Iako Novosađani često pominju uglavnom čuvene garnirane sendviče iz nekadašnjeg "Zagreba" (restorana u strogom centru Novog Sada, pored katedrale, sada se zove Atina), mnogi se sećaju i čuvenog lanca mlečnih restorana i među njima najpoznatijih "Grila 13" i "Grila 11" koji su takođe bili smešteni na Trgu slobode i nudili slične proizvode.
Jeste, život ide dalje. "Zagreb" i sendviči, Filozofski fakultet i preko puta kafica u restoranu "Gurman".
Želim da se neko doseti i načini opet to ili slicno.
Zahvalna sam a receptu.
U septembru 1978 moj ujak, samac i nezenja me je odveo u Zagreb mlecni restoran...al je to bio rucak!! Bele keramicke plocice i bele kecelje kuvarica i konobarica...tako ga se secam. Naravno a ovi garnirani ili otvoreni sendvici...iz nekog razloga ja se secam jednog malog kioska na cosku Riblje Pijace, na ulazu sa Zmaj Jovine koji je imao sjajne sendvice sa kuvanim jajima, rendanom sunkom itd... eto zbog mlecnog restoranaI od prvog dana zavoleh Novi Sad, restorane, setnje, korzo i sastajanje kod Mrce...sad sad daleko ali posecujem moj omiljeni grad gde sam zavrsila faks, dobila prvi posao, rodila dvoje sjajne dece...
DA JE SVE PUCALO ZA UŠIMA :) i hvalili gde je šta najbolje da se pojede
KLOPA JE BILA ODLIČNA bez aditiva, sveža, pripremana da hrani
... dakle - NISU SAMO STAROSEDEOCI voleli garnirane sendviče - voleli su ih mnogi ("svi" ;) ) bez obzitra na poreklo - bili su izvrsni (Y)
a u Beogradu u crvenim kioscima su bile izvrsne male viršle i kobasice,
(takvih u Novom Sadu nije bilo, a ni đevreka mmm...)
kojih se takođe mnogi rado sećamo, iako većina njih nije živela u Beogradu tj
bez obzira na poreklo :D
U Nišu u mlečnom-kafeu u Dušanovoj (nažalost zaboravih mu ime) -
- kiselo mleko od domaćeg mleka u ogromnom loncu, pa može i iz
tacne da se jede, al onda "drhti" :)
i mekike su bile značajno bolje u Nišu nego u NS, možda i nego u Bg-u...
Takođe i ćevapi i pljeske u malim kafanama -
- jeftino a izvrsno (Niš, Bg, Sarajevo, mnoga mesta, uglav jug, Makedonija...)
U NS su perece bile nenadmašne (kojih nije bilo u Nišu, a slabo u Bg-u),
i puter-kifle u maloj buregdžinici na Ribljoj pijaci ...
Burek (sa sirom il prazan) kod Tri sokola u Grćkoškolskoj nenadmašan,
a i pogačice s čvarcima
Inače Gril 13 se prvo zvao Hleb - izvrstan burek - za čistu 5-cu :D ...
"Al se nekad dobro jelo baš"
72' godiste sam, i secam se Zagreba i Grila u Modene. Nasoj generaciji su ipak blizi bili Indeks sendvici u Maji kod fakulteta! Sve je to normalno, i svako vreme nosi sa sobom i neke navike gde se ide, provodi i jede! Novosadjani znaju gde se posle Djave islo na piroske ili burek, naravno u Temerinsku kod Violete, itd. Sto se tice ovih, i onih! to je iluzorno pricati! Covek se prepozna, odakle god dolazio ili bio, i to po: Kucnom vaspitanju, dobroti, znanju, cestitosti, manirima!
Jednom nedeljno u Novkabelu su za doručak bili sendviči i to je bila otimačina. Voleo sam i sendviče i burek i baklave sa špricer-bozom i mnogo toga, no ne mislim da je to neka prednost, to su samo moje uspomene, ulepšane jer podsećaju na mladost. Svaka generacija ima svoje "sendviče".
Nisam nikad voleo te podele na starosedeoce i ove druge, nisam tako birao prijatelje i mislim da je to sramota, kao što nikad nikog nisam pitao šta je po narodnosti, da li voli žene ili muškarce, šta je završio od škole... Ja jesam, ali mi to nikada nije bila prednost pred mojim imenjakom autolakirerom. Ljude prihvatam ili ne po drugim kriterijumima, ovo što sam ovde pročitao je sramotno.
Teško je razumeti one koji se deklarišu sa JA nisam odavle, one koji misle da im to daje nekakvu prednost nad onima koji JESU odavde, onima koji su ovde rođeni, kojima su ovde rođeni predaci, one koji nisu nikada i NIKADA neće probati garnirani sendvič, oni koji nikada nisu bili na korzou, koji nikada nisu grickali semenke u "Narodnom", "Zvezdi" ili "Jadranu", one koji nikada nisu bili Novosađani u pravom smislu te reči, one koji hoće da nam prodaju svoju (ne)kulturu i da ne nabrajam dalje
kolicina primitivizma ovih velikih novosadjana iz komentara je fascinantna. sreca pa ste toliko nevaspitani jer bi vas u suprotnom bilo sramota toga sta pricate.
Sendvici u Zagrebu neprevazidjeni i dan danas, mislim da se koristio beli hleb koji se zvao "Rolovana" a pamtim i sendvic kifle sa "belim majonezom" i salamom,upakovano u celofan. Lepa vremena...
Upravu si, svi smo mi od nekud dosli u Novi Sad i ostale delove Vojvodine, samo je problem sto smo mi koji smo dosli za vreme seoba ili pre Prvog pa cak i izmedju dva svetska rata poprimili kulturu ponasanja medju vecinskim Austrougarskim i Nemackim narodom, a ljudi koji su dosli iz Bosne, Hrvatske i Kosova 90tih se i nakon skoro 30 godina ponasaju kao da su juce sisli sa svog brda, jos uvek njacu kada pricaju, prave dane svog zavicaja i slicno... Ako im je do zavicaja i rodne grude neka kupe kofere i nek idu nazad odakle su dosli. Naravno uvek ima izuzetaka i njima svaka cast.
Po meni su neprevaziđeni garnirani sendviči bili oni koje je proizvodio " Hleb". Takođe su imali i sendvič kifle sa (pravom) novosadskom salamom i sendvič u kajzerici sa (takođe pravom) šunkaricom. treba li reći da su cene bile više nego dostupne. Naravno, i u "Zagrebu" kao i u "Gril 13" su bili izvrsni sendviči. Između ostalog, tajna je bila (i ostala) u majonezu koji su sami spravljali po svojoj recepturi. Pričam o nekim sedamdesetim.....
Ako se ne varam,iznad jogurta su pogačice sa čvarcima.I one su neprevaziđene,meke.u slojevima se "listalo.Odlične su bile u "Maloj Marini,ali i u "Hlebu.
Greška je bila što su prestali praviti sendviče jer su time dali prostor Mc da se širi.Siguran sam da bi sendviči opet imali onu popularndst kao nekad.Pogotovo sa belom kafom.Hvala za recepte.
meni najvise fali restoran Zlatna Greda . Kad jednom razdvojimo zutu od dnevne i porno stampe, uvedemo samo 2 programa RTSali kvalitetna Vratimo tu Zlatnu gredu,Hlebove prodavnicesasendvičima i kolačima i polako sve jedno po jedno vratimo kako je nakd bilo ko doživi živeće u raju.
Imali smo srecu zarazliku od mnogih generacija da zivimo u lepšem vremenu.
Za mene,generaciju iz 50 i neke,sendviči u Zagrebu su bili praznik za nepce.I ja sam tamo svraćala između dva autobusa i vraćala se po još.Sećam se to g tankog,belog papira u koje su bili uvijeni,mirisa BELOG "Hlebovog" hleba,vekna sečena ukoso i ni malo mala parčad...Šta reći, a ne zakukati nad divnim,bezbrižnim vremenima.I što neko pametno reče,bili smo mladi,ja srednjoškolka,a Novi Sad i centar okupani suncem...Možda će neko preduzimljiv otvoriti mlečni sa tim ukusima za neke nove klince...Pozdrav novinarima 021 portala,i hvala gđi na receptu.
Moja žena se svojevremeno kad je bila dete pre 30-tak godina otrovala ovim specijalitetima i završila na uregentnom! I danas napominje "Jednom jela sendviče u Atini i nikad više"!
Lično ja ih pojeo na tone i nikad mi niš nije falilo.
Kakvih ovde ima kretena i fašista...za sve su im krivi ovi što su došli odnekud a oni baš na svom mestu i jako, jako fini. Običnu priču o sendvičima iskoriste za svoje frustracije.
Kada budete živeli od svog rada i rezultata svog rada nećete imati vremen ada pišete svašta i da sere.e o svemu !!!
@Nikola , liman 4
Tvoja nacionalnost mi je apsolutna nevažna, budi šta god hoćeš, šta ja imam sa tim? Žao mi je što ti je moj komentar zasmetao, i žao mi je što ti nije zasmetao komentar korisnika @smrdska atina i sličnih, verujem da ti to nije divan komentar?
članak je veoma zanimljiv i koristan i lepo je pročitati i zapamtiti ove recepte.
Zivim u Kanadi vec 20+ godina. Svaki put kada dodjem na godisnji, svratim u Atinu/Zagreb na sendvice. Da se podsetim I uzivam. Da, za mene, su ti sendvici jedan od kulturnih znamenja grada.
Ovi sto grde srbijansku kuhinju: niste svesni o cemu govorite. Ovde se puno druzim sa ljudima iz Srbije (ukljucujuci I zene koje nam cuvaju decu I kuvaju). Idemo na slave kod mnogih od njih. Srbijanska kuhinja je fenomenalna!!! Daleko zdravija I ukusnija od (cuvene) vojvodjanske. Pa ko voli nek' izvoli.
Pozdrav svima
@Sasa Pezos , evo ja kao cisti Srbin (ako hoces mozemo se negde naci da ti pokazem rodni list) samo bi hteo da te zamolim da mi ne kvaris ovaj divan clanak i ove divne komentare. Mani se politike barem kod ovakve vesti.
Najbolji sendvici porta Zagreb sada Atina
Najbolja sendvic kifla gril kod Zvezda bioskopa sada mc Donalds
Najbolje mekike gril kod Narodnog bioskopa sada u Modene
Najbolje pogacice kad se vracas iz tocka u Temerinskoj Violeta
Najbolji burek motani poslasticarnica bila ukoso od cercila Pasiceva i mini burek Dzafer Veternik
Nabolja pica Mile pica iza socijalnog
Najbolji cevapi mini cevapi po 5 komada cevabdzinica na futoskoj .... ne racunam restorane
Najbolja tufahija Carigrad
Najbolji sutlijas Carigrad
Najbolja krempita Evropa bila kod glavne poste
Najbolja shampita poslasticarnica Hatidza bila prekoputa elektro skole
Najbolja lepinja pica Babic slon novo naselje
Najbolji Indeks sendvic Maja bio u Univerzitetskom gradu
Najbolji langos na Najlon pijaci
Najbolja umocena lepinja Vardar bio na satelitskoj pijaci
Najbolja jabuka zalivena secerom Musa kod skole Boris Kidric satelit i serif detelinara r.kuca
Najbolje semenke crne Memis golman terenski sada na ribljoj pijaci
Najbolje kokice Fruskogorska kiosk
Najbolji kolac sa makom Hleb Novi Sad
Najbolja prazna kim kifla Hleb Novi Sad
Nabolja sportska limunada ,kugla sladoleda u casu limunade carigrad ili Stari Grad porta
Najbolji sladoled Evropa nekad kod poste ili Sheerezada
Najbolji keks Pariz u Stoteksu
@Jasmina , vasa lepa zelja na zalost tesko ce se ostvariti . Upropastena drzava u kojoj caruju mafijasi i starlete tesko ce ponovo stati na noge. Bojim se nikada.
Secam se sendvica jako dobro,nisam propustala priliku da ih jedem,na putu za skolu,iz skole,bez obzira sta je bio povod,sendvici i bela kafa...Ovo neko treba da vrati u nas lepi grad,da nam vrati osmeh.
Joj garnirani sendviči u Zagrebu a tek ukus bele kafe... Joj... i na kraju ogromni padobranci....i naslonjeni na visoke stolove klopali smo između matinea u Narodnom bioskopu i "predavanja" na Mašincu
zanimljiv članak, inspirativan za gastronome i ljubitelje sendviča. :) u isto vreme, idealna prilika za srpske autošovinste za izliv mržnje i netrepeljivosti. tako tipično za nas. inače, u zagrebu je postojala novosadska ulica do početka devedesetih, zatim su je preimenovali u petrovaradinsku, valjda zato što je pezos 'njihov'. tek, da novosađani znaju koliko ih vole zapadni susjedi i šta nam žele.
Ovi sendviči su biliprosto neverovatni. poručivali smo ih u kutijama od po 50 komada za svaku žurku, dočeke NG, rođendane i sl. uvek sveži, svaki red u drugom ukusu i izgledu, sa osnovnim namazom... NJAM ! Pokušaću sada da napravim taj jedinstveni namaz ! Takvih sendviča više nema jer se u ove današnje turaju zamene za svaku poznatu namirnicu. Hvala novinaru što je pronašao ovu ženu koja je dala recept.
Gledam (sve) komentare... Nostalgija , šta li već... kako ćerki da objasnim nešto , ukus sendviča, u čemu sam i ja uživao...???!!
Ajd da gledamo film Povratak u budućnost !!!!? Ne dirajte mi .... sendviče!
Potvrđujem da je Srbija najbolje živela u vreme Tita i Jugoslavije, a ne zaboravimo da su se Srbi najviše obogatili vikendicama u doba socijalizma. Tada su nikle po Grockoj i planinama.
Naravno, ne treba ni da pominjem koliko su bolje stanovnici Novog Sada i Vojvodine živeli bolje u doba Jugoslavije. Nećete verovati, znam, ali svo žito i kukuruz je ostajalo Vojvodini, svaki dinar.
A "Zagreb"? Iako sami Novosa]ani nisu imali problema s atim imenom, bratski Beograd se potrudio da ga promeni u "Atina". Toliko o slobodama u Srbiji.
Sendviči? Tuga što su nestali. Mekdonalds? E, da napišem šta mislim ne bih bio objavljen.
Ali im od srca to želim.l
Divan tekst. Jako me razveselio i rastuzio u isto vreme. Ne znamo da cuvamo ono sto je nekad bilo...u svemu to vidim u gradu. Ali cu za utehu da napravim ove sendvice. Hvala puno puno gdji Mariji!!!
Srbija je najbolje u svojoj istoriji zivela za vreme "neprijatelja" srpskog naroda Tita . Bili smo jaka i stabilna drzava sa ugledom . Ovaj odlican clanak to samo potvrdjuje . Treba li da spomenem i tadasnje novosadske gigante sa kojima je Novi Sad bio drugi industrijski grad posle Ljubljane : Pobeda , Naftagas , Jugoalat , Kabel , Rafinerija , Albus , Hins , Novitet , Brodogradiliste , DTD , Centroslavija , ...
Sećam se istih sendviča iz Hlebove prodavnice. Tu sam kao klinac na limanu 1 pre škole kupovao svoj najbolji doručak... eh, al smo bili naivni i srećni, i bezbrižni, u lepoj državi... Isto tako istina je da nam je sećanje na naše mlađe dane romantizirano, jer sama činjenica da ste bili mladi i bezbrižni, pa i zdraviji, - budi u svakom ljudskom biću nostalgiju..
Takođe je istina i da je današnji leskovački roštilj, kod brene, jefte, bubi gril, itd ... neuporedivo bolja klopa po pristojnoj ceni od tih sendviča, i tih današnjih pljeski će se isto tako sećati neki sada mladi ljudi ... Sve se vrti u krug, rok trajanja nam je ograničen, i ne vredi kukati za prošlim vremenima, već se potruditi da što više svega uradimo, vidimo i prođemo, pomognemo drugima, budemo što bolji ljudi, a uvek je bolje biti mlad i zdrav i lep, (pa još ako može i bogat, obrazovan) nego star, izgužvan, bolešljiv, džangrizav (a svi smo izgleda slabo bogati, da ne kažem to ružnije :)))
Pazi rad...matiné u bioskopu, dinara u dzepu ali idemo kod bakice u Slobodu u Modene da nam natovari pupuški od onog sjajnog 'leba i malo posoli i pravac film. Malo nam je za sreću trebalo. Naravno...za decu uvek sve gratis. Bila neka lepa vremena baš. :)
Odrastao sam u NS i kao dete sam verovao da smo mi izgradili taj predivni grad a onda naucim iz istorije da je to bila Austro-Ugarska i da je tvrdjava sluzila da se grad odupre ovima sto sada rondaju po njemu. Onda vidim iz istorije da je Vojvodina pala u ruke varvara kao ratni plen. Mi smo to naselili posle rata i skoro sve srusili i upropastili. Primitivno i genetski sludjeno azijatsko-arapsko tamnoputo pleme.
Najbolju sendviči su bili u mlečnjaku na nekadašnjem korzou.Gde je tu sada Turistička agencija Kompas.Te sendiviče nije posle mogao tako da napravi ni Grill ni Zagreb.E to je prava istina.
Pozdrav za generaciju iz 50 i neke.Baš se nekad dobro jelo.
Ja mislim da su hteli da kazu da je preuredjena, ali nemam pojma, secam se samo da je bilo radova i da je sve prasilo naokolo, a da li su sve rusili pa ponovo zidali, nisam siguran. Ali je potpuno nebitno za celu pricu, vise je za neku drugu pa bih redakciji 021 preporucio da se malo i time pozabavi, a to su upravo te stare gradjevine, posebno u centru.
I u Zrenjaninu su otvorili McDonalds tik do jedne sendvicare i kioska sa domacim pecivima.. I za par godina ga zatvorili, jer niko nije hteo da jede bezukusne hamburgere samo zato sto je to moderno! Tako da, Novosadjani delimicno snose krivicu zato sto neke stvari vise ne postoje!
Uuu... kako su bili dobri ovi sendviči sedamdesetih godina, kada sam kao devojčica sa dedom odlazila u "Zagreb" i "Mlečni restoran" (pre nego što je postao "Gril 13"). Najviše sam volela one sa ribom.
Meni mama često spominje te sendviče iz Zagreba,ja ih se na žalost ne sećam,ali se sećam njihovih minjona, i patim što ih nema više. Sve se promenilo i to je normalno, šteta samo što je nestalo i ono što je bilo lepo.
Neki dan sam ih spominjala! Sam pogled na sliku mi tera vodicu na usta. Uveče se stuštim iz Gim."Moša Pijade", ko ne zna današnja Elektro, na Trg pa u "Zagreb". Stomak ti krči, moraš da čekaš u redu-druge ti nema, ali vredelo je. Sendviči uvijeni u beli papir, nosim ih do prve klupe jer do kuće neće stići, ili hodam, razmotavam papir i sa najvećim zadovoljstvom grizem. Ko ih nije jeo nije znao šta je perfektan sendvič. Uvek sam se pitala zašto su samo ti sendviči iz "Zagreb"-a toliko fini. i eto sada kada ih odavno nema-saznajem.
Ne mogu da kazem da pogled na te sendvice ne budi nostalgiju na lep period mog zivota. Na neki miran i lep grad. Al iskreno govoreci meni se stomak i dan danas prevrne kad ih vidim, uglavnom se serviraju po dacama i slicnim depresivnim desavanjima ako se skupi prastari svet.Ne mogu da verujem da neko to danas kupuje ili jos bolje da neko to danas pravi.
To je bilo u Novom Sadu. Sve svoje smo unistili zarad ničega. Sećam se svih tih đakonija. Narodni bioskop ,Gril ,Zagreb ,Porta. itd itd Ovo danas. Ostala samo saećanja i početna slova registarske oznake.
Naravno da nije Djordje Dautovic uveo garnirane sendvice u novosadske restorane....
Oni su brend "Zagreba", i proizvodili su se i prodavali decenijama u "Zagrebu" pre nego sto je "Hleb" poceo da ih proizvodi, dok se "Zagreb" jos zvao "Moskva" - za one koji to nisu znali :)
Gril 13 je bio za burek....
Evo da zahvalim i ja, kad ne mogu nekim klikom da podržim već napisano. Pozdrav svima koji su živeli u gradu sa starih razglednica i fotografija; koji pamte ukus garniranih i duh bezbrižnog vremena...
Ja sam malo mladja generacija, i ja sam isla u onu staru Atinu, Zagreb tada vec nije bio. Isto su bili sendvici i enterijer iz doba Tite. To nam je kao djacima Svetine gimnazije bilo omiljeno mesto za uzinu. Bas ste me podsetili na neka lepa vremena, hvala.
Nekada je Novi Sad bio grad. Sada je to jedna velika deponija s reprezentativnim primerima loše arhitekture i nepismenih balvana.
Pozdrav autoru teksta i njegovoj sagovornici.
Istih sendviči je bilo i u Hlebovim prodavnicama, sećam se kad ih donesu u gajbicama.
Skoro sam jela takav sendvič u nekom lokalu u Laze Kostića ulici, ne znam kako se zove. Taj ukus me je vratio 30 godina u nazad.
Svaka čast za divan tekst.
I dan danas ja ovaj restoran nazivam Zagreb! Nema veze s dnevnom politikom rođen sam u centru Novog Sada ! Jednostavno tamo sam odlazio kao srednjoškolac i student, ubijao se sa ukusnim sendvičima, minjonima i uživao kako ja tako i moji prijatelji. Sada taj objekat u novom ruhu, lepo izgleda ali nema šmek onog vremena!
Pozdrav iz Vojvodine
Hvala za divan tekst i recept naravno...
Dugo godina sam radio u Dunavskoj i Zmaj Jovinoj ulici tako da mi je ukus tih sendvica i bele kafe jos u ustima...:)
Takodje rado se setim i bureka kod Djordjevica u Dunavskoj ulici. Steta sto tako nesto vise ne postoji.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
FOTO: Ovo je tajna čuvenih garniranih sendviča iz "Zagreba" i "Grila 13"
Novi Sad
•25.02.2016.
•12:24 > 23:13
Komentari 81
Ena
Želim da se neko doseti i načini opet to ili slicno.
Zahvalna sam a receptu.
Sofia Lekic
Maja
KLOPA JE BILA ODLIČNA bez aditiva, sveža, pripremana da hrani
... dakle - NISU SAMO STAROSEDEOCI voleli garnirane sendviče - voleli su ih mnogi ("svi" ;) ) bez obzitra na poreklo - bili su izvrsni (Y)
a u Beogradu u crvenim kioscima su bile izvrsne male viršle i kobasice,
(takvih u Novom Sadu nije bilo, a ni đevreka mmm...)
kojih se takođe mnogi rado sećamo, iako većina njih nije živela u Beogradu tj
bez obzira na poreklo :D
U Nišu u mlečnom-kafeu u Dušanovoj (nažalost zaboravih mu ime) -
- kiselo mleko od domaćeg mleka u ogromnom loncu, pa može i iz
tacne da se jede, al onda "drhti" :)
i mekike su bile značajno bolje u Nišu nego u NS, možda i nego u Bg-u...
Takođe i ćevapi i pljeske u malim kafanama -
- jeftino a izvrsno (Niš, Bg, Sarajevo, mnoga mesta, uglav jug, Makedonija...)
U NS su perece bile nenadmašne (kojih nije bilo u Nišu, a slabo u Bg-u),
i puter-kifle u maloj buregdžinici na Ribljoj pijaci ...
Burek (sa sirom il prazan) kod Tri sokola u Grćkoškolskoj nenadmašan,
a i pogačice s čvarcima
Inače Gril 13 se prvo zvao Hleb - izvrstan burek - za čistu 5-cu :D ...
"Al se nekad dobro jelo baš"
Pedja
Bora
Nisam nikad voleo te podele na starosedeoce i ove druge, nisam tako birao prijatelje i mislim da je to sramota, kao što nikad nikog nisam pitao šta je po narodnosti, da li voli žene ili muškarce, šta je završio od škole... Ja jesam, ali mi to nikada nije bila prednost pred mojim imenjakom autolakirerom. Ljude prihvatam ili ne po drugim kriterijumima, ovo što sam ovde pročitao je sramotno.
Laloš(ević)
Voja
dodjos
Dzo
Dejan
MrT
Koštao dva dinara, realno nije bio nikakav, aki smo ga tamanili kao ludi
NS65
Đurka
Maja80
Boki
blajbi
I sendvici su tada bili bolji nego danas!
Andrej '80.
Djura
a
Bata Pavlovic
bogdan
ana
Imali smo srecu zarazliku od mnogih generacija da zivimo u lepšem vremenu.
ns punx
To je ono što boli.
Zlatna ribica
Milan
Torrente
Lično ja ih pojeo na tone i nikad mi niš nije falilo.
gradjanin
Kada budete živeli od svog rada i rezultata svog rada nećete imati vremen ada pišete svašta i da sere.e o svemu !!!
Sasa Pezos
Tvoja nacionalnost mi je apsolutna nevažna, budi šta god hoćeš, šta ja imam sa tim? Žao mi je što ti je moj komentar zasmetao, i žao mi je što ti nije zasmetao komentar korisnika @smrdska atina i sličnih, verujem da ti to nije divan komentar?
članak je veoma zanimljiv i koristan i lepo je pročitati i zapamtiti ove recepte.
grbavi
BB
Ovi sto grde srbijansku kuhinju: niste svesni o cemu govorite. Ovde se puno druzim sa ljudima iz Srbije (ukljucujuci I zene koje nam cuvaju decu I kuvaju). Idemo na slave kod mnogih od njih. Srbijanska kuhinja je fenomenalna!!! Daleko zdravija I ukusnija od (cuvene) vojvodjanske. Pa ko voli nek' izvoli.
Pozdrav svima
Anonymous
Nikola , liman 4
mali ponja
Najbolja sendvic kifla gril kod Zvezda bioskopa sada mc Donalds
Najbolje mekike gril kod Narodnog bioskopa sada u Modene
Najbolje pogacice kad se vracas iz tocka u Temerinskoj Violeta
Najbolji burek motani poslasticarnica bila ukoso od cercila Pasiceva i mini burek Dzafer Veternik
Nabolja pica Mile pica iza socijalnog
Najbolji cevapi mini cevapi po 5 komada cevabdzinica na futoskoj .... ne racunam restorane
Najbolja tufahija Carigrad
Najbolji sutlijas Carigrad
Najbolja krempita Evropa bila kod glavne poste
Najbolja shampita poslasticarnica Hatidza bila prekoputa elektro skole
Najbolja lepinja pica Babic slon novo naselje
Najbolji Indeks sendvic Maja bio u Univerzitetskom gradu
Najbolji langos na Najlon pijaci
Najbolja umocena lepinja Vardar bio na satelitskoj pijaci
Najbolja jabuka zalivena secerom Musa kod skole Boris Kidric satelit i serif detelinara r.kuca
Najbolje semenke crne Memis golman terenski sada na ribljoj pijaci
Najbolje kokice Fruskogorska kiosk
Najbolji kolac sa makom Hleb Novi Sad
Najbolja prazna kim kifla Hleb Novi Sad
Nabolja sportska limunada ,kugla sladoleda u casu limunade carigrad ili Stari Grad porta
Najbolji sladoled Evropa nekad kod poste ili Sheerezada
Najbolji keks Pariz u Stoteksu
Realno
Ivana
Jasmina
Terješkova
Sasa Pezos
Đura
Sale NS
panonius
Ajd da gledamo film Povratak u budućnost !!!!? Ne dirajte mi .... sendviče!
Jugosloven
Naravno, ne treba ni da pominjem koliko su bolje stanovnici Novog Sada i Vojvodine živeli bolje u doba Jugoslavije. Nećete verovati, znam, ali svo žito i kukuruz je ostajalo Vojvodini, svaki dinar.
A "Zagreb"? Iako sami Novosa]ani nisu imali problema s atim imenom, bratski Beograd se potrudio da ga promeni u "Atina". Toliko o slobodama u Srbiji.
Sendviči? Tuga što su nestali. Mekdonalds? E, da napišem šta mislim ne bih bio objavljen.
Ali im od srca to želim.l
Toma
Nikola
drug Tito
Marina
NS JA
Takođe je istina i da je današnji leskovački roštilj, kod brene, jefte, bubi gril, itd ... neuporedivo bolja klopa po pristojnoj ceni od tih sendviča, i tih današnjih pljeski će se isto tako sećati neki sada mladi ljudi ... Sve se vrti u krug, rok trajanja nam je ograničen, i ne vredi kukati za prošlim vremenima, već se potruditi da što više svega uradimo, vidimo i prođemo, pomognemo drugima, budemo što bolji ljudi, a uvek je bolje biti mlad i zdrav i lep, (pa još ako može i bogat, obrazovan) nego star, izgužvan, bolešljiv, džangrizav (a svi smo izgleda slabo bogati, da ne kažem to ružnije :)))
30+
Smrdska Athena
Limanac i samo Liman
Nostalgy men
Pozdrav za generaciju iz 50 i neke.Baš se nekad dobro jelo.
@Desetslukom
Laku noć.
@firma 1989
ФИРМА 1989
buca
MamaNS
Sendvic man
enddzi
eh
Daja
ljube
Nur
mile
LOL
Сателићанин
Perica
Zagreb
Oni su brend "Zagreba", i proizvodili su se i prodavali decenijama u "Zagrebu" pre nego sto je "Hleb" poceo da ih proizvodi, dok se "Zagreb" jos zvao "Moskva" - za one koji to nisu znali :)
Gril 13 je bio za burek....
@Nada
Sima
Miiki
Isidora
Đunta
Pozdrav autoru teksta i njegovoj sagovornici.
Sanja
Skoro sam jela takav sendvič u nekom lokalu u Laze Kostića ulici, ne znam kako se zove. Taj ukus me je vratio 30 godina u nazad.
Svaka čast za divan tekst.
kukate
Vojvodina Republika
vladaNS
Pozdrav iz Vojvodine
Nada
Jos jedna Marija
Frodo
Dugo godina sam radio u Dunavskoj i Zmaj Jovinoj ulici tako da mi je ukus tih sendvica i bele kafe jos u ustima...:)
Takodje rado se setim i bureka kod Djordjevica u Dunavskoj ulici. Steta sto tako nesto vise ne postoji.
ST
Desetslukom
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H