nema-saznajem.
  • ljube

    25.02.2016 14:35
    ima ih i dalje
    Prave te iste sendvice u Gusanu

  • Nur

    25.02.2016 14:21
    Čuveni sendviči, podsećaju na neko davno prošlo doba.mada, suština je bila i u hlebu, odnosno podlozi po kojoj se nalazio namaz.
  • mile

    25.02.2016 14:19
    Zagreb je bio gde je sada atina na ulasku u portu.
  • LOL

    25.02.2016 14:14
    ......
    Ne mogu da kazem da pogled na te sendvice ne budi nostalgiju na lep period mog zivota. Na neki miran i lep grad. Al iskreno govoreci meni se stomak i dan danas prevrne kad ih vidim, uglavnom se serviraju po dacama i slicnim depresivnim desavanjima ako se skupi prastari svet.Ne mogu da verujem da neko to danas kupuje ili jos bolje da neko to danas pravi.
  • Сателићанин

    25.02.2016 14:14
    И увек се појави неки кретен који прозива људе који су дошли због рата 90их. И твоји су дошло од некуд!!! Овде је реч о сендвичима!!!
  • Perica

    25.02.2016 14:08
    Da
    To je bilo u Novom Sadu. Sve svoje smo unistili zarad ničega. Sećam se svih tih đakonija. Narodni bioskop ,Gril ,Zagreb ,Porta. itd itd Ovo danas. Ostala samo saećanja i početna slova registarske oznake.
  • Zagreb

    25.02.2016 13:56
    Naravno da nije Djordje Dautovic uveo garnirane sendvice u novosadske restorane....
    Oni su brend "Zagreba", i proizvodili su se i prodavali decenijama u "Zagrebu" pre nego sto je "Hleb" poceo da ih proizvodi, dok se "Zagreb" jos zvao "Moskva" - za one koji to nisu znali :)
    Gril 13 je bio za burek....
  • @Nada

    25.02.2016 13:41
    Mislis pod malim uglom, veliki je standardnih 90 stepeni...
  • Sima

    25.02.2016 13:38
    Bravo
    Ovo je najbolji tekst koji je 021 ikada objavio. Hvala za recept!
  • Miiki

    25.02.2016 13:24
    Evo da zahvalim i ja, kad ne mogu nekim klikom da podržim već napisano. Pozdrav svima koji su živeli u gradu sa starih razglednica i fotografija; koji pamte ukus garniranih i duh bezbrižnog vremena...
  • Isidora

    25.02.2016 13:24
    Ja sam malo mladja generacija, i ja sam isla u onu staru Atinu, Zagreb tada vec nije bio. Isto su bili sendvici i enterijer iz doba Tite. To nam je kao djacima Svetine gimnazije bilo omiljeno mesto za uzinu. Bas ste me podsetili na neka lepa vremena, hvala.
  • Đunta

    25.02.2016 13:22
    Nekada je Novi Sad bio grad. Sada je to jedna velika deponija s reprezentativnim primerima loše arhitekture i nepismenih balvana.
    Pozdrav autoru teksta i njegovoj sagovornici.
  • Sanja

    25.02.2016 13:12
    Garnirani = detinjstvo
    Istih sendviči je bilo i u Hlebovim prodavnicama, sećam se kad ih donesu u gajbicama.
    Skoro sam jela takav sendvič u nekom lokalu u Laze Kostića ulici, ne znam kako se zove. Taj ukus me je vratio 30 godina u nazad.
    Svaka čast za divan tekst.
  • kukate

    25.02.2016 13:11
    za proslim
    radujte se,sada imate pecenjare,bureci razni,i mekike
  • Vojvodina Republika

    25.02.2016 13:06
    Bravo 021 za ovaj tekst i veliki pozdrav za teta Mariju :-)
  • vladaNS

    25.02.2016 13:03
    ZG
    I dan danas ja ovaj restoran nazivam Zagreb! Nema veze s dnevnom politikom rođen sam u centru Novog Sada ! Jednostavno tamo sam odlazio kao srednjoškolac i student, ubijao se sa ukusnim sendvičima, minjonima i uživao kako ja tako i moji prijatelji. Sada taj objekat u novom ruhu, lepo izgleda ali nema šmek onog vremena!
    Pozdrav iz Vojvodine
  • Nada

    25.02.2016 12:56
    Mladosti moja
    A ni hleb nije bio običan. Sekla se francuska vekna pod velikim uglom.
  • Jos jedna Marija

    25.02.2016 12:52
    Dragi moj 021, hvala, ali po stotinu puta hvala vama i autoru na ovom tekstu. Da se i dalje osecam Novosadjankom, pa makar i u secanju.
  • Frodo

    25.02.2016 12:50
    /
    Hvala za divan tekst i recept naravno...
    Dugo godina sam radio u Dunavskoj i Zmaj Jovinoj ulici tako da mi je ukus tih sendvica i bele kafe jos u ustima...:)
    Takodje rado se setim i bureka kod Djordjevica u Dunavskoj ulici. Steta sto tako nesto vise ne postoji.
  • ST

    25.02.2016 12:50
    Grad koji je nestao pod naletom svacega,svakakvih...Ostaje nam samo da se secamo tog perioda...
  • Desetslukom

    25.02.2016 12:42
    A onda su dosli istinski Srbi iz Krajine i Bosne pa je i grad pored izgleda promenio naziv u Nova Banjaluka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna